Μια όμορφη γιορτή διοργάνωσε εχθές το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Ρεθύμνου για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, μια μέρα που υπενθυμίζει και φέρνει στο επίκεντρο τη σημασία της φροντίδας των ηλικιωμένων ανθρώπων και της ευκαιρίας να ζουν μια ποιοτική καθημερινότητα χωρίς να απομονώνονται.
Το ΚΗΦΗ Ρεθύμνου, που στεγάζεται στην Πλατεία Μικρασιατών, είναι μια δομή που φιλοξενεί και στηρίζει τα άτομα της τρίτης ηλικίας καθημερινά. Με αφορμή τη διεθνή ημέρα η συγγραφέας Ευθυμία Σερλέτη βρέθηκε στο ΚΗΦΗ και παρουσίασε το βιβλίο – παραμύθι της με τίτλο «Πάντα Μαζί» στους ωφελούμενους της δομής, μια ιστορία που περιγράφει τις σχέσεις και τα συναισθήματα τόσο των ηλικιωμένων ανθρώπων μέσα σε μια οικογένεια, όσο και τα συναισθήματα και την καθημερινότητα των μελών της οικογένειας.
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου οι ωφελούμενοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους με την κ. Σερλέτη και με το προσωπικό της δομής, συζήτησαν και αφηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες, όπως επίσης ακολούθησε και μια σειρά δραστηριοτήτων σκορπίζοντας χαμόγελα στους ωφελούμενους.
«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους ωφελούμενους της δομής μας μια ποιοτική ζωή, με σεβασμό και αγάπη. Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Τρίτης Ηλικίας διοργανώσαμε μια σειρά δραστηριοτήτων, μια από αυτές είναι η παρουσίαση του βιβλίου που αφορά την καθημερινότητα και τα συναισθήματα ενός ηλικιωμένου ατόμου, ένα βιβλίο», τόνισε μεταξύ άλλων η κοινωνική λειτουργός του ΚΗΦΗ Ελβίρα Στεφανίδου μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ συμπλήρωσε: «Το παραμύθι έχει ως σκοπό ευαισθητοποίηση των μικρότερων ηλικιών προς τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποξενώνονται και απομονώνονται. Επίσης την επόμενη βδομάδα έχουμε προγραμματίσει μια έξοδο με τους ωφελούμενους σε μαγαζί εστίασης στο κέντρο της πόλης, καθώς έχουν ανάγκη να δραστηριοποιούνται, διότι όντως νιώθουν απομονωμένοι. Δεν θέλουν να αισθάνονται βάρος στην οικογένειά του και ένας λόγος που αποξενώνονται είναι αυτός».
Η συνταξιούχος νηπιαγωγός και συγγραφέας του βιβλίου «Πάντα Μαζί» που παρουσιάστηκε στους ωφελούμενους του ΚΗΦΗ Ευθυμία Σερλέτη μίλησε με τα «Ρ.Ν.» για το παραμύθι: «Η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από την πολύ αγαπημένη μου φίλη Αγγέλα Μάλμου. Είναι ένα βιβλίο που έχει σαν θέμα τη μοναξιά των ηλικιωμένων ανθρώπων και γενικότερα τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους που μεγαλώνουν και μένουν μόνοι. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, είναι εικονογραφημένο, αλλά και οποιοσδήποτε μεγάλος φυσικά μπορεί να το διαβάσει. Το βιβλίο έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους μεγαλύτερους αναγνώστες για τις ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην αποξενώνονται».
Εκδήλωση στο «Σπίτι του Πολιτισμού» για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
Στο ίδιο πνεύμα διεξήχθη το απόγευμα της χθεσινής ημέρας στο «Σπίτι του Πολιτισμού» και η εσπερίδα του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνου, με θέμα «Όλοι οι άγγελοι είναι με ένα φτερό, θα πετάξουν μόνο όταν αγκαλιαστούν (Αφρικανική παροιμία). Διαγενεακή αλληλεπίδραση 1ης και 3ης ηλικίας».
Το παραμύθι της Ευθυμίας Σερλέτη παρουσιάστηκε εκ νέου από τον Νικόλαο Παπαδογιαννάκη, ενώ προηγήθηκε ανάγνωση χαιρετισμού εκ μέρους του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, από την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με εισήγηση από την Κυριακή Γιαννουδάκη με τίτλο «Η ζωή είναι «παρών» και θεατρική παράσταση από τον Θεατρικό Περίπλου: «Η σονάτα του σεληνόφωτος».
Η Μαρία Καββάλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέδειξε τη σημασία των δημόσιων δομών στήριξης ηλικιωμένων, αλλά και τον διαχωρισμό ανάμεσα σε 3η και 4η ηλικία. «Το 2024 όταν μιλάμε για 3η ηλικία πρέπει να μιλάμε και για 4η ηλικία, καθώς αυτή είναι που πραγματικά βρίσκεται στο σπίτι, λόγω σωματικής φθοράς. Οι ανάγκες της για παρέα και προσοχή είναι μεγάλη. Η 3η ηλικία είναι το φθινόπωρο, πλέον μέχρι τα 70 εργαζόμαστε, μπορεί και παραπάνω. Αντίθετα το 1984 όταν πρωτοκάναμε τα ΚΑΠΗ, οι γυναίκες έβγαιναν στη σύνταξη στα 58. Η 3η ηλικία είναι ακόμα ενεργή, εργάζεται και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Τα προβλήματα της φυσικής φθοράς έχουν αρχίσει, αλλά μπορεί να τα διαχειρίζεται. Η 4η ηλικία έχει ανάγκη από διαχείριση της μοναξιάς, σεβασμού των ανθρώπων και των παιδιών. Το παιχνίδι με τη γιαγιά και τον παππού είναι το πιο επιμορφωτικό, είναι αλληλεπίδραση. Πρέπει να συνεχιστούν οι δομές, τόσο τα ΚΑΠΗ όσο και τα ΚΗΦΗ, όχι από ιδιώτες, αλλά από το κράτος».
Με τη σειρά του, ο Νικόλαος Παπαδογιαννάκης ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο της Ευθυμίας Σερλέτη ανέφερε: «Έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό αλλά πολύ καλογραμμένο παραμύθι. Η κεντρική ηρωίδα είναι μία προχωρημένης ηλικίας αρκούδα, η οποία έχει προβλήματα όπως όλοι οι ηλικιωμένοι, βρίσκει όμως συμπαράσταση και φίλους από εκεί που δεν το περιμένει. Στο τέλος όμως έχουμε ένα happy end, όπως όλα τα παραμύθια. Ξεχωρίζει γιατί είναι σύντομο, αλλά περιεκτικό. Η εικονογράφηση είναι απόλυτα δεμένη με όλο το έργο. Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι. Τόσο οι μικροί, όσο και οι ηλικιωμένοι έχουν ένα φτερό. Περιμένουν το δεύτερο φτερό για να πετάξουν και να στηριχθούν στον κόσμο».
Την εικονογράφηση του βιβλίου ανέλαβε η Αγγέλα Μάλμου, η οποία χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μέσα προσπάθησε να συνδέσει κατάλληλα το κείμενο με τις εικόνες. «Όταν διάβασα το κείμενο, αντιλήφθηκα ότι είναι πάρα πολύ πρωτότυπο, γιατί ασχολείται με ένα θέμα που δεν έχει ασχοληθεί κανείς άλλος για τόσο μικρά παιδιά. Μελέτησα το σενάριο και τους χαρακτήρες και άρχισα να ταυτίζομαι μαζί τους έτσι ώστε να μπορώ να αποδώσω στοιχεία σε αυτούς κατά τη διάρκεια της εικονογράφησης. Τα χρώματα και η εικονογράφηση έγινε με το χέρι, είναι όλα χειροποίητα», δήλωσε.