Τη σημασία της πρόληψης και την άμεση διακοπή του καπνίσματος συστήνουν οι επιστήμονες για την αποφυγή της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, γνωστής ως ΧΑΠ, η οποία αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Με αφορμή την 16η Νοεμβρίου, παγκόσμια μέρα ΧΑΠ, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης σχετική εσπερίδα με θέμα: «Ενημερώνομαι για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)».
Οι γιατροί της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά, τα συμπτώματα, την πρόληψη, τη διάγνωση και αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, καθώς και τη σχέση της με το κάπνισμα.
Ειδικότερα, ο διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γεώργιος Χρυσοφάκης μιλώντας για τη ΧΑΠ έκανε λόγο για έναν «σιωπηλό δολοφόνο» τονίζοντας χαρακτηριστικά: «η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια συχνή νόσος, σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου. Ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Υπολογίζεται ότι το 80-90% των περιπτώσεων της ΧΑΠ οφείλονται στο κάπνισμα. Το 20% των καπνιστών αναπτύσσουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Η νόσος έχει αυξημένη νοσηρότητα – θνητότητα, δηλαδή όταν κάποιος συνεχίζει το κάπνισμα, η αναπνευστική του λειτουργία επιδεινώνεται. Επιπλέον χαρακτηρίζεται από εξάρσεις της νόσου, δηλαδή κάποιος ασθενής που είναι σε σταθερή κατάσταση στην πορεία της νόσου μπορεί να παρουσιάσει έξαρση, δηλαδή αύξηση των συμπτωμάτων του, δηλαδή του βήχα, της παραγωγής πυέλου και μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο».
Ο κ. Χρυσοφάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πρόληψης τονίζοντας πως η ΧΑΠ: «είναι προοδευτικά επιδεινούμενη. Ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας είναι η καπνιστική συνήθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, δηλαδή ο ασθενής να χάσε τη λειτουργία του πνεύμονα, να έχει χαμηλό οξυγόνο και αυξημένο διοξείδιο και αυτό μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Βέβαια η επιστήμη έχει προχωρήσει, γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες, υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και το σημαντικότερο είναι η πρόληψη. Η μείζονα θεραπευτική παρέμβαση στη συγκεκριμένη αρρώστια είναι η διακοπή του καπνίσματος».
Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοφάκης τεράστια είναι και η σημασία του εμβολιασμού τόσο για τον κορονοϊό όσο και για την γρίπη, αλλά και η υιοθέτηση των ατομικών μέτρων προστασίας. Αυτός ήταν και ο λόγος όπως είπε ότι την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού τα περιστατικά νοσηλείας με ΧΑΠ μειώθηκαν: «Με αφορμή τον κορονοϊό, επειδή η νόσος χαρακτηρίζεται από εξάρσεις, από παροξύνσεις, ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας των παροξύνσεων είναι οι λοιμώξεις όπως οι ιογενείς, η πρόληψη όπως ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης και ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό είναι ασπίδα για τους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια» τόνισε και πρόσθεσε ότι: «Στις πνευμονολογικές κλινικές ανά την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ασθενείς με αυτή τη νοσολογική οντότητα, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Κατά ένα τρόπο, που μάλλον οφείλεται στην υιοθέτηση των μέτρων ενάντια στον covid, όπως οι εμβολιασμοί και η υιοθέτηση ατομικών μέτρων προστασίας, έχουν μειωθεί τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας τα περιστατικά των ασθενών που νοσηλεύονται με παρόξυνση ΧΑΠ -διότι η κύρια αιτία των παροξύνσεων ήταν οι ιογενείς λοιμώξεις- με ατομικά μέτρα προστασίας δηλαδή μάσκα, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού, οι έντονες παροξύνσεις είχαν μειωθεί. Επαναλαμβάνω ότι ο εμβολιασμός είναι ασπίδα ενάντια του ιού της γρίπης ενάντια του κορονοϊού και να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, διότι όλες οι ιογενείς λοιμώξεις ευνοούνται σε συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ειδικά οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις, γιατί η παιδική ηλικία αποτελεί το μέσο μεταφοράς των λοιμώξεων σε άτομα τρίτης ηλικίας. Άρα φοράμε τις μάσκες και τηρούμε τα μέτρα προστασίας».
Από την πλευρά του ο Επιμελητής Α’ Πνευμονολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ιωάννης Δαυλόπουλος, είπε: « Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε όλοι σιγά-σιγά ότι είτε καπνίζοντας πάρα πολύ, είτε τρώγοντας πάρα πολύ, είτε κάνοντας πράγματα που είναι στην ουσία εναντίο του εαυτού μας, προκαλούμε την αυτοκαταστροφή μας. Όλα αυτά, είτε το κάπνισμα είτε πράγματα τα οποία γνωρίζουμε ότι προκαλούν βλάβες, όσο τα συνεχίζουμε κάνουμε ζημιά στον εαυτό μας, στους δικούς μας και στους υπόλοιπους ανθρώπους που είναι γύρω μας. Το κάπνισμα λοιπόν είναι γνωστό ότι προκαλεί, πέρα από την ΧΑΠ, κι άλλες παθήσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως καρδιοπάθειες, προβλήματα στο δέρμα, προβλήματα σε πάρα πολλά όργανα. Όμως, η ΧΑΠ είναι το κυριότερο νόσημα, το οποίο οφείλεται κατ’ εξοχήν στο κάπνισμα. Η ΧΑΠ είναι μια αρρώστια που φτάνει σε σημεία ο ασθενής να είναι ακρωτηριασμένος στην πραγματικότητα, γιατί ζει όλη την ημέρα με οξυγόνο στα πιο βαριά περιστατικά, ζουν με φάρμακα, μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία, με κακή ποιότητα ζωής. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτούμε όλοι πάρα πολύ καλά τη ζωή μας, μπορούμε να την πάρουμε στα χέρια μας. Άρα, το μήνυμα είναι κόβουμε το τσιγάρο τώρα και δεν λέμε μόνο το κανονικό τσιγάρο άλλα και όλα τα προϊόντα, τα οποία υποτίθεται ότι δεν μας κάνουν ζημιά. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα τίποτα, γι’ αυτό και οι συστάσεις των πνευμονολογικών εταιριών, δεν υπάρχει απολύτως καμία οδηγία στο να καταφεύγουμε σε αυτά τα προϊόντα.
Κάθε άνθρωπος που καπνίζει πάνω από 10-15 χρόνια, περίπου ένα πακέτο την ημέρα και είναι πάνω από 40 ετών, θα πρέπει να ξεκινήσει να πηγαίνει στον γιατρό είτε έχε είτε δεν έχει συμπτώματα. Κάθε καπνιστής άνω των 40 ετών που έχει καπνίσει αρκετά στη ζωή του θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. Παράλληλα, κινδυνεύουν και οι παθητικοί καπνιστές σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πλέον, έχουμε στοιχεία και αποδείξεις ότι οι σύζυγοι των καπνιστών βρίσκονταν σε μεγάλο βαθμό να πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι ίδιοι δεν κάπνιζαν ποτέ. Αυτό είναι πλέον αποδεδειγμένο. Άρα, γνωρίζουμε ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ζημιά, όχι βέβαια όπως με το να γίνει κάποιος καπνιστής, αλλά προκαλεί επίσης ζημιά στους πνεύμονες».
Η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Ρεθύμνου, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, τόνισε: «Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια νόσος τόσο συχνή που πραγματικά είναι δίπλα μας. Όλοι έχουν στο περιβάλλον τους κάποιον με ΧΑΠ. Κατά κόρον αφορά τους καπνιστές, αφορά του ανθρώπους που έχουν άσθμα παραμελημένο, που αυτά με τον χρόνο μετατρέπονται σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Επειδή το νοσοκομείο έχει μια εξαιρετικά καλά δομημένη πνευμονολογική κλινική, οι συνάδελφοι έχουν πολύ υψηλή κατάρτιση και έχουν πάρα πολύ υψηλή απόδοση, ουσιαστικά αυτοί κράτησαν το νοσοκομείο την περίοδο του covid. Είναι παραπάνω από γνώστες και παραπάνω από κατάλληλοι για να μας διαφωτίσουν. Θα έπρεπε ο κόσμος να ενδιαφέρεται για αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί η ποιότητα ζωής του έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα διαγνωστεί και θα μπει θεραπευτικά σε μια σειρά. Επειδή η πρόληψη είναι σίγουρα προτιμότερη από την θεραπεία, αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε και αυτές τις ενημερωτικές συναντήσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Τέτοιες ενημερώσεις νομίζω ότι είναι τροφή για σκέψη. Από εκεί και πέρα είναι στα χέρια του καθενός κατά πόσο θα διαχειριστεί αυτήν την πληροφορία».
Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου η κα Αναστασία Καπελέρη ανέφερε: «Πρέπει να συγχαρούμε την πνευμονολογική κλινική, τον διευθυντή της και όλους τους γιατρούς, διότι παρά το αυξημένο φορτίο που έχουν στην πνευμονολογική κλινική καταφέρνουν να είναι κοντά στην κοινωνία του Ρεθύμνου και κοντά σε όλους μας. Είναι πάρα πολύ σημαντική η προσφορά τους. Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες διοργανώσεις και ελπίζουμε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή από τον κόσμο, καθώς χρειάζεται να ενημερώνονται για τόσο σοβαρά θέματα».