• Πολλαπλά τα περιβαλλοντικά οφέλη για το έργο επισημαίνει ο δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός
Το επόμενο δίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Αμάρι, η οποία θα εξυπηρετεί τους πέντε δήμους του νομού Ρεθύμνου. Αυτό ανέφερε χθες μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός.
Όπως εξήγησε, οι εργασίες κατασκευαστικά βρίσκονται στο τελικό στάδιο με μικροκαθυστερήσεις τις τελευταίες ημέρες, όπου οφείλονταν στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να δημιουργήσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και ο προγραμματισμός προχωρά όπως έχει ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τα όσα έχουν σχεδιαστεί, οι πέντε δήμοι του νομού θα συνεχίσουν κανονικά την συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων τους στο χώρο του ΧΥΤΑ και όταν ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας θα επιλέγονται ορισμένες ποσότητες προς επεξεργασία από το ΧΥΤΥ. Ο σκοπός της δοκιμαστικής λειτουργίας, που θα έχει διάρκεια έξι μηνών, προβλέπεται στη σύμβαση του έργου, χαρακτηρίζεται αναγκαίος, προκειμένου να υπάρξει ένα διάστημα ικανό, κατά το οποίο θα εντοπιστούν τυχόν λάθη και αστοχίες για να αντιμετωπιστούν άμεσα και να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της νέας μονάδας.
Με τη λειτουργία του εργοστασίου θα αξιοποιηθούν και οι δυο χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Το νέο έργο κατασκευάζεται στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αμαρίου.
Η θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου και θα λειτουργεί για πέντε χρόνια, με δικαίωμα μονομερούς παράτασης από τον ΕΣΔΑΚ για άλλα πέντε χρόνια.
Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του Αμαρίου θεωρείται μια από τις πλέον σύγχρονες της χώρας και αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων ολόκληρου του νομού, με δεδομένο ότι οι εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν και τους πέντε δήμους του Ρεθύμνου. Ο προϋπολογισμός του έργου που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία για πέντε χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, ήταν αρχικά 41,5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η υλοποίησή του θα βελτιώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, θα αναβαθμίσει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων. Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους παράγεται όφελος για την κοινωνία.
Στόχος του περιβαλλοντικού έργου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού, που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ (Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων) μέσω μηχανικής διαλογής.
Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όπως είπε, πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για όλη την Κρήτη, που θα εξυπηρετήσει όλη την Π.Ε. Ρεθύμνου. Η μονάδα θα επεξεργάζεται γύρω στους 38.000 τόνους απορριμμάτων εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλων των δήμων της Π.Ε. Ρεθύμνου. «Ο αποκλειστικός σκοπός που γίνεται αυτό το έργο είναι για την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ξεκινάει αρχές του έτους, επειδή μιλάμε για δοκιμαστική λειτουργία, συγχρόνως θα επεξεργάζεται ένα κομμάτι των απορριμμάτων, θα συνεχίσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ μέχρι να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων. Είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και εκτιμώ ότι πολύ γρήγορα το έργο θα μπει σε τροχιά λειτουργίας».
Παράλληλα, αναφορικά με τη δημιουργία τρίτου ΧΥΤΥ, με δεδομένο ότι ο χρόνος ζωής του δεύτερου είναι περίπου δέκα έτη ο κ. Μουρτζανός επανέλαβε ότι, έχει γίνει η γεωλογική μελέτη σε διάφορα σημεία του δήμου και έχει προκριθεί ένα σημείο, για το οποίο όμως πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση για την εξαγορά, για να λύσουμε το πρόβλημα όχι μόνο για τα πρώτα 10 χρόνια, αλλά και για τα επόμενα 40-50 χρόνια.
Τα δύο σημαντικότερα οφέλη του έργου αποτελούνται από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και από την εξοικονόμηση που θα προκύψει σε σχέση με τη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή, ύψους 60%, είχε τονίσει σε πρόσφατη εκδήλωση κατά την παρουσίαση του έργου ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Ζαχαρίας Καλογεράκης, όπου είχε επισημάνει ότι με χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ μονάδες απορριμμάτων όπως αυτή του Αμαρίου θα μπορούν να προχωρούν σε κομποστοποίηση, διαδικασία η οποία όταν υιοθετηθεί θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση πόρων.
«Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ οι μονάδες απορριμμάτων θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα παράλληλα με τη λειτουργία τους να βγάζουν ένα είδος κομπόστ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 40% που θα οδηγείται στην ταφή να μειώνεται κατά πολύ, άρα θα μειώνεται και το κόστος. Αυτή η δέσμευση υπάρχει για την χρηματοδότηση από το υπουργείο. Το επόμενο διάστημα κάνουμε την μελέτη για την μετατροπή και την συμπλήρωση του εργοστασίου. Εκεί απαιτείται μια απαλλοτρίωση περίπου 100 στρεμμάτων, είτε θα το εντάξουμε στο ΠΔΕ και το υπόλοιπο ευελπιστούμε στην κάλυψη της περιφέρειας» είχε τονίσει.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευασθεί και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος δυναμικότητας 7.400 τόνων ετησίως.
Αναλυτικά, η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:
– Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων ΑΣΑ (Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων).
– Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.
– Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του.
– Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.
– Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και παραγωγής ενέργειας.
– Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.
– Μονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί χώνευμα τύπου Α και compost συγκεκριμένων προδιαγραφών.
– Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
– Συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού μετακομποστοποίησης και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για έξι μήνες.