Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Το Μουσείο μελιού στο Μελιδόνι Μυλοποτάμου: Παράδοση, δυσκολίες και νέες προοπτικές

ΥΨΗΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Γιάννης Κωστάκογλου Από Γιάννης Κωστάκογλου
19/09/2025 - 12:04 μμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΟΥ

Το μουσείο μελιού στο Μελιδόνι δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να μάθουν πληροφορίες για την ίδια τη μέλισσα, αλλά και για την παραγωγική διαδικασία του μελιού

Σημαντικά επηρεασμένη από την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη επαρκούς οικονομικής στήριξης η μελισσοκομία

Μια ξεχωριστή θέση κατέχει το μέλι, ανάμεσα στα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, τόσο για τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του, όσο και για τη συμβολική, την οικολογική και τη θεραπευτική του αξία. Στο Μελιδόνι Μυλοποτάμου, το Μουσείο Μελιού και το εργαστήριο παραγωγής αποτελούν ένα πρωτότυπο εγχείρημα, που συνδυάζει την παραγωγική διαδικασία με την ενημέρωση και τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη. Δεν πρόκειται απλώς για έναν εκθεσιακό χώρο, αλλά για μια προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της μελισσοκομίας, να κατανοηθεί η συμβολή της μέλισσας στο περιβάλλον και να αναγνωριστεί ο κόπος πίσω από κάθε σταγόνα μελιού. Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η Κατερίνα Λυρώνη, υπεύθυνη των ξεναγήσεων και του περιβάλλοντα χώρου του μουσείου, «η βασική μας δουλειά είναι οι μέλισσες και η παραγωγή του μελιού», ωστόσο ο χώρος έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να υποδέχεται επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι έρχονται να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία, την τεχνολογία και τη γεύση του κρητικού μελιού. Το μουσείο λειτουργεί εποχικά, από τον Απρίλιο έως τις αρχές Νοεμβρίου, με σαφή τουριστικό προσανατολισμό, ενώ στη διάρκεια αυτής της περιόδου, χιλιάδες επισκέπτες περνούν από το Μελιδόνι, ανακαλύπτοντας όχι μόνο ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και μια ολόκληρη παράδοση που συνδέει τη μελισσοκομία με τον πολιτισμό της Κρήτης. Η ανταπόκριση για ένα μουσείο που βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και τέσσερα χρόνια είναι μεγάλη και κυρίως αυξανόμενη, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι και τη φθορά που έχουν υποστεί οι μέλισσες από την κλιματική αλλαγή και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή. Εκτός από την παραγωγή μελιού, το εργαστήριο επικεντρώνεται και στην ανάπτυξη και διάθεση νέων, εναλλακτικών προϊόντων, που βασίζονται στο μέλι και τα παράγωγά του, με στόχο να αξιοποιηθούν οι θεραπευτικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΟΥ
Το μέλι που παρασκευάζεται από το εργαστήριο Apiθανο προέρχεται κυρίως από θυμάρι, βότανα και κωνοφόρα δέντρα, και όπως όλα τα κρητικά μέλια αποτελεί συνέχεια της νομαδικής μελισσοκομίας

Το μουσείο και το εργαστήριο μελιού – Ένας χώρος για όλες τις ηλικίες

Το Μουσείο μελιού δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από δύο μελισσοκόμους, τον Κωνσταντίνο Δαφνομήλη και τον Χρήστο Ανδρίκο, οι οποίοι θέλησαν να συνδυάσουν την παραγωγή με την εξωστρέφεια και την ενημέρωση για το μέλι. Όπως εξήγησε η κ. Λυρώνη, «έχουμε καταστήσει το χώρο μας επισκέψιμο και υπάρχει μία έκθεση με παλιά αντικείμενα μελισσοκομίας, κυψέλες και εργαλεία και στο πλαίσιο της επίσκεψης στον χώρο γίνεται ξενάγηση που διαρκεί περίπου μισή ώρα». Η ξενάγηση ακολουθεί μια πορεία από το παρελθόν μέχρι το σήμερα, με αναφορές στη μινωική περίοδο, στην εξέλιξη των τεχνικών και στην εργασία της μέλισσας, καταλήγοντας στη σύγχρονη μελισσοκομία. Ο επισκέπτης μαθαίνει όχι μόνο πώς παράγεται το μέλι, αλλά και ποια είναι η κοινωνική οργάνωση της κυψέλης, πώς πραγματοποιείται η εξαγωγή και πώς γίνεται η τυποποίηση. Στο τέλος, ακολουθεί γευσιγνωσία, όπου δοκιμάζονται προϊόντα του εργαστηρίου, ενώ η επισκεψιμότητα είναι αυξανόμενη, σύμφωνα με την κ.Λυρώνη: «Ξεκινάμε Απρίλιο και σταματάμε αρχές Νοεμβρίου, το μουσείο έχει καθαρά τουριστικό πρόσημο. Τα καλοκαίρια ο κόσμος είναι πολύς, ενώ η είσοδος παραμένει ελεύθερη, γεγονός που ενισχύει την προσβασιμότητα», ανέφερε. Το κοινό διαφέρει και περιλαμβάνει διαφορετικές ηλικίες και προφίλ επισκεπτών, όπως οικογένειες, ηλικιωμένοι, ζευγάρια, μαθητές, ακόμη και οργανωμένα γκρουπ τουριστικών γραφείων. Οι ξένοι επισκέπτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τους Γερμανούς και τους Πολωνούς να ξεχωρίζουν, καθώς στις χώρες τους η μέλισσα και η προστασία της βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της περιβαλλοντικής συζήτησης, σύμφωνα με όσα επεσήμανε η κ. Λυρώνη, εξηγώντας επίσης ότι η απήχηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διάδοση από στόμα σε στόμα: «Ο άνθρωπος που θα έρθει εδώ και θα γυρίσει μετά στον τόπο του, θα το πει σε έναν φίλο, σε έναν συνάδελφο, στην οικογένεια και την επόμενη χρονιά θα έρθει με τους δικούς του», κατέληξε.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΟΥ
Ο Κωνσταντίνος Δαφνομήλης και ο Χρήστος Ανδρίκος είναι εδώ και πολλά χρόνια μελισσοκόμοι και βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα τόσο του μουσειακού χώρου, όσο και του εργαστηρίου μελιού στο Μελιδόνι

Οι δυσκολίες της παραγωγής και τα προβλήματα του κλάδου

Η παραγωγή μελιού είναι μια διαδικασία που εξαρτάται απόλυτα από τη φύση και γι’ αυτό είναι ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες. «Το μέλι είναι ακριβό και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει γιατί», υπογράμμισε η κ. Λυρώνη, η οποία όπως ανέλυσε, ο μελισσοκόμος δουλεύει πολλές ώρες, μετακινεί κυψέλες, φροντίζει τα μελίσσια, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ δεδομένο, καθώς αν η σεζόν δεν είναι καλή, οι απώλειες είναι σημαντικές. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, με τις παρατεταμένες ξηρασίες, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις φωτιές να περιορίζουν την ανθοφορία και άρα τη δυνατότητα παραγωγής. «Η σεζόν είναι μεγάλη, οι μέλισσες μπορούν να δουλέψουν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο, αλλά όταν ο χειμώνας σου είναι πολύ ξηρός και ξεκινήσει η άνοιξη με πολλές ζέστες και συνεχίσει το καλοκαίρι έτσι, οι ανθοφορίες δεν ευδοκιμούν», εξήγησε. Πέρα από την κλιματική κρίση, οι μελισσοκόμοι έχουν να αντιμετωπίσουν αρρώστιες, παράσιτα και άλλες απειλές για τα μελίσσια, με τις αποδόσεις μελιού να μην είναι πλέον σταθερές, ενώ η ποιότητα απειλείται όταν οι μέλισσες τρέφονται με τεχνητές τροφές. «Οι χρονιές πλέον είναι πολύ δύσκολες, δεν είναι όπως άλλες χρονιές που το μέλι έρεε άφθονο και ωραίο», εξήγησε η κ. Λυρώνη. Η Κρήτη προσφέρει ιδιαίτερες δυνατότητες λόγω της βιοποικιλότητας και των αρωματικών φυτών, με το θυμάρι, τα πεύκα, τη χαρουπιά και το πορτοκάλι να δίνουν διαφορετικές ποικιλίες, την ώρα που το θυμάρι παραμένει το πιο χαρακτηριστικό και αυτό τουλάχιστον στο οποίο το εργαστήριο μελιού στο Μελιδόνι επενδύει στις καλλιέργειες. Ωστόσο, όπως σημείωσε η κ. Λυρώνη, «το θυμάρι πέρυσι, για παράδειγμα, δεν ήταν καλό», επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι διακυμάνσεις δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία στην παραγωγή μελιού.

Εναλλακτικά και θεραπευτικά προϊόντα – Η υπεραξία της μελισσοκομίας

Πέρα από το μέλι, το μουσείο και το εργαστήριο προχωρούν σε παραγωγή προϊόντων με βάση τα υποπροϊόντα της κυψέλης, τα οποία διαθέτουν αναγνωρισμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Η κεραλοιφή, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται σε δερματικά προβλήματα και ξηροδερμία, καθώς «το μέλι έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος», σύμφωνα με την κ. Λυρώνη. Η πρόπολη είναι ένα ακόμη προϊόν με σημαντική αξία, το οποίο όπως επεσήμανε η κ. Λυρώνη πρόκειται για «ένα προϊόν που από μόνο του έχει αντισηπτικό και φαρμακευτικό χαρακτήρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο, είτε σαν βιταμινούχο να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, είτε όταν δεν είμαστε καλά, που βοηθάει στο να αισθανθούμε γρήγορα καλά». Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πονόλαιμου, άφθων, στοματίτιδας, έρπη και άλλων μικρών δερματικών προβλημάτων. Η γύρη επίσης συλλέγεται πριν την επεξεργαστούν οι μέλισσες και αποτελεί μια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων και ιχνοστοιχείων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ στην κορυφή βρίσκεται ο βασιλικός πολτός, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «superfood» και χρησιμοποιείται ως ισχυρό φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Η παρουσίαση αυτών των προϊόντων στο πλαίσιο της ξενάγησης δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια λιγότερο προβεβλημένη πλευρά της μελισσοκομίας, την ώρα που οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το μέλι και τα προϊόντα του ενθουσιάζονται και αγοράζουν, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία και την αξία τους. Αυτό δείχνει ότι το μέλλον του κλάδου δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή μελιού, αλλά και στην αξιοποίηση της μέλισσας ως πηγής προϊόντων με πολλαπλές εφαρμογές στην καθημερινότητα και την υγεία. Το Μουσείο μελιού στο Μελιδόνι Μυλοποτάμου δεν είναι απλώς ένας επισκέψιμος χώρος, αλλά ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς η παράδοση μπορεί να συνδεθεί με την καινοτομία, την ενημέρωση και τον τουρισμό. Η προσέλευση επισκεπτών από όλο τον κόσμο, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις μέλισσες και τα προϊόντα τους, αλλά και οι προκλήσεις της εποχής δείχνουν την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του κλάδου. Όπως καταλήγει η κ. Λυρώνη, «δεν αναφερόμαστε μόνο στο ότι το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι καλά για τον οργανισμό και για την υγεία του ανθρώπου, αλλά στο ότι η μέλισσα σαν μέλισσα είναι σημαντική για τον πλανήτη μας».

Tags: sidebar_nowΔήμος ΜυλοποτάμουΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΡΩΝΗμέληΜελιδόνιμέλισσεςΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΟΥ
Share246Tweet154Send
Γιάννης Κωστάκογλου

Γιάννης Κωστάκογλου

Σχετικά νέα

5317439884720478 WhatsApp 2025-11-05 12.03.45 211b2131

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Καπετάν Κούβο στα Λιβάδια Μυλοποτάμου

07/11/2025 - 10:40 πμ
ΚΛΑΔΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σύνδεση των Δήμων με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων – Στις Βρυξέλλες ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου

04/11/2025 - 10:55 πμ
Ο Δήμος Μυλοποτάμου ζητά την επανεξέταση της απόφασης για το υποκατάστημα ΕΛΤΑ Περάματος

Ο Δήμος Μυλοποτάμου ζητά την επανεξέταση της απόφασης για το υποκατάστημα ΕΛΤΑ Περάματος

01/11/2025 - 1:40 μμ
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Χρηματοδότηση 221.612 ευρώ στον Δήμο Μυλοποτάμου για υποβρύχιο αξιοθέατο στον Όρμο Μπαλίου

31/10/2025 - 10:01 πμ
Επόμενο άρθρο
5275172422010589 festival-filosofias-kentriki - Rethymno Nea 1758101508

1ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Κρήτη και εγκαίνια Φιλοσοφικού Κέντρου στο Σάρχο Μαλεβιζίου

Τελευταία νέα

Σ. Κεφαλογιάννης: “Αν η Ελλάδα θέλει να λέγεται ενιαίο κράτος, πρέπει να δώσει στους ορεινούς τόπους ίση φωνή, ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα”

Σ. Κεφαλογιάννης: “Αν η Ελλάδα θέλει να λέγεται ενιαίο κράτος, πρέπει να δώσει στους ορεινούς τόπους ίση φωνή, ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα”

09/11/2025 - 8:22 μμ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε αναμονή οι αγρότες για τις πληρωμές

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε αναμονή οι αγρότες για τις πληρωμές

09/11/2025 - 5:37 μμ
Με ΕΚΑΜ ψάχνουν στον Ψηλορείτη για τα όπλα του φονικού στα Βορίζια: Δεν τελέστηκαν τα εννιάμερα μνημόσυνα

Με ΕΚΑΜ ψάχνουν στον Ψηλορείτη για τα όπλα του φονικού στα Βορίζια: Δεν τελέστηκαν τα εννιάμερα μνημόσυνα

09/11/2025 - 3:09 μμ
Μητσοτάκης για Βορίζια: Οι βεντέτες και οι αυτοδικίες είναι απόβλητα περασμένων καιρών

Μητσοτάκης για Βορίζια: Οι βεντέτες και οι αυτοδικίες είναι απόβλητα περασμένων καιρών

09/11/2025 - 11:52 πμ
Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις κλοπών στα Χανιά

Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις κλοπών στα Χανιά

09/11/2025 - 11:21 πμ
ΥΠΑΑΤ: Ο οινοτουρισμός στις προτεραιότητες της στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα

ΥΠΑΑΤ: Ο οινοτουρισμός στις προτεραιότητες της στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα

09/11/2025 - 11:16 πμ
Βορίζια: Στο μικροσκόπιο των Αρχών πέντε κρατούμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού – Ανησυχία για τα μνημόσυνα και το άνοιγμα των σχολείων αύριο

Βορίζια: Στο μικροσκόπιο των Αρχών πέντε κρατούμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού – Ανησυχία για τα μνημόσυνα και το άνοιγμα των σχολείων αύριο

09/11/2025 - 8:18 πμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr