Οι «Ημέρες Ρεθύμνου» φιλοξενούν για πρώτη φορά το φεστιβάλ Video Art Μηδέν, έναν ανεξάρτητο οργανισμό για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Το φεστιβάλ με τίτλο «Moving» θα παρουσιαστεί στον Ενετικό Ναό της Αγίας Σοφίας από 24/05/2024 μέχρι και 27/05/2024, 19:30-22.
Ένα σκηνικό κίνησης και πολλαπλών ιδεών… Μια διεθνής επιλογή videodance και videoperformance, που διερευνά τις διάφορες εκδοχές σώματος, κίνησης και χώρου, σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη.
– Βαγγέλης Παπαευαγγελίου, Terra Personas, Ελλάδα 2022, 6.09
– Jiaqi Liu, Song of a Lonely Bird, a Re-Creation, ΗΠΑ 2020, 1.03
– Mena Rusciano, «S.o.s.pesi» (Suspended), Ιταλία 2020, 3.00
– Denise Vinco Furlan, Pachamama ritual energy, Ιταλία 2022, 2.28
– Flavia Mazzanti, N E X U M, Αυστρία 2021, 5.00
– Ίρις Φουστέρη, there’s a (w)hole, Ελλάδα 2019, 5.09
– Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Land Blooms, Ελλάδα 2021, 3.29
– Dominik Bais, Moving Monuments, Γερμανία 2021, 4.20
– Lisha Nie, Endlessly Idle with Time, ΗΠΑ 2019, 7.00
– Dasha Lyubimova, UNSEEN, Καζακστάν 2020, 3.18
– Miloushka Bokma, The Power of Paralysis, Ολλανδία 2021, 7.03
Η διάρκεια των προβολών είναι 48 λεπτά.
Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2005 στην Καλαμάτα από μια ανεξάρτητη ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών (ιδρυτικά μέλη: Γιώργος Δημητρακόπουλος, Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη) και υπήρξε ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα, με ετήσια διοργάνωση για τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας του.
Από το 2015 και μετά συνεχίζει το έργο του σε διετή βάση, με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοση της και να αναπτύξει την έρευνα της. Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιουργεί ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης στην Ελλάδα για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο. Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Μουσική εκδήλωση με τη χορωδία του Πανεπιστημίου Κρήτης στα Ρούστικα την Κυριακή
Παράλληλα την Κυριακή 26 Μαΐου η χορωδία του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την διεύθυνση της Μαριέλλας Βιτώρου ανοίγει έναν κύκλο μουσικών εκδηλώσεων σε μοναστηριακούς χώρους του νομού του φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου» παρουσιάζοντας μια μουσικοποιητική εκδήλωση στον μαγευτικό χώρο της Μονής Προφήτη Ηλία στα Ρούστικα, τόπο καταγωγής του Μανώλη Αναγνωστάκη. Στο πιάνο συνοδεύει ο Γιάννης Κιαγιαδάκης.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου.
Ιστορική περιήγηση: Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του βιβλίου στο Ρέθυμνο
Την Τετάρτη 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ιστορική περιήγηση «Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του βιβλίου στο Ρέθυμνο» στις 19:30 το απόγευμα.
Ο περίπατος περιλαμβάνει στάσεις ξενάγησης στις βιβλιοθήκες Τεμένους Χουσεΐν πασά, Κοινών Καταστημάτων, Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνης, Διδασκαλικού Συλλόγου και στην παλιότερη Δημόσια Κεντρική. Περιλαμβάνει επίσης στάσεις ξενάγησης στα τυπογραφεία Καλαϊτζάκη-Κρητικής Επιθεώρησης, Παπαδάκη-Γεωρβασάκη-Πίσσα, Γιαννακουδάκη, Φραγκιαδάκη, Χαλκιαδάκη-Ρεθεμνιώτικων Νέων, Κουτσουράκη-Μαραγκουδάκη-Καραγιαννάκη-εφημερίδας Ρέθεμνος Μανουσάκη κ.ά.
Θα πραγματοποιηθούν επίσης στάσεις σε θέσεις που λειτούργησαν βιβλιοδετεία (Χατζηδάκηδων, Μοσχονά, Κανακίδου κ.ά.) αλλά και βιβλιοπωλεία, όπως του Δορυφόρου (1881, πρώτο χρονολογικά στο Ρέθυμνο), του Καλαϊτζάκη (1883), των Ρεράκηδων, των Χατζηδάκηδων, του Ζαχαρίου, του Ζουρμπάκη, του Τριποδιανού, του Τσερβάκη, του Αλικιώτη, του Κανακίδη, του Σιράγα, του Ζαννουδάκη, του Δρυδάκη, του Σπιτάδη, της Παναρετάκη, του Σπανδάγου, των Τζεκάκη-Κοντογιάννη, του Σταυρουλιδάκη, του Κυριακάκη, του Δεληγιώργη, των Χαλκιαδάκηδων και του Δασκαλάκη, του Σαλβαράκη, του Βροντάκη, του Σταρένιου, του Κλαψινάκη κ.ά., μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα.
Διάλεξη-προβολή: Ώρα 9.00-10.00 μ.μ., στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Ιδαίον» (Πλατεία Ν. Πλαστήρα 10). Με τη βοήθεια προβολής διαφανειών, οι συμμετέχοντες θα δουν και θα συζητήσουν όλα τα παραπάνω αλλά και πολλούς ακόμα χώρους και πρόσωπα σχετικάμε το βιβλίο, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν στην περιήγηση. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν τα δέκα πρώτα βιβλία που τυπώθηκαν στο Ρέθυμνο καθώς και τα σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών που έχουν αναφορές σ’ αυτό.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Τετάρτη 29 Μαΐου, ώρα 7.30 μ.μ., με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου
Διάρκεια: 1.30 ώρες
Τρόπος περιήγησης: Με τα πόδια
Αφετηρία: Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη
Κατάληξη: Ξενοδοχείο Ιδαίον
Εμψυχωτής-ομιλητής: Χάρης Στρατιδάκης, δρ παιδαγωγικής, συνταξιούχος δάσκαλος, ιστορικός ερευνητής.
Συμμετοχή: Μέχρι 25 άτομα, με σειρά προτεραιότητας και δήλωση συμμετοχής στον εμψυχωτή (6974026196).