Στο Ρέθυμνο βρέθηκε χθες ο γεν. γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκης με τους συνεργάτες του από το επιτελείο του ΕΣΠΑ
Στόχος η δημοπράτηση του έργου εντός του 2023
Την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 17,5 εκ. ευρώ για το μεγάλο έργο της θωράκισης και προστασίας του εμπορικού λιμανιού του Ρεθύμνου με την προσθήκη δυο υποέργων που αφορούν στην αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών και την αποκατάσταση υποσκαφών στον εμπορικό λιμένα, ανακοίνωσε χθες κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο Ρεθύμνου ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης.
Ο κ. Κουτουλάκης συνοδευόμενος από τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, Αθηνά Φωκά, Νατάσα Αλεξανδροπούλου και Ιορδάνη Ναζίρη μετέφερε τις θετικές εξελίξεις για το έργο ζωτικής σημασίας για το ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου, ευχαριστώντας τόσο τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, όσο και την απερχόμενη πρόεδρο του Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη για την πολυετή συνεργασία τους που είχε αίσιο τέλος. Όπως είπε εκκρεμούν κάποιες αδειοδοτήσεις από το υπουργείο Υποδομών και το έργο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δημοκρατηθεί εντός του 2023.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Κουτουλάκης, τόνισε: «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε επισκεφτεί πάρα πολλές φορές το Ρέθυμνο συζητώντας την εξέλιξη του έργου και νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο. Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με τα στελέχη του Λιμενικού Ταμείου και τον δήμαρχο κ. Μαρινάκη, συζητώντας ακριβώς για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Μεταφορών 21-27 από το ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένη για το λιμάνι του Ρεθύμνου. Το έργο της θωράκισης είναι ένα έργο που σε κάθε περίπτωση αναβαθμίζει τη λιμενική υποδομή και την ασφάλειά της. Ταυτόχρονα, μετά από πρόταση του δημάρχου και εισήγηση της υπηρεσίας, κάναμε αποδεκτή και την ένταξη συμπληρωματικών έργων μέσα σε αυτό το μεγάλο πακέτο, όπως είναι θέματα υποσκαφών για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε και να συντηρήσουμε την υφιστάμενη υποδομή. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και την Δ20, την αρμόδια διεύθυνση που έχει αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία, με πρόταση του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των 33 έργων που αθροίζουν σχεδόν 200 εκατομμύρια για όλα τα νησιωτικά λιμάνια. Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά, εκκρεμούν κάποιες αδειοδοτήσεις και κάποιες ολοκληρώσεις μελετών από το υπουργείο Υποδομών και νομίζω ότι θα είναι τα πρώτα έργα που θα προκηρυχθούν. Ήδη με την προσωρινή ένταξη στο εθνικό ΠΔΕ αυτό έχει καταστεί εφικτό και τυπικά θα έρθει και η ένταξη στο ΕΣΠΑ. Φιλοδοξούμε να γίνει εντός του 2023, είναι ένα στοίχημα για όλους μας. Σε κάθε περίπτωση όμως μετά από τόσα χρόνια αναμονής το Ρέθυμνο θα δει επιτέλους να υλοποιείται αυτό το έργο για να θωρακίσουμε και την παλιά πόλη. Όπως πολύ σωστά ο κ. Μαρινάκης ανέφερε, δεν είναι απλώς ένα λιμενικό έργο, είναι μια θωράκιση της ίδιας της πόλης και η δυνατότητα που θα δοθεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.
Ταυτόχρονα συζητήσαμε για τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμένα, τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει στο λιμενικό σύστημα της Κρήτης με σημαντική επιβάρυνση από την εμπορική χρήση, η οποία όμως ταυτόχρονα υποδηλώνει και τον άλλον ρόλο του Ρεθύμνου σε σχέση με την εμπορική του αξία.
Οι παρεμβάσεις στο Ρέθυμνο για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικές ως υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Έχουμε βρει εξαιρετικούς συνεργάτες και στο Λιμενικό Ταμείο και στον δήμο, σε στενή συνεργασία με τον βουλευτή κ. Κεφαλογιάννη, με τον οποίο εδώ και δύο χρόνια συνεργαζόμαστε εξαιρετικά».
Από τη πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις τονίζοντας πως: «Με πολλή χαρά υποδεχτήκαμε τον φίλο γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Μανώλη Κουτουλάκη και το επιτελείο του από την διαχειριστική δομή του ΕΣΠΑ. Μιλήσαμε για την πρόοδο και την ένταξη του μεγάλου έργου, που χρόνια τώρα διεκδικούμε, την προστασία του εμπορικού μας λιμανιού.
Είναι πολύ σημαντική ημέρα, θεωρώ ότι πάει πολύ καλά όλη αυτή η διαδικασία. Τεχνοκρατικά έγινε εξαιρετική συνάντηση μεταξύ των ανθρώπων του υπουργείου και της υπηρεσίας μας στο λιμενικό ταμείο, που και αυτήν την ευχαριστώ πολύ και, όπως είπε, ο κ. γενικός, εντάξαμε άλλο ένα υποέργο που έχει να κάνει με την υποσκαφή στο λιμάνι, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκευαστεί.
Για μας δεν είναι απλώς ένα λιμενικό έργο. Είναι η προστασία του κόσμου, που ασχολείται με το λιμάνι μας και το οποίο έχει πολύ μεγάλη εμπορική κίνηση. Είναι το δεύτερο σε κίνηση εμπορικό λιμάνι της Κρήτης, αλλά προστατεύουμε έτσι και θωρακίζουμε όλη την πόλη και ιδιαίτερα το ιστορικό κέντρο.
Όλοι θυμάστε εκείνη την τρομερή πλημμύρα που είχαμε και τα δεινά που παραλίγο να σωρεύσει και να δημιουργήσει κίνδυνο απώλειας ανθρωπίνων ζωών.
Ο κ. Κουτουλάκης, είναι ένας εξαιρετικός τεχνοκράτης, που η προσωπικότητά του, η γνώση του, η εμπειρία, αλλά και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι θα κάνει εξαιρετικά πράγματα, όπως έχει ήδη κάνει σημαντικά πράγματα για την νησιωτική Ελλάδα»
Ολοκληρώνονται οι μελέτες έργων του Λιμενικού Ταμείου
Εν τω μεταξύ στο στάδιο των εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται οι προμελέτες των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αφορούν στη λιμενική ζώνη.
Πρόκειται για τη μελέτη αποκατάστασης του αιγυπτιακού φάρου, την μελέτη αποκατάστασης και εκμετάλλευσης του τελωνείου, τη μελέτη βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής Κιουλούμπαση και της μελέτης για τη χωροθέτηση νέου λιμανιού: «Όλα αυτά τα έργα εξελίσσονται και νομίζω ότι πολύ γρήγορα ότι περιμένουμε κάποιες τελικές εγκρίσεις και ωριμάνσεις για να μπορούμε να προχωρήσουμε.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εργαλεία που ξεκίνησε η αυτοδιοίκηση και που τα αγκάλιασε η κυβέρνηση μας δίνουν το δικαίωμα να μιλάμε για τη δημιουργία νέων έργων, για την ύπαρξη μελετών, χρηματοδοτήσεων και όλα αυτά που προϋποθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, για να μπορεί να διεκδικήσει και η ελληνική πολιτεία από την Ε.Ε. πόρους για τέτοιες εγκαταστάσεις.
Θέλω να τονίσω επίσης ότι το θέμα του λιμανιού του Ρεθύμνου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Υπήρχαν και τυπικά και νομικά κωλύματα, που διαχειρίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία ο γενικός γραμματέας με τους συνεργάτες του και τα ξεπεράσαμε. Και έτσι μπορούμε να μιλάμε σήμερα ότι το Ρέθυμνο μπορεί να υποδεχθεί 17,5 εκ. για την θωράκιση του λιμανιού του» κατέληξε ο Γ. Μαρινάκης.
Επίσκεψη του Μ. Κουτουλάκη στο Σπήλι
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, υποδέχθηκε σήμερα τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στον Δήμο. Μετά την συνάντηση, ο κ. Ταταράκης δήλωσε:
«Είχαμε την τιμή και την χαρά να υποδεχτούμε για μια ακόμα φορά στον Δήμο μας τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Γεν. γραμματέα θέματα που απασχολούν το Δήμο, καθώς και την εξέλιξη των έργων που έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.
Αναφερθήκαμε στο πρόγραμμα «Αμάλθεια», στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι του Δήμου μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό και αναγκαίο έκτακτο μέτρο ενίσχυσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με σκοπό την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους της προμήθειας ζωοτροφών. Το μέτρο αυτό έχει προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ για την Περιφέρεια Κρήτης. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν δυο μήνες.
Επίσης ο γεν. γραμματέας ανταποκρίθηκε θετικά σε ένα ακόμα αίτημα για την κάλυψη υδρευτικών αναγκών της Δημοτικής Ενότητας Λάμπης με σκοπό την κατασκευή δικτύου, δεξαμενής και ηλεκτροδότηση, καθώς και για έργα υποδομής στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού συνολικού προϋπολογισμού 195.000 ευρώ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον γενικό γραμματέα για την συνεργασία μας αλλά και για την ανταπόκρισή του στα αιτήματα που κατά διαστήματα έχουμε υποβάλει».
Από την πλευρά του ο κ. Κουτουλάκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ταταράκη για την υποδοχή, καθώς και για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν ως τώρα από κοινού με τον βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη και τόνισε ότι κάθε επίσκεψη στην περιοχή και κάθε συνάντηση με τον δήμαρχο είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική.