Κατάμεστη ήταν το βράδυ της Παρασκευής, 26 Ιανουαρίου 2024 στο Ηράκλειο η αίθουσα Μανόλης Καρέλλης στην Ανδρόγεω, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ο ρόλος του σήμερα» την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης.
Την εκδήλωση άνοιξαν με τις εισηγήσεις τους ο Κώστας Κονταξάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ, και ο Γιάννης Δαλέζιος, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις από την καθηγήτρια κα Κτενά, Βουλεύτρια του ΚΚΕ, τον καθηγητή κ. Φωτάκη, πρώην υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, τον καθηγητή κ. Κατσαράκη, Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ, τον κ. Βρύσαλη, πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους των Τμημάτων Ιατρικής και Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον φοιτητικό σύλλογο της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τις παρεμβάσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών, που κατέθεσαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους και ανέδειξαν πλευρές του κοινωνικού ρόλου των πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο των διοργανωτών: «Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων στην Ελλάδα διασφαλίζει πως η διδασκαλία και η έρευνα διεξάγονται προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας, συμβάλλοντας στη λαϊκή ευημερία και την κοινωνική εξέλιξη. Όμως, το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπο με μια συντονισμένη απόπειρα συρρίκνωσης-απαξίωσης, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, της χρόνιας υποστελέχωσης και της υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας. Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των εισαχθέντων στα δημόσια πανεπιστήμια μέσω της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, έχει ήδη δημιουργήσει την απαραίτητη πελατεία για την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία προσφέρεται μέχρι τώρα μέσω ιδιωτικών κολλεγίων.
Το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την, κατά παράβαση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, ίδρυση μη-κρατικών (ιδιωτικών) πανεπιστημίων, με τον προπαγανδιστικό τίτλο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, θα επιτρέψει την πλήρη εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και μάλιστα μέσω χαμηλής ποιότητας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το αίτημα της μη κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και της έναρξης ουσιαστικού διαλόγου για την ενίσχυση και αναβάθμιση ενός δημόσιου πανεπιστημίου που θα προσφέρει σύγχρονη και αναβαθμισμένη εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι κοινός τόπος όλων μας. Ελεύθερο πανεπιστήμιο, με αδέσμευτη έρευνα και εκπαίδευση, είναι μόνο το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο».