Το ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί να είναι τεράστια και να μην μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς κρατική ενίσχυση. Το πρόβλημα γιγαντώνεται όσο περνά ο καιρός και απειλεί τη βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες κατατάσσονται στις πλέον ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Δ.Ε.Υ.Α. του Ρεθύμνου τα χρέη ξεπερνούν τα 10 εκ ευρώ. Το θέμα αυτό κυριάρχησε στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, ενώ όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, άμεσα θα προγραμματίσει συνάντηση με τον αρμόδιο αν. υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο προκειμένου να τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της ενίσχυσης των Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα και παρά τις δεσμεύσεις δεν έχουν επιχορηγηθεί οι δημοτικές επιχειρήσεις από την πολιτεία.
Όπως είναι γνωστό οι υψηλές χρεώσεις της ΔΕΗ ήταν διαχρονικά πρόβλημα για τις Δ.Ε.Υ.Α., αφού παρά τους αγώνες που έχουν γίνει και τα αλλεπάλληλα αιτήματα που έχουν κατατεθεί οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης εξακολουθούν να πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα με οικιακό τιμολόγιο και όχι βιομηχανικό ή βιοτεχνικό. Ωστόσο μετά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους σε δυσθεώρητα ύψη, τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε οριακές καταστάσεις για τα οικονομικά των δημοτικών επιχειρήσεων που οδηγούνται σε «ασφυξία».
Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. σε τοπικό επίπεδο ασκούνται πιέσεις από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης για αύξηση των τιμολογίων με ορατό πλέον το ενδεχόμενο οι αυξήσεις αυτές να μετακυλήσουν στα τιμολόγια νερού των νοικοκυριών.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης τόνισε: «Τα βασικά μας θέματα είναι το ενεργειακό και η υποστελέχωση. Ζητάμε μια κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, γιατί πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα ενεργειακά και τα χρέη και κυρίως τι σχεδιάζει το υπουργείο για τις Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., καθώς έχουμε διάφορες πληροφορίες, οι οποίες είναι στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων, αλλά που δεν απαντούν στο μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή στο ποια είναι τα τιμολόγια που πρέπει να βρουν αυτές οι επιχειρήσεις. Όπως επίσης και τι θα γίνει με το ενεργειακό κόστος, τι θα γίνει με τις υπάρχουσες οφειλές που είναι μεγάλες και αφορούν σχεδόν όλες τις Δ.Ε.Υ.Α. της Ελλάδος; Οι οφειλές της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και είναι ένα θέμα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται έτσι απλά αν δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στις Δ.Ε.Υ.Α. Το υπουργείο Εσωτερικών, όχι μόνο τώρα, αλλά και με την προηγούμενη υπουργία επί Πέτσα το πάλευε το θέμα. Στην αρχή έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει επιδότηση των Δ.Ε.Υ.Α. γιατί είναι κρατική ενίσχυση, το ξεπεράσαμε αυτό το νομικό θέμα. Μετά στο μεταξύ έπεσαν οι εκλογές και τώρα πλέον δεν ασχολούνται καθόλου με αυτό το ζήτημα».
Υπενθυμίζεται ότι με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε οι πάροχοι ύδατος, μεταξύ των οποίων και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) υπήχθησαν στον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) γεγονός που καθιστά επιτακτική την αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών στη ΔΕΗ:
«Πρέπει άμεσα να έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών για να μας δώσουν τον προγραμματισμό τους και τον σχεδιασμό τους και τι προτίθενται να κάνουν. Εν τω μεταξύ τώρα η ΡΑΕ θα δει τα χρέη και θα επιβάλει τιμολόγια. Δεν θα υποβάλλουν πρώτα τα συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά θα έρθει η Ανεξάρτητη Αρχή (ΡΑΕ) να επιβάλει τα τιμολόγια, για τα οποία δεν μπορώ να εγγυηθώ σε τι επίπεδο φτάνουν για να καλυφθούν αυτά τα χρέη και να μπορούν αυτά τα πράγματα να διευθετηθούν. Και ο Οργανισμός Ανάπτυξη Κρήτης πιέζει για να πάρει αύξηση το τιμολόγιο και πιέζει τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς έχει και ο ίδιος σοβαρό πρόβλημα με χρέη λόγω του ενεργειακού. Αυτό το πράγμα θα σκάσει και δεν ξέρω πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η βόμβα» επισήμανε ο Γιώργος Μαρινάκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και στην υποστελέχωση των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν και στον τομέα του προσωπικού για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο και τον σκοπό τους.
Ωριμάζουν οι μελέτες έργων για την ολιστική αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, προχωρούν οι διαδικασίες για τα έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση απευθείας από την Ευρώπη. Πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 50 εκ. ευρώ για την υλοποίηση σημαντικών έργων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος με έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και υποδομές πολιτικής προστασίας, αλλά και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της που περιλαμβάνονται στο ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης του μητροπολιτικού δήμου για την επόμενη εικοσαετία. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. αποτελεί τη μοναδική ελληνική δημοτική επιχείρηση που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα αυτό της Κομισιόν μαζί με ακόμα τρεις βιότοπους σε βόρεια Ελλάδα. Το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα αξιοποιηθούν στη χώρα μας είναι 200 εκ. ευρώ.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί αφορά σε ένα:
το ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κύκλου νερού για τον δήμο Ρεθύμνου αναπτύσσεται σε πέντε άξονες παρέμβασης που έχουν ως εξής:
α) ύδρευση με ενδεικτικό προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ
β) ορθολογική διαχείριση αστικών λυμάτων, προϋπολογισμού 19 εκ. ευρώ
γ) αντιμετώπιση κινδύνων πλημμύρας και βιώσιμη διαχείριση όμβριων υδάτων, προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ
δ) βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας, προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ
ε) ψηφιακός μετασχηματισμός, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ
«Εμείς ωριμάζουμε τις μελέτες. Προχωρά η διαδικασία ήδη σε κάποια έργα, έχουμε πλήρη ωριμότητα και σε άλλα ετοιμάζουμε τις μελέτες. Έχουμε ήδη υπερώριμες μελέτες για την Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά και τη Δημοτική Ενότητα Λάππας. Πριν το τέλος του χρόνου πρέπει να έχουμε πάρει πράσινο φως από την Ευρώπη, γιατί πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το θέμα και προχωράμε» ανέφερε ο Γ. Μαρινάκης.