Με μια εκδήλωση και πολλά ευχαριστώ, ανταπέδωσε την ευγνωμοσύνη του «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στους φορείς και στις υπηρεσίες του Ρεθύμνου, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και στους απλούς πολίτες, για τη συνεχή συνεργασία και ουσιαστική στήριξή τους στον Οργανισμό, σε εθελοντική βάση. Η προσφορά όλων στο έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού», συμβάλλει στην παροχή βοήθειας σε παιδιά που έχουν ανάγκη, στην επίλυση προβλημάτων τους αλλά και των οικογενειών τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλο να επισημαίνει ότι ναι μεν υπάρχει στήριξη του Οργανισμού απ’ όλη την Ελλάδα αλλά η ανταπόκριση του Ρεθύμνου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, γιατί είναι καθολική. Όπως είπε, η αγκαλιά των Ρεθεμνιωτών άνοιξε από την αρχή της ίδρυσης του «Χαμόγελου του Παιδιού», πριν 29 χρόνια όταν ο μικρός ασθενής Ανδρέας Γιαννόπουλος άφησε παρακαταθήκη το ημερολόγιο του, στο οποίο έγραφε πως αν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να χαρίσουμε χαμόγελο σε κάθε παιδί. Με την πάροδο του χρόνου, ανέφερε, φορείς, αρχές και πολίτες εμπιστεύτηκαν ακόμη περισσότερο τον Οργανισμό, και πλέον, ανέφερε, αυτή η αγκαλιά είναι τεράστια και συνεχής. Ενώ ειδική αναφορά έκανε στην φυσική παρουσία του Χαμόγελου του Παιδιού στο Ρέθυμνο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που ιδρύθηκε και λειτουργεί Μονάδα.
Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Ωδείου, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χνάρη, της αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή, του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, του αστυνομικού διευθυντή, Μανώλη Παπαδάκη και αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικολάου Νικηφόρου που εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Παρόντες ήταν οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των δήμων του νομού.
Η εκδήλωση, συντονιστής της οποίας ήταν ο δημοσιογράφος Σταύρος Ρακιντζής, άνοιξε με κρητική μουσική με το συγκρότημα του Πέτρου Μαρούλη και χορούς με τα χορευτικά τμήματα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Γιαννόπουλος, απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τοπική κοινωνία και αναφέρθηκε στην καρναβαλική ομάδα «Ανεμόμυαλοι» που ξεκίνησε να κάνει εκδηλώσεις για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον δημοτικό κήπο και τότε, όπως είπε, ο ίδιος άρχισε να αντιλαμβάνεται με πόση ζεστασιά αντιμετώπιζε το Ρέθυμνο το έργο του Οργανισμού.
«Όταν οι «Ανεμόμυαλοι» ξεκίνησαν να κάνουν τις εκδηλώσεις για το «Χαμόγελο του Παιδιού» στον δημοτικό κήπο, βλέπαμε την αγάπη του κόσμου, τη συμμετοχή τους, ακούγαμε τα όμορφα και ζεστά λόγια τους. Παράλληλα εμείς τότε προσπαθούσαμε να κάνουμε τους Κρητικούς να μας εμπιστευτούν. Προσπαθούσαμε έτσι ώστε οι άνθρωποί μας, που είναι στην πρώτη γραμμή, να μπορέσουν να είναι ουσιαστικοί και πρακτικοί απέναντι στα θέματα και τα προβλήματα των παιδιών. Έτσι, προχωρήσαμε και στο επόμενο βήμα, εδώ στο Ρέθυμνο, βλέποντας το ενδιαφέρον φορέων και πολιτών, ώστε να αποκτήσει το Χαμόγελο του Παιδιού φυσική παρουσία. Σήμερα με συγκίνηση μπορώ να πω ότι υπάρχει καθολική ανταπόκριση και στήριξη από τους Ρεθεμνιώτες. Από τον δήμο, την περιφέρεια, την Αστυνομία, το Πανεπιστήμιο, τις υπηρεσίες, τους πολίτες.
Εγώ πρέπει να πω από τα βάθη της ψυχής μου, ότι το Ρέθυμνο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα ενός παιδιού πριν από 29 χρόνια. Ένα παιδί που μιλούσε μέσα από το ημερολόγιο του και έλεγε πως αν ενωθούμε όλοι μαζί θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των παιδιών. Κι εδώ, στο Ρέθυμνο, διαπιστώνω ότι αυτό που κάνει την δύναμη δεν είναι το «εγώ» αλλά το «εμείς». Αυτό που κάνει τη δύναμή του να τηλεφωνιόμαστε τα βράδια με τους ανθρώπους της αστυνομίας, του δήμου, την κοινωνική πρόνοια και όλους αυτούς. Είναι κάτι σπάνιο, δεν γίνεται συχνά».
Κάνοντας ειδική μνεία στους Ρεθεμνιώτες χορηγούς, τους οποίους τίμησε συμβολικά ο Οργανισμός, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε:
«Είμαστε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ή «Το Χαμόγελο του κοπελιού», όπως μας είπε ένας χορηγός. Και θέλω να πω πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των χορηγών. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν ότι δεν κάνουν κάτι σπουδαίο, αλλά για εμάς -και τους το λέμε συνέχεια- είναι πετραδάκι σε αυτό το οικοδόμημα. Γιατί με πετραδάκια χτίζονται τα οικοδομήματα. Το Χαμόγελο δεν είναι τίποτα άλλο παρά απόρροια του καλού που υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει πάρα πολύ καλό το οποίο συσπειρώθηκε. Το καλό είναι μέσα στην αστυνομία, σε κάποιους ανθρώπους που είναι μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες τις οποίες συχνά απαξιούμε, είναι μέσα στο νοσοκομείο, μέσα στους απλούς πολίτες. Είναι παντού».
Καταληκτικά, ο Κ. Γιαννόπουλος ευχαρίστησε ξανά το Ρέθυμνο αλλά και όλη την Κρήτη για την στήριξή της στο «Χαμόγελο του Παιδιού»: «Θέλω να πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κρήτη, γιατί συσπειρώνεται και ενώνεται για το «Χαμόγελο του κοπελιού», για τα κοπέλια της Κρήτης και όπου αλλού στην Ελλάδα υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται βοήθεια».
Κοινό ταξίδι του «Οδυσσέα» του Πανεπιστημίου με τον «Οδυσσέα» του Χαμόγελου
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζονται στενά και μάλιστα έχουν συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας. Σε αυτήν αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με την χρήση των ΤΠΕ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης, που όπως είπε το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης συνεργάζεται εδώ και τρία χρόνια με το Χαμόγελο του Παιδιού σε θέματα προληπτικής ιατρικής αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Ένας από τους πρώτους πυλώνες της συνεργασίας μας είναι η παροχή τεχνογνωσίας τόσο σε επίπεδο επιστημονικής τεκμηρίωσης, όσο και σε επίπεδο παιδαγωγικής προσέγγισης σε σχέση με την ασφαλή και δημιουργική πλοήγηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, επιμορφώσαμε τα στελέχη του Χαμόγελου του Παιδιού στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο και από φέτος, 2023-2024, το κινητό εργαστήριο «Οδυσσέας» ενώθηκε με το κινητό εργαστήριο «Οδυσσέας» του Χαμόγελο του Παιδιού. Ενώθηκαν οι δυνάμεις με τον δικό μας Οδυσσέα, του Πανεπιστημίου. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, το Χαμόγελο του Παιδιού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα. Ήμασταν στις Κυκλάδες, στην Καλαμάτα, στην Εύβοια, τον επόμενο μήνα θα είμαστε στη Μακεδονία και τον Μάιο θα είμαστε σε όλη την Κρήτη. Το κινητό εργαστήριο του Χαμόγελου, ο «Οδυσσέας», με τις μονάδες προληπτικής ιατρικής θα δώσει το παρόν σε όλους τους νομούς της Κρήτης σε πάρα πολλούς δήμους και με αυτόν τον τρόπο συνδυάζουμε αυτό που λέμε «εκπαιδευτική παρέμβαση» με παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής.
Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δίνεται η δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης να ταξιδέψει μέσω του κινητού εργαστηρίου του Χαμόγελου του Παιδιού σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρά και τιμή μας που προσφέρουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία και στο επιστημονικό επίπεδο και στο επίπεδο της τεκμηρίωσης, αλλά και στο επίπεδο της παιδαγωγικής προσέγγισης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Χαμόγελο του Παιδιού και τον πρόεδρό του κ. Γιαννόπουλο, για αυτά τα τρία χρόνια συνεργασίας. Νομίζω ότι έχουμε θέσει τα θεμέλια μιας επιστημονικής, τεκμηριωμένης και παιδαγωγικής συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου και ενός κορυφαίου οργανισμού.
Να προσθέσω ότι επίσης συνεργαζόμαστε ήδη σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ασφαλή και δημιουργική πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, που σε έξι-εννιά μήνες από τώρα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματά του. Ακόμα έχουμε συνδιοργανώσει δύο διεθνή συνέδρια, το 2022 και το 2023 στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη Διεθνές Συνέδριο το 5ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση», που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Ρέθυμνο
Η μονάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο Ρέθυμνο ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2020. Στελεχώνεται από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και διοικητικό υπάλληλο. Όπως ανέφερε η Χρύσα Βισταγιαννάκη, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του Χαμόγελου στο Ρέθυμνο: «Έχουμε όλες τις δράσεις του οργανισμού. Στηρίζουμε παιδιά με προβλήματα υγείας, στηρίζουμε παιδιά και οικογένειες με προβλήματα διαβίωσης, παιδιά που εξαφανίζονται και παιδιά-θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας. Έχουμε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες, αλλά και με εταιρείες και ιδιώτες. Είναι πάρα πολύ σημαντική η στήριξη που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόμαστε εδώ στο Ρέθυμνο και για αυτόν τον λόγο κάνουμε αυτήν την εκδήλωση σήμερα, προσπαθώντας με κάποιον τρόπο και εμείς με τη σειρά μας να τους ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους, γιατί χωρίς τη στήριξη του κόσμου και χωρίς τη συνεργασία με όλο τον κόσμο και εδώ στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, δεν θα είχαμε καταφέρει όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερος κόσμος απευθύνεται σε εμάς και πλέον νομίζω ότι έχουμε εδραιωθεί. Ο κόσμος πλέον γνωρίζει ότι είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα τους, με σκοπό και εμείς να στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
Ο χώρος μας εδώ στο Ρέθυμνο (Σταμαθιουδάκη 57) είναι διασυνδεμένος με τη γραμμή SOS 1056, επομένως δεχόμαστε κλήσεις μέσω της γραμμής για καταγγελίες αλλά και για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί κάποιος. Σε περίπτωση καταγγελίας ενημερώνουμε τις αρμόδιες αρχές, ώστε από εκεί και πέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν αυτό που πρέπει».