16 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το επόμενο τρίμηνο ξεκινά το έργο οδικής ασφάλειας «Πετρές – Γεωργιούπολη»

-Το έργο έχει συνολικό μήκος 11.5 χλμ. εκ των οποίων τα πέντε αφορούν στον νομό Ρεθύμνου

Σε ένα τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο τμήμα «Γεωργιούπολη – Πετρές». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που θα εκτελέσει η εταιρεία «Δομική Κρήτης», ανέρχεται σε 13,1 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Η χρηματοδότησή του, γίνεται από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η χρονική διάρκεια εκτέλεσής του, έχει οριστεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

«Αναθέτουσα Αρχή», του σημαντικού αυτού έργου που αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά το συγκεκριμένο τμήμα του ΒΟΑΚ, στο οποίο υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στα όρια του νομού Χανίων όσο και στα όρια του Ρεθύμνου, είναι η «Διεύθυνση Υποδομών Σταθερής Τροχιάς, Συντηρήσεων και Ασφάλειας» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, θα έχει διευρυμένο ρόλο στην υλοποίηση του συγκεκριμένου οδικού έργου, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα και αρμοδιότητες «Προϊσταμένης Αρχής».

Η διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του «Οργανισμού» έχει αναλάβει καθήκοντα και αρμοδιότητες «Διευθύνουσας Υπηρεσίας» για τα «Έργα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας» στον Β.Ο.Α.Κ.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά συνολικά μια έκταση 11,3 χλμ. εκ των οποίων τα πέντε χιλιόμετρα αφορούν στον νομό Ρεθύμνου. Η παρέμβαση προβλέπει διαμόρφωση ενιαίας διατομής του δρόμου, επέκταση και ολοκλήρωση του παράπλευρου δικτύου με γέφυρες στα ποτάμια εκατέρωθεν του δρόμου, διαμόρφωση και βελτίωση έξι ισόπεδων κόμβων. Περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή οχτώ υπέργειων, πεζογεφυρών και τριών υπόγειων διαβάσεων πεζών σε συνδυασμό με δεκαοχτώ ασφαλείς στάσεις λεωφορείων, τη δημιουργία πλήθους ασφαλών οδικών συνδέσεων, ασφαλτοστρώσεις καθώς και άλλα τεχνικά έργα εντός της απαλλοτριωμένης ζώνης του Β.Ο.Α.Κ.

Οι παρεμβάσεις στο οδικό τμήμα του Ρεθύμνου

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής της διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξής Κρήτης Γιώργος Αγαπάκης, οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στον νομό Ρεθύμνου είναι οι παρακάτω:

– Η διαμόρφωση δύο ισόπεδων κόμβων και συγκεκριμένα α), του κόμβου της Επισκοπής και β) η διαμόρφωση ενός νέου ισόπεδου κόμβου στον Πετρέ.

– Διαμόρφωση πέντε εισόδων – εξόδων σε διάφορες θέσεις.

– Τρεις στάσεις λεωφορείων και μια θέση πάρκινγκ.

– Δύο πεζογέφυρες, (δηλαδή άνω διαβάσεις, οι οποίες θα έχουν και δυνατότητες για ΑμΕΑ με ασανσέρ).

– Προβλέπεται μια υπόγεια πεζοδιάβαση.

Επίσης περιλαμβάνει ανακατασκευή ασφαλτικών, αντιολισθητικών κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης.

«Ο κόμβος Επισκοπής θα είναι στην υφιστάμενη θέση, απλώς σήμερα η θέση αυτή είναι προβληματική. Με τη δημιουργία κόμβου εκεί θα βελτιωθεί αυτό που ονομάζουμε οδική ασφάλεια, η ορατότητα, οι συνθήκες εισόδου – εξόδου, θα υπάρχει μια λωρίδα αναμονής για τα αυτοκίνητα που θα θέλουν να στρίψουν στην Επισκοπή και δεν θα είναι ο ένας πίσω από τον άλλο μαζί με την κυκλοφορία. Θα είναι μια διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου χωρίς φανάρι. Θα υπάρχει μια κάτω διάβαση και στο υπολειπόμενο κομμάτι προβλέπονται δύο πεζογέφυρες ως άνω διαβάσεις. Επίσης, θα εγκατασταθούν άλλες έξι τέτοιες στο υπόλοιπο κομμάτι, στο Χανιών. Και στο κομμάτι της Γεωργιούπολης θα δοθεί λύση με το έργο αυτό, όπως και στη λίμνη του Κουρνά. Το έργο στα 11,3 χλμ. Θα βελτιώσει το οδικό περιβάλλον για την κυκλοφορία και των οχημάτων και των πεζών» αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης επισημαίνοντας τη σημασία του έργου.

Όπως ανέφερε θα υπάρξει συνεργασία του ΟΑΚ με τον ανάδοχο για την εκτέλεση των εργασιών με βασικό στόχο να μην επιβαρυνθεί η κυκλοφορία ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η κίνηση θα είναι σημαντικά αυξημένη. Ο δρόμος που αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2024 αναμένεται να αναβαθμίσει την τουριστική περιοχή στην οποία κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να μετακινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι μελέτες για το παραπάνω έργο οδικής ασφάλειας (όπως και άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ) έγιναν από τη διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ που από το 2015 όταν επί δημαρχίας Παπαδάκη στον δήμο Γεωργιούπολης είχε τεθεί το σοβαρό πρόβλημα οδικής ασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή.