15 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Το επόμενο δίμηνο η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης της Πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων

-Σειρά παρεμβάσεων σε δρόμους και πλατείες της παλιάς πόλης θα αναβαθμίσουν την περιοχή με στόχο αυτή να «μεταμορφωθεί» σ’ ένα σύγχρονο ανοιχτό εμπορικό κέντρο

Τις τελευταίες τροποποιήσεις ετοιμάζει το τμήμα προγραμματισμού του δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου να αποστείλει στη Διαχειριστική Αρχή το φάκελο με τις μελέτες για τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», που έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Ρέθυμνο παρουσία των δυο στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής Θύμιου Κουτρούκη και Μαρίας-Ευαγγελίας Μωραΐτου, δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα και οι κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα προκείμενου να «τρέξουν» οι διαδικασίες με γοργούς ρυθμούς μιας και το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη δράση με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€, συμμετέχουν από κοινού ο δήμος Ρεθύμνης και ο Εμπορικός σύλλογος. Ο δήμος χρηματοδοτείται με το ποσό 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με ποσό 152.000€.

Με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», σχεδιάζεται να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Παράλληλα, μέσα από τον άξονα αυτό, ο δήμος Ρεθύμνου φιλοδοξεί σε περαιτέρω ανάδειξη της πλατείας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές, που θα την καταστήσουν αφετηρία του ιστορικού κέντρου, σταθμό ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, χώρο ανάπαυσης, ενοποιώντας την ταυτόχρονα με μια διάβαση με το δημοτικό πάρκινγκ.

Η μελέτη που έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας του δήμου Ρεθύμνου, Μάνος Τσάκωνας, βασίζεται στη διατήρηση όλων των στοιχείων που σήμερα υπάρχουν στον χώρο, τα οποία ωστόσο θα δομηθούν σωστά, ώστε να αναδειχτεί η περιοχή.

Ειδικότερα, προβλέπει την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

Η μελέτη προβλέπει μεταξύ άλλων μια διάβαση για να διασχίζουν οι πεζοί το τμήμα του πράσινου που θα δημιουργηθεί στο σημερινό πάρκινγκ, την πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων. Η νέα διάβαση, βάσει της μελέτης, οδηγεί ακριβώς στη θέση που είναι ο ανδριάντας του Κωστή Γιαμπουδάκη, ο οποίος αναδεικνύεται, έρχεται στο επίπεδο που είναι το σημερινό πεζοδρόμιο της λεωφόρου Κουντουριώτη. Από εκεί με πλατύσκαλα, που είναι συγχρόνως και καθιστικά ο πεζός μπορεί να οδηγηθεί στη Μεγάλη Πόρτα. Παράλληλα η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου διαδρόμου διαγώνιου, που οδηγεί από το ανατολικό κομμάτι της πλατείας που είναι ο ιερός ναός, στη Μεγάλη Πόρτα.

Παράλληλα μέσα από τη μελέτη αναδεικνύεται και τακτοποιείται το πράσινο, συμπληρώνονται τα καθιστικά, η πλειοψηφία των οποίων «κοιτάζει» τη Μεγάλη Πόρτα.

Στη μελέτη προβλέπεται η τοποθέτηση «έξυπνων» (smart) καθιστικών, που εντάσσονται στο πρόγραμμα του open mall, που με την ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί ο επισκέπτης να φορτίζει το κινητό του. Παράλληλα δημιουργείται καινούριο πλακόστρωτο εξαρχής, στις αποχρώσεις του γκρι, διάφορες αποχρώσεις του γκρι. Επίσης, η στάση του λεωφορείου μετακινείται προς τα ανατολικά και έρχεται πριν τον ανδριάντα του Γιαμπουδάκη, περίπου εκεί που είναι σήμερα το περίπτερο και δημιουργείται μια μεγάλη εσοχή για το λεωφορείο, ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα όπως σήμερα. Τα περίπτερα παραμένουν σε λειτουργία και μετατοπίζονται σε συγκεκριμένες θέσεις και διαστάσεις, σύμφωνα με την καινούρια κανονιστική. Το κιόσκι ενημέρωσης θα μετατοπιστεί προς την πλευρά των ταξί, ενώ όλα τα δέντρα και οι δεντροστοιχίες παραμένουν στη θέση τους.

Παράλληλα όμως με την πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων στη συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνονται σειρά παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά το ιστορικό κέντρο και θα το καταστήστουν ένα σύγχρονο κέντρο εμπορίου.

 

Οι παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο

Ειδικότερα, στις δράσεις περιλαμβάνονται τα εξής:

– Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον Δημοτικό Κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στη μαρίνα.

– Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

– Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων – σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

– Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού – «έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος Προγραμματισμού του δήμου Ρεθύμνου Νίκος Βώβος οι παραπάνω δράσεις θα δημοπρατηθούν ως το τέλος του έτους, προκειμένου να γίνουν οι προμήθειες που απαιτούνται, αλλά και η ανάπλαση της πλατείας με δεδομένο ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος όλο το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς, τόνισε πως η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου και στην ενίσχυση του επιχειρείν: «Είμαστε στην τελική πορεία και πιστεύω ότι σύντομα θα αρχίσουμε να «κλείνουμε» το θέμα των προμηθειών. Θα ξεκινήσουμε δηλαδή να δημοπρατούμε τις προμήθειες εξοπλισμού, μιας και μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων αφορά προμήθειες. Στη συνάντηση που είχαμε τον περασμένο μήνα με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, λύσαμε απορίες και υπήρξε συνεννόηση και προχωράμε για την υλοποίηση της δράσης. Μιλάμε για δράσεις που θα συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία ενός ανοιχτού κέντρου εμπορίου στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου που σημαίνει ότι θα αναβαθμιστούν υποδομές και θα ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.

Σε ότι αφορά δράσεις που περιλαμβάνονται στα υποέργα του Εμπορικού συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: Αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: Έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.

Η φιλοσοφία του «open mall» βασίζεται σε τρεις σημαντικούς πυλώνες που θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στο τοπικό επιχειρείν. Τα καταστήματα που θα συμμετέχουν θα έχουν παρόμοιες προσόψεις, ώστε να υπάρχει μια αισθητική, ενώ οι επιχειρήσεις θα αναβαθμιστούν και θα εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά, προβάλλοντας μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής τις επιχειρήσεις τους στο διαδίκτυο, ενώ θα αναβαθμιστούν με υποδομές παρακείμενοι δρόμοι και πλατείες.

 

Μετά τον Οκτώβριο η επανέναρξη των εργασιών στην οδό Μελισσηνού

Εν τω μεταξύ, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου αναμένεται να ξεκινήσει ξανά το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσηνού. Το έργο είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο, από την ανατολική πλευρά και συγκεκριμένα από το ύψος της Τροχαίας, σε ένα μήκος δρόμου 200 μέτρων. Ωστόσο σε συνεργασία του δήμου με τον ανάδοχο, οι εργασίες σταμάτησαν ώστε να μη υπάρχει όχληση στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι στις εργασίες περιλαμβάνονται: Κατασκευή νέων, σύγχρονων πεζοδρομίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών με όδευση τυφλών, ειδικά στο βόρειο τμήμα της οδού Μελισσηνού, όπου το επιτρέπει το πλάτος του πεζοδρομίου, νέα χάραξη οδοστρώματος κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,50 μ., δημιουργία διαβάσεων πεζών τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων ανά περίπου 15 μ., μετατόπιση και υψομετρική αναπροσαρμογή φρεατίων υποδοχής ομβρίων στις νέες χαράξεις του δρόμου – πεζοδρομίων, φύτευση δέντρων, κατασκευή νέων καθιστικών και εγκατάσταση κάδων μικρο-απορριμμάτων που θα αναρτηθούν στον εκάστοτε φωτιστικό ιστό, ώστε να αποφεύγεται η διάτρηση των πλακών του πεζοδρομίου, αλλά και σε άλλα σημεία που θα κριθεί απαραίτητο. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 1.114.870,630 ευρώ.