Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Πολιτισμός

Το κορίτσι που δεν μιλάει, αλλά έχει το χάρισμα να τραγουδάει

Η ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΓΕΨΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΤΗΣ

Newsroom Από Newsroom
09/12/2025 - 9:39 πμ
στην κατηγορία Πολιτισμός
ΝΕΦΕΛΗ

Ήταν μόλις 9 ετών όταν η Νεφέλη Αντωνίου με καταγωγή από το Γεράνι Αμμοχώστου της Κύπρου ύστερα από επιπλοκές μιας χειρουργικής διαδικασίας και μιας ενδονοσοκομειακής ίωσης υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να χάσει την ομιλία της και ένα μεγάλο μέρος της ικανότητας για επικοινωνία στην καθημερινότητα.

Για σχεδόν μια δεκαετία η επικοινωνία με τους οικείους της περιοριζόταν σε καταφατικές και αρνητικές απαντήσεις, και μέχρι τώρα στα 27 της χρόνια, παρόλο που έχει αναπτύξει την ομιλία με τη βοήθεια της μουσικής – όπως μεταφέρει η μητέρα της Κατερίνα Αντωνίου – αδυνατεί να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της σε μια δομημένη συζήτηση.

Μέσα σε αυτή τη δυσκολία, όμως, η μουσική για τη Νεφέλη λειτούργησε ως ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης όλων αυτών που αδυνατεί να διατυπώσει μέσα από λέξεις σε μια συνομιλία.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της ανάρρωσης, η Νεφέλη  αντικατέστησε με μελωδίες τις λέξεις και μάλιστα σε ηλικία 14 ετών ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ.

Η Νεφέλη Αντωνίου ήρθε στο Ρέθυμνο και συμμετείχε σε μια συναυλία παρέα με την ερμηνεύτρια Ζωή Λιανδράκη συγκινώντας το κοινό του Ρεθύμνου στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα συμπερίληψης, αλλά ταυτόχρονα υπενθύμισαν πως η τέχνη εκτός από ένα μέσο επικοινωνίας, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.

Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από την ελληνική έντεχνη μουσική έως την τζαζ και την κλασική, ενώ στη συναυλία παρουσιάστηκε και το νέο της τραγούδι με τίτλο «Είναι η αρχή», σε μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα και στίχους της Γιώτας Γερογιώργη.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Ωδείο Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία, σε διοργάνωση της κοινότητας Γερανίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Καμάρι», καθώς το Γεράνι της Κύπρου – από όπου κατάγεται η Νεφέλη – έχει αδελφοποιηθεί με το Γεράνι Ρεθύμνου το οποίο η ίδια επισκέπτεται για χρόνια με την οικογένειά της.

Την εκδήλωση στήριξε η Περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος Ρεθύμνης και η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Την ιστορία της Νεφέλης μοιράστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης στο Ρέθυμνο η μητέρα της Κατερίνα: «Η Νεφέλη είναι ένα κορίτσι που στα εννιά χρόνια της είχε πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, μετά από δύο όγκους στον εγκέφαλο, που ήταν συνέπεια μιας εγχείρησης και μιας ενδονοσοκομειακής ίωσης. Οπότε μετά από αυτό ήρθε το ισχαιμικό επεισόδιο που την άφησε εντελώς άφωνη, ανίκανη για τις καθημερινές δραστηριότητες. Δεν υπήρχε καθόλου επικοινωνία μεταξύ μας. Από τα 9 μέχρι και τα 18 οι λέξεις την ήταν λιγοστές. Συνεννοούμασταν με ένα ναι ή όχι». Το θαύμα ήταν ότι σε αυτήν την πορεία τραγουδούσε. Από τον καιρό που ξύπνησε από το κώμα, μουρμούριζε μελωδίες, και σιγά-σιγά μέσω της μουσικής εξελίξαμε τον λόγο. Στίχο – στίχο αρχίσαμε να ξανά τραγουδάμε. Στα 14 κάναμε το πρώτο μας CD που της το έγραψε ο Σταύρος Σιδεράς. Ενώ δεν μιλούσε καθόλου τραγούδησε ολόκληρο CD με τραγούδια και από τότε άρχισε να εμφανίζεται σε συναυλίες με πολύ λιγοστές κουβέντες. Δηλαδή ήταν με ένα ναι ή με ένα όχι και με λιγοστή ομιλία, μέσα από τη μουσική επικοινωνούσε σαν να μιλούσε κανονικά. Αυτό ήταν το θαύμα. Ενώ δεν μπορούσε να κατανοήσει τον κόσμο με τη δική μας λογική και τα δικά μας μέσα, την ομιλία, ζει με τον δικό της τρόπο, είναι πολύ χαρούμενη, της αρέσει πολύ όλο αυτό που γίνεται».

Η πορεία της Νεφέλης αποτέλεσε και το έναυσμα για τη δημιουργία του σωματείου «Χάρισμα» που εδρεύει στην Κύπρο, με αντικείμενο την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση παιδιών με αναπηρίες μέσω της τέχνης

«Αυτά τα παιδιά που μπορεί να μην μπορούν να κάνουν τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο, αναπτύσσουν άλλες ικανότητες και αυτό που κάνουν το κάνουν πάρα πολύ καλά. Το «Χάρισμα» τους δίνει αυτήν την ευκαιρία, να προβληθούν, να ανέβουν στη σκηνή, να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν. Έχουμε μουσική μπάντα, θεατρική ομάδα, ομάδα ζωγράφων».

Όπως σημείωσε η κ. Αντωνίου για τη συμβολή της τέχνης στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με αναπηρία: «Οι τέχνες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, οπότε πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε για αυτά τα παιδιά, όπως αναδεικνύεται και με το παράδειγμα της Νεφέλης που ανέπτυξε σημαντικά τον λόγο της μέσω του τραγουδιού. Άλλο ένα μήνυμα που περνάμε είναι ότι δεν πρέπει αυτά τα παιδιά να τα κρατάμε στο σπίτι. Πρέπει να τα βοηθούμε να βγαίνουν προς τα έξω, να κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν και να είναι ευτυχισμένα».

Τη σκηνή μοιράστηκε η Νεφέλη με την Ηρακλειώτισσα ερμηνεύτρια Ζωή Λιανδράκη, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε για αυτήν τη συνεργασία: «Η Νεφέλη είναι ένα πλάσμα ξεχωριστό που φωτίζει την ψυχή και τις καρδιές μας και μας κάνει να ελπίζουμε και να παίρνουμε δύναμη ότι όλα μπορούν να γίνουν, όλα είναι δυνατά».

Από τη μεριά της διοργάνωσης ο πρόεδρος της κοινότητας Γερανίου Γιώργος Νικολακάκης σε δήλωσή του ανέφερε για τη συναυλία: «Είναι μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία, που έχει σκοπό να αναδείξει τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες ικανότητες. Η Νεφέλη έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το χωριό μας, καθώς κατάγεται από το Γεράνι της Αμμοχώστου που είναι κατεχόμενο χωριό και έχουμε αδελφοποιηθεί. Δέκα χρόνια έρχεται η Νεφέλη στο Γεράνι και θελήσαμε να την παρουσιάσουμε στο ρεθεμνιώτικο κοινό».

Ο δήμος Ρεθύμνης στήριξε τη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και ανέδειξε την αξία της τέχνης και συγκεκριμένα της μουσικής, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μάνος Τσάκωνας σε δήλωσή του: «Το τραγούδι της Νεφέλης Αντωνίου, ενός χαρισματικού κοριτσιού, δίνει πολλά μηνύματα. Το μήνυμα της αξίας της μουσικής, των τεχνών και πόσο σημαντικό είναι όταν θέλει ο άνθρωπος πόσα πράγματα μπορεί να πετύχει. Επίσης αναδεικνύεται η συμβολή της οικογένειας, που με τη μεγάλη αγάπη και τη στήριξη έφτασε τόσο ψηλά και έχει γίνει μια γνωστή καλλιτέχνις που μετέχει σε εκδηλώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

 

ΝΕΦΕΛΗ

  

ΝΕΦΕΛΗ

  

ΝΕΦΕΛΗ

 

 

Tags: sidebar_nowάτομα με αναπηρίαΝΕΦΕΛΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥωδείο Ρεθύμνου
Share238Tweet149Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

Χώρο κατάλληλο για τη στέγαση των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ Ρεθύμνου ζητούν τα ΑμεΑ

Χώρο κατάλληλο για τη στέγαση των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ Ρεθύμνου ζητούν τα ΑμεΑ

04/02/2026 - 11:24 μμ
Εκδήλωση μνήμης για τον γιατρό Γιάννη Γ. Τσουδερό

Εκδήλωση μνήμης για τον γιατρό Γιάννη Γ. Τσουδερό

12/01/2026 - 10:20 μμ
Το βιβλίο του Ανδρέα Ξανθού «Το κόκκινο νήμα» παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο

Το βιβλίο του Ανδρέα Ξανθού «Το κόκκινο νήμα» παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο

04/01/2026 - 11:50 πμ
«Μαθαίνω για την Αναπηρία»

«Μαθαίνω για την Αναπηρία»

24/12/2025 - 2:53 μμ
Επόμενο άρθρο
Αποφασίζουν για νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες – Αποχωρούν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Αποφασίζουν για νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες - Αποχωρούν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Τελευταία νέα

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το Ρέθυμνο ετοιμάζεται για το καρναβάλι

13/02/2026 - 10:00 μμ
Κονδύλια ύψους 3,5 εκ. ευρώ για το δημοτικό κολυμβητήριο στου Γάλλου

Κονδύλια ύψους 3,5 εκ. ευρώ για το δημοτικό κολυμβητήριο στου Γάλλου

13/02/2026 - 8:47 μμ
Καταγραφή

Μ. Χνάρης: «Στρατηγική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ η ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας»

13/02/2026 - 8:44 μμ
5371902386096081-iatriki-kai-logotehnia - Rethymno Nea 1767951082

Γνωριμία με το λογοτεχνικό έργο των γιατρών της Κρήτης

13/02/2026 - 8:29 μμ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ατομικές δεξιότητες, αυτορρύθμιση και κριτική σκέψη για την αντιμετώπιση των κινδύνων του διαδικτύου

13/02/2026 - 6:19 μμ
Στο Σύνταγμα τα τρακτέρ των αγροτών – Σε εξέλιξη το μεγάλο συλλαλητήριο

Στο Σύνταγμα τα τρακτέρ των αγροτών – Σε εξέλιξη το μεγάλο συλλαλητήριο

13/02/2026 - 4:28 μμ
5402283909554302 ΜΟΥΡΝΕ 15

Γ. Ταταράκης: Στόχος μας είναι ένας Δήμος με κοινωνική συνοχή, ισόρροπη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής για όλους

13/02/2026 - 3:27 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr