Ένας τόμος γεμάτος γρίφους, όπως αυτοί παίχτηκαν στο πλαίσιο του παιγνιδιού του κυνηγιού του θησαυρού, του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, αναφορικά με την επανάσταση του 1821, που ξεδιπλώνουν πτυχές άγνωστες και διαφορετικές από αυτές των βιβλίων της ιστορίας περιλαμβάνει το βιβλίο του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου με τίτλο «Το Εικοσιένα αλλιώς». Ο επετειακός εορτασμός στο σχολείο ως «Ηρωικό Κυνήγι Θησαυρού», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γραφοτεχνική Κρήτης, παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο κατάμεστο από κόσμο «Σπίτι του Πολιτισμού», παρουσία αρχών και φορέων του τόπου, εκπαιδευτικών, μαθητών.
Την έκδοση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου Πόλυ Παπαδοπούλου, Άννα Πατεράκη και Ειρήνη Ρενιέρη, ενώ τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της παραγωγής έκανε η Αγγελική Βλαχοπούλου.
Στη χθεσινή εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση μίλησαν η Ειρήνη Ρενιέρη, εκπαιδευτικός του Πειραματικού γυμνασίου και η Ελένη Κατσαρού, καθηγήτρια τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν βίντεο με τις εμπειρίες των μαθητών που σήμερα είναι φοιτητές ή εργαζόμενοι, από το σχολικό παιγνίδι, πως το αφομοίωσαν και πόσα έχουν να θυμούνται από εκείνες τις γνώσεις που έλαβαν μέσα από το παιγνίδι, αλλά και τις βιωματικές εμπειρίες που είχαν με τους συμμαθητές τους.
Η παραπάνω έκδοση συγκεντρώνει το υλικό από τα 13 θεματικά κυνήγια θησαυρού, που έχουν διοργανωθεί στο σχολείο (2008-2019, 2022), διατυπώνοντας μια εναλλακτική πρόταση στον τυποποιημένο σχολικό εορτασμό για την Επανάσταση του 1821 αλλά και τη σχολική διδασκαλία της ιστορίας γενικότερα: μια πρόταση που συνδυάζει τη γνώση με την ανακάλυψη, την καλλιέργεια ποικίλων δεξιοτήτων και τη χαρά του παιχνιδιού.
Με στόχο να χρησιμεύσουν ως οδηγός για τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων και σε άλλα σχολεία της χώρας, 170 αντίτυπα του βιβλίου θα διανεμηθούν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περισσότερα από 130 σε βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακά τμήματα και μουσεία, χάρη στην οικονομική υποστήριξη που προσφέρει στην έκδοση ο δήμος Ρεθύμνης, εντάσσοντάς την και στις δικές του δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Στο τέλος της βιβλιοπαρουσίασης οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει μια έκπληξη στους παρευρισκόμενους. Μοίρασαν γρίφους καλώντας τους να τους λύσουν για να βρουν τον θησαυρό.
«Το βιβλίο περιέχει το σκεπτικό μας, αλλά κυρίως περιέχει σενάρια 13ων ηρωικών κυνηγιών με τους γρίφους τους, τις εξηγήσεις τους, καθώς και συμβουλές για κάποιους που θέλουν να διοργανώσουν για πρώτη φορά. Εμείς έτσι επιλέξαμε τον τρόπο να γιορτάσουμε αυτήν την ημέρα, πέρα από την τυπική γιορτή, ένα ποίημα, ένα τραγούδι, μια ομιλία, προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά. Είδαμε ότι αυτό πέτυχε και συνεχίσαμε και το κάναμε και σιγά σιγά εξελίχθηκε το παιχνίδι», εξηγεί η κ. Πόλυ Παπαδοπούλου μια εκ των υπευθύνων επιμέλειας της έκδοσης.
Από την πλευρά της η Ειρήνη Ρενιέρη ανέφερε: «Στα παιχνίδια βάζουμε πάρα πολλές δραστηριότητες και τα παιδιά κινητοποιούνται, σαν να μπαίνουν σε μια φάση παιχνιδιού από πολύ νωρίς. Κάποια φτιάχνουν και ταινίες κινηματογραφικές, είναι τόσο δημιουργικά αυτά τα στοιχεία. Μάλιστα, τώρα που στήναμε το βιβλίο και ήρθαμε σε επαφή και με παλιούς μαθητές, μπορέσαμε να δούμε το αποτύπωμά τους μετά από χρόνια, που πολλά παιδιά έχουν κρατήσει αναμνηστικά από τότε και το έχουν ως μια πάρα πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα εμπειρία της σχολικής τους ζωής. Ξεδιπλώνουν πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε να δούμε μέσα σε κανονικό μάθημα, γιατί πρέπει να φτάσουν σε λύσεις μέσα από όποιον τρόπο θέλουν, αναπτύσσουν τη φαντασία τους πάρα πολύ, το καθένα μπορεί να έχει κάποιες ικανότητες χειρωνακτικές που μέσα στο μάθημα ίσως να μην φαίνονται. Στο παιχνίδι μπορεί κάτι να του ζητηθεί και να συμβάλλει στην ομάδα του και αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους πάρα πολύ».
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Τρίτης.