16 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΔΥΟ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥΣ

Το επόμενο δίμηνο ξεκινούν παρεμβάσεις στις Τοπικές Κοινότητες του δήμου Ρεθύμνου

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Το επόμενο δίμηνο ξεκινούν οι εργασίες σε οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο. Πρόκειται για εργασίες που θα αναβαθμίσουν αισθητικά την εικόνα των χωριών βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς οι εργασίες αφορούν κατά κύριο λόγο παρεμβάσεις σε δημοτικούς δρόμους.

Αναλυτικότερα, η σύμβαση του έργου με τίτλο «Κατασκευή Υποδομών στις Τοπικές Κοινότητες», ήταν αρχικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Δήμου Ρεθύμνης. Ο εργολάβος προσέφερε έκπτωση πάνω από 50% και το έργο θα εκτελεστεί με το ποσό των 260.000 ευρώ.

Οι δρόμοι στους οποίους προβλέπεται εκτέλεση εργασιών στα πλαίσια του έργου αφορούν στους παρακάτω οικισμούς:

Αγία Ειρήνη (Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου)

Πλατανιάς – Τμήμα οδού Λασιθίου (Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου)

Όρος (Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου)

Καστελλάκια (Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου)

Αμπελάκι (Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου)

Σελλί (Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου)

Μύρθιος (Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου)

Γενή (Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου)

Βιλανδρέδο (Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων)

Αρχοντική (Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων)

Καρωτή (Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων)

Επισκοπή (Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων)

Ατσιπόπουλο (Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά)

Πρινές (Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά)

Γεράνι (Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά)

Άγιος Κωνσταντίνος (Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά)

Κάτω Βαλσαμόνερο (Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά)

Σαϊτούρες (Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά)

Άνω Βαλσαμόνερο (Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά)

Ρούστικα (Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά)

Καλονύχτη (Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά)

Σφακάκι (Π.Ε.Ο. – περιοχή Αρσανείου Γυμνασίου – Λυκείου)

Πρίνος (Δημοτικής Ενότητας Aρκαδίου)

Έρφοι (Δημοτικής Ενότητας Aρκαδίου)

Παγκαλοχώρι (Δημοτικής Ενότητας Aρκαδίου)

Μέση (Δημοτικής Ενότητας Aρκαδίου)

Αρχαία Ελεύθερνα (Δημοτικής Ενότητας Aρκαδίου)

Σκουλούφια (Δημοτικής Ενότητας Aρκαδίου)

Χάρκια (Δημοτικής Ενότητας Aρκαδίου)

Πηγή (Δημοτικής Ενότητας Aρκαδίου

Οι συγκεκριμένοι δρόμοι είναι είτε χωμάτινοι με συχνά έντονο ανάγλυφο εξ αιτίας των βροχοπτώσεων, οι οποίοι παρουσιάζουν δυσχερή βατότητα, είτε με παλαιά κατεστραμμένα οδοστρώματα (από άσφαλτο ή τσιμέντο), οι οποίοι παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές σε όλο το μήκος τους.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε:

«είναι ένα έργο που αφορά γενικά τις υποδομές στις τοπικές κοινότητες. Είναι ένα ακριβό έργο που γίνεται με ίδιους πόρους. Θα επακολουθήσει ένα δίδυμο έργο, αμέσως τώρα θα το βγάλουμε στη διαδικασία για να συμπληρώσουμε τις ανάγκες της ενδοχώρας. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι παρότι τα οικονομικά των δήμων δεν είναι σε καλή κατάσταση, διότι έχουμε φοβερή ανατίμηση των οικοδομικών υλικών και των τιμών στα έργα -τα έργα τώρα γίνονται με ελάχιστες εκπτώσεις -, είμαστε από τους τυχερούς που πήραμε μεγάλες εκπτώσεις. Οι νέες πλέον τιμές είναι ακριβότερες και οι εκπτώσεις σχεδόν μηδαμινές. Άρα, μπορούμε να κάνουμε πολύ λιγότερα πράγματα από ό,τι κάναμε στο παρελθόν. Όμως, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, γιατί αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των κατοίκων των χωριών μας που θέλουμε να μείνουν «ζωντανά» και θέλουμε να έχουν προσβασιμότητα οι κτηνοτρόφοι μας και οι γεωργοί μας στις περιουσίες τους. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον αντιδήμαρχο και την υπηρεσία για τη βοήθεια και την επιμέλεια που έχουν δείξει στο να μπορούν αυτά τα έργα να εκτελεστούν και φυσικά να παραδοθούν άρτια στους κατοίκους».

Όπως ανάφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, η κατανομή /επιλογή των περιοχών παρέμβασης έγινε με κριτήριο την πορεία των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στους οικισμούς, όπως είναι η κατασκευή λιθοδομών και η κατασκευή σταμπωτών και βιομηχανικών δαπέδων στις Τ.Κ., οι διανοίξεις- ασφαλτοστρώσεις/τσιμεντοστρώσεις δρόμων οικισμών, τα έργα στα νεκροταφεία Τοπικών Κοινοτήτων και τα έργα αναπλάσεων οικισμών.:

«από τους 100 οικισμούς, μπορεί να δείτε ότι ασφαλτοστρώσεις θα κάνουμε στα 60-70. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε δύο κατηγορίες οικισμών, ότι σε κάποιους βάλαμε ασφαλτοστρώσεις και σε κάποιους δεν βάλαμε. Υπάρχει μια κατανομή συνολική. Τα έργα μας αντίστοιχα με αυτό είναι λιθοδομές, είναι τα μπετά, είναι οι μικρές αναπλάσεις, βιομηχανικά. Αυτά ανάλογα τα αιτήματα, τις προτάσεις των προέδρων και των επιμέρους αντιδημάρχων έχει γίνει ένας καταμερισμός. Με κανόνες δικαίου και αναλογικότητας επιλέξαμε αυτούς τους οικισμούς. Θα ακολουθήσουν και σε άλλες εργολαβίες και άλλα. Υπάρχει μια ισοκατανομή σε όλους. Είναι παρεμβάσεις που αφορούν τη βατότητα και την καθημερινότητα, τη βελτίωση και την ασφαλτόστρωση σε αγροτική οδοποιία είτε εντός, είτε εκτός οικισμών. Είναι κάτι που το αναμένει η ενδοχώρα με μεγάλο ενθουσιασμό. Θα ακολουθήσει με το καινούργιο τεχνικό μια νέα εργολαβία, αντίστοιχη με αυτήν που θα λύνει επιπλέον προβλήματα που υπάρχουν ήδη και τα γνωρίζουμε» είπε.

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο αγροτικής οδοποιίας στις Σαϊτούρες

Παράλληλα , σήμερα  υπεγράφη η σύμβαση του έργου με τίτλο «Βελτίωση πρόσβασης αγροτικής οδού στις Σαϊτούρες», αρχικού προϋπολογισμού 90.955,16€, το οποίο χρηματοδοτείται επίσης από πόρους του Δήμου Ρεθύμνης. Πρόκειται για αγροτικό δρόμο μήκους περίπου 450μ., που ξεκινά από τη συμβολή με την επαρχιακή οδό Σαϊτούρες – Ρούστικα και κατευθύνεται προς την περιοχή με τοπωνύμιο «Νύφης Ποτάμια», ο οποίος παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές σε όλο το μήκος του.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου ο δρόμος που οδηγεί σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και σε κτηνοτροφική μονάδα δεν θα μεταβληθεί υψομετρικά και η στάθμη του θα κατασκευαστεί στην ίδια θέση με μικρές μηκοτομικά βελτιώσεις, ενώ όσον αφορά το μέσο πλάτος του αυτό καθορίζεται στα 6,50 μέτρα. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες. «Είναι δεδομένες οι ανάγκες της ενδοχώρας για προσβασιμότητα και για αποκατάσταση του οδικού και αγροτικού τους δικτύου. Ένα από αυτά τα έργα ήταν ένα αίτημα της κοινωνίας των Σαϊτουρών να γίνει. Πράγματι υπήρχαν πολλές δυσκολίες, καθώς ήταν ένα έργο μη συμβατό με το πρόγραμμα του «Φιλόδημου», λόγω μήκους και διαστάσεων. Ακόμα, υπήρχε ένα πολύ σοβαρό θέμα με τους δασικούς χαρακτηρισμούς. Ξεπεράσαμε όλα αυτά τα θέματα. Βρέθηκαν οι ίδιοι πόροι και έτσι το έργο γίνεται. Πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα που ανταποκρινόμαστε σε μια ανάγκη του χωριού και σε μια υποχρέωση που την είχαμε αναλάβει από καιρό και μετά από πολύ χρόνο καταφέραμε να την εκπληρώσουμε» ανέφερε ο δήμαρχος.