20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στην σύμπραξη Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων «ATHENA»

Πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη η 4η τακτική συνάντησης των πρυτάνεων τους

Με επίσκεψη στο Ινστιτούτο Λέιζερ και Πλάσματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στα Τρία Μοναστήρια στο Ρέθυμνο, ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 4ης τακτικής συνάντησης των πρυτάνεων των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων της σύμπραξης «ΑΤΗΕΝΑ» (Advanced Technology Higher Education Network Alliance), της οποίας την προεδρία έχει αναλάβει το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. από την 1η Οκτωβρίου του 2021.

Οι εργασίες, που ξεκίνησαν την Τετάρτη 15 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου στο Ηράκλειο.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξέλιξη του ATHENA, αλλά και γενικότερα του θεσμού των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα η λειτουργία κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, η από κοινού χρήση ερευνητικών υποδομών, η αύξηση της φυσικής αλλά και της υβριδικής μετακίνησης φοιτητών και προσωπικού, τα θεσμικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κ.ά.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Ειρήνη Παπαδάκη-Σκαλίδη, διαδικτυακά συμμετείχε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ενώ χαιρετισμούς προς τους συνέδρους απέστειλαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Νικόλαος Ηγουμενίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου και ο βουλευτής και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου των πρυτάνεων της σύμπραξης ΑΤΗΕΝΑ, τονίστηκε η δυναμική προοπτική που αναφύεται για τα εννέα (9) πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ATHENA, μέσω του σχηματισμού της νέας ταυτότητας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προβλέπει την ενσωμάτωση, τη συμπερίληψη, τη συμμετοχικότητα και τη συνεργασία όλων των εταίρων σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι μόλις επτά (7) ελληνικά πανεπιστήμια έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής να συμμετέχουν στον νέο θεσμό των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το ΕΛΜΕΠΑ.

Στη σύμπραξη του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου AΤΗΕΝΑ, συμμετέχουν τα παρακάτω εννέα (9) πανεπιστημιακά ιδρύματα:

– Polytechnic Institute of Porto

Hellenic Mediterranean University

University of Siegen

University of Maribor

Niccolo Cusano University

University of Orleans

Vilnius Gediminas Technical University

University of Vigo

Maria CurieSkłodowska University

Τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, οργανωμένα σε συμπράξεις πανεπιστημίων, κατά το παράδειγμα του ΑΤΗΕΝΑ, αποτελούν έναν νέο θεσμό που αποσκοπεί στην ενίσχυση των στρατηγικών συμπράξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιτρέπουν στους φοιτητές να λαμβάνουν τίτλο, συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμβάλουν στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημίων της Ευρώπης. Μέρος του γενικότερου σχεδιασμού είναι η ενθάρρυνση της δημιουργίας, έως το 2024, είκοσι (20) περίπου Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν οι πρυτάνεις, το «ΑΤΗΕΝΑ» θα λάβει συνολικά, για τα πρώτα τρία (3) χρόνια, χρηματοδότηση ύψους 7.500.000 ευρώ (5.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 2.500.000 ευρώ από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας) για την προετοιμασία σε ορίζοντα τετραετίας, εν αναμονή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων, κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και κοινών ερευνητικών δράσεων.

Το Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο συμμετέχει στο ATHENA, σε πρώτη φάση, με τα τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά) και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ηράκλειο), ενώ αναμένεται η ενεργή συμμετοχή των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού.

Οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου ATHENA, να παρακολουθούν μαθήματα που παρέχονται από κοινού με τα άλλα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη σύμπραξη, τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα αναγράφονται στο παράρτημα διπλώματος. Θα μπορούν, επίσης, να μετακινηθούν στις ευρωπαϊκές πόλεις όπου εδρεύουν τα πανεπιστήμια της σύμπραξης ATHENA μέσω του Erasmus+ ώστε να παρακολουθήσουν διαλέξεις ή/και εργαστήρια που τους ενδιαφέρουν, αλλά και να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές με τους συναδέλφους τους από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τι είναι τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια:

Το τοπίο στην εκπαίδευση διεθνώς αλλάζει. Οι συμμαχίες Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων είναι ένας καινούργιος μεταβατικός θεσμός στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που τελικό σκοπό έχουν την δημιουργία των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων του μέλλοντος τα οποία θα προάγουν την ταυτότητα, την κουλτούρα και τα ιδεώδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι συμμαχίες Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων έχουν στόχο:

– Τον συντονισμό και την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και καινοτόμων δράσεων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (education, research and innovation).

– Την προώθηση της ίσης φυλετικής αντι-προσώπησης μεταξύ ανδρών και γυναικών (gender equality).

– Την κοινωνική συμπερίληψη και την συμμετοχικότητα (inclusiveness, and equity).

– Την εξάλειψης των εθνικών συνόρων (Intercultural Education).

– Την έκδοση πτυχίων και άλλων τίτλων σπουδών από κοινού

– Μερική φοίτηση σε πανεπιστήμια της συμμαχίας πέραν της βασικής πανεπιστημιακής έδρας (Student Mobility).

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2017 με στόχο έως το 2030 τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να είναι μία καινούργια πραγματικότητα με ισχυρή ανταγωνιστική παρουσία στη διεθνή σκακιέρα απέναντι στα Αμερικανικά και Ασιατικά πανεπιστήμια.