• Παρουσίαση του μοναδικού αγάλματος της Αφροδίτης με το χρυσό μπικίνι και μεγάλη συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο
Τα έβδομα γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας παρουσιάζοντας ένα σπουδαίο έργο τέχνης, που δεν είναι άλλο από την Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι.
Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι προέρχεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης Ιταλίας. Το σπουδαίο αυτό έργο θα εκτίθεται στον χώρο εκθέσεων του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας έως και τις 27 Ιουλίου.
Πρόκειται για ένα παγκοσμίου φήμης άγαλμα, το οποίο βρέθηκε μαζί με άλλες αρχαιότητες το 1954 στην λεγόμενη έκτοτε «Οικία της Αφροδίτης» στην Πομπηία και φυλάχθηκε στο «Μυστικό Δωμάτιο» του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης, λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας, της σπανιότητας των διακοσμητικών στοιχείων του καθώς και της ερωτικής αύρας που αποπνέει…
Σήμερα με αφορμή τα γενέθλια του μουσείου, ο καθηγητής Αρχαιολογίας και ιδρυτής του μουσείου, Νίκος Σταμπολίδης, θα κάνει μια αναλυτική παρουσίαση του γλυπτού που φιλοξενείται στους χώρους του και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όσους παραβρεθούν στο χώρο να τον παρακολουθήσουν. Λίγο αργότερα στις 9:00 μ.μ. ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Ηρώ Σαΐα θα ταξιδέψουν τους παρευρισκόμενους σε δημοφιλείς μουσικές μελωδίες από τα «αγαπημένα του Σταύρου Ξαρχάκου» στο μυσταγωγικό χώρο του μουσείου. Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της περιφέρειας «Φεστιβάλ Κρήτης» και υποστηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Σωματείο Φίλων του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας, τοπικών συλλόγων της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας, την Grecotel, το ΚΤΕΛ, τον δήμο Ρεθύμνης.
Η είσοδος για τους πολίτες είναι δωρεάν.
Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής, Νίκος Σταμπολίδης, μίλησε για τη σημασία του αγαλματίδιου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που αυτό θα βρίσκεται στο μουσείο, ώστε οι πολίτες του Ρεθύμνου και της Κρήτης ολόκληρης, καθώς και οι επισκέπτες, να δουν από κοντά αυτό το έκθεμα, το οποίο, όπως είπε ο καθηγητής, θα αργήσει να ξαναταξιδέψει σε άλλο μουσείο.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σταμπολίδης τόνισε ότι η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι έρχεται να συναντήσει την Αφροδίτη της Ελεύθερνας εκεί όπου εκτίθεται ένα ακόμα συγγενές αγαλματίδιο και ειδικότερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανέφερε:
«Ο Όμηρος, ο Κορνούτος, ο Σουίδας, ακόμα και ο Νόννος στην ύστατη αρχαιότητα, αναφέρονται σε αυτό το «μαγικό» ένδυμα στης Αφροδίτης, το οποίο φαίνεται ότι ήταν αυτό με το οποίο μπορούσε να ελκύσει κάθε δύναμη την οποία ήθελε να υποτάξει. Το αγαλματίδιο βρέθηκε το 1954 σε μια οικία από την περίφημη Πομπηία και η οποία ονομάστηκε οικία της Αφροδίτης. Για τα ήθη και τα έθιμα τότε, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν το είχαν δείξει σχεδόν ποτέ. Έπρεπε να έρθει το τέλος του 20ου αιώνα και ο 21ος αιώνας για να γίνει αυτό το αριστούργημα πολύ γνωστό σε όλο τον κόσμο. Διότι αυτό το αγαλματίδιο είναι ακριβώς συγγενές με το λίγο μεγαλύτερο γυμνό άγαλμα της Αφροδίτης της Ελεύθερνας. Σαν να πρόκειται δηλαδή ένα άγαλμα του ίδιου τύπου της Ελεύθερνας, είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος και εντελώς γυμνό. Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι ταξίδεψε από την Πομπηία στην Αθήνα πρώτα στο μουσείο της Ακρόπολης και ήρθε εδώ για να μπορέσουν αυτά τα δύο αγάλματα για μια μοναδική στιγμή να βρεθούν μαζί, σαν να την καλέσαμε την Αφροδίτη με το χρυσό της μπικίνι να έρθει να κάνει τα μπάνια της στην Κρήτη. Τι ωραιότερο κομμάτι; Τι ωραιότερη διαφήμιση για το καλοκαίρι της Κρήτης, όχι μόνο για αυτό που προσφέρει η βόρεια ακτή, αλλά και για αυτό που η ημιορεινή και ορεινή Κρήτη μπορεί να προσφέρει πιο αυθεντικά με μια φύση αρχαϊκή, με μια φύση αλώβητη και με έναν αρχαιολογικό χώρο μοναδικό που όπως έχω πει είναι ο αντίποδας των Μινωικών και Μυκηναϊκών κέντρων από τη Ζάκρο, τα Μάλια, την Κνωσό, τη Φαιστό και την Κυδωνία, που όλα αυτά είναι μινωικά ανακτορικά κέντρα. Ενώ η Ελεύθερνα έχει αυτήν τη μοναδική διαχρονία να ξεκινάει από το τέλος της νεολιθικής, την πρώιμη εποχή του Χαλκού από το 3.000 περίπου π.Χ. και να προχωρεί στα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά χρόνια με έναν τρόπο που φανερώνει ότι πραγματικά αυτός ο τόπος έξω από τις πόλεις και τις πρωτεύουσες των νομών είναι πραγματικά ένας μοναδικός προορισμός».
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σταμπολίδης κάθε φορά στα γενέθλια του μουσείου υπάρχει μέριμνα να φιλοξενείται ένα ξεχωριστό αντικείμενο παράλληλα με μουσικές εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, που φιλοξενούνται στους μυσταγωγικούς χώρους του μουσείου: «θέλουμε κάθε φορά στα γενέθλια να φιλοξενούμε ένα νέο στοιχείο. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι αρχαίο, μπορεί να είναι και πίνακες ζωγραφικής ή οτιδήποτε άλλο, για να μπορεί κανείς να καταλαβαίνει πως εξακοντίζεται ο πολιτισμός από αυτό το κέντρο που λέγεται Ελεύθερνα, που λέγεται Κρήτη. Διότι η Κρήτη δεν είναι τίποτα άλλο από το κέντρο ενός σταυρού που ξεκινάει από τα Βαλκάνια στον βορά και φτάνει στην Αίγυπτο και στη Λιβύη στον νότο και από την Εγγύς και Μέση Ανατολή και προχωράει προς τη δύση, προς τη Σικελία και προς το Γιβραλτάρ. Επομένως, αυτό το στοιχείο ενώνεται κάθε φορά με ένα στοιχείο μουσικό, με ένα στοιχείο μια εκδήλωσης διαφορετικής ενδεχομένως από την αρχαιολογία. Η πρώτη εκδήλωση αυτή είχε γίνει με τον Γιώργο Καλούδη μέσα στο ίδιο το νεκροταφείο, τη νεκρόπολη την ομηρική της Αρχαίας Ελεύθερνας το 2018 τότε, για πολύ λίγο κόσμο. Είπαμε ότι αυτό πρέπει να συνδεθεί με κάτι μεγαλύτερο, το οποίο ενώνει ολόκληρη της Κρήτη και αυτό βέβαια το πετυχαίνει κάθε φορά η περιφέρεια, η οποία είναι ο ηθικός και ο υλικός αυτουργός, διότι υποστηρίζει αυτές τις δραστηριότητες».
Από την πλευρά της η Αναστασία Τσιγκουνάκη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ανέφερε: «θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη για τις ωραίες ιδέες που υλοποιούνται, με αυτές τις συναντήσεις, τις απρόσμενες, όπως της Αφροδίτης από την Πομπηία, την οποία μπορείτε να θαυμάσετε και να απολαύσετε την ανάλυση που θα έχουμε από τον καθηγητή το απόγευμα της Τετάρτης και ακολούθως την ωραία μουσική βραδιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτό και την περιφέρεια Κρήτης.
Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και όλοι μαζί και με τους φίλους του μουσείου και με όλους του φορείς, αλλά και ουσιαστικά με τον καθηγητή προσπαθούμε να προσεγγίσουμε με νέους τρόπους, με έμπνευση και με ποιότητα τη λειτουργία και του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου πάρα τις δυσκολίες. Νομίζω ότι η ποιότητα αυτή θα αυξάνεται και θα έχουμε συνεχώς ακόμα περισσότερες και εξίσου ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις».
Μουσική μέθεξη με τον Σταύρο Ξαρχάκο
Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Κρήτης», που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, για τρίτη χρονιά φέτος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος θα βρίσκεται στο μουσείο για μια μοναδική συναυλία σε ένα μυσταγωγικό τοπίο, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 21:00. Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα έχε στο πλευρό του την σπουδαία ερμηνεύτρια Ηρώ Σαΐα διευθύνοντας πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ.
Συμμετέχουν οι: Νεοκλής Νεοφυτίδης – πιάνο, Βασίλης Δρογκάρης – ακορντεόν, Ηρακλής Ζάκκας – μπουζούκι, Δημήτρης Ρέππας – μπουζούκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρες, Δημήτρης Σιάμπος – κιθάρες, Βαγγέλης Πασχαλίδης – σαντούρι, Γιάννης Δίσκος – πνευστά, Στέφανος Χατζηαναγνώστου – φλάουτο, Χάρης Κελλάρης – ηλεκτρικό μπάσο, Τάκης Βασιλείου – ντραμς, κρουστά.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου επισήμανε πως η περιφέρεια είναι πάντα αρωγός στις δράσεις του Μουσείου:
«Με αφορμή τα έβδομα γενέθλια του μουσείου μας στην Ελεύθερνα κα με την καθοδήγηση και την ηθική αυτουργία του μεγάλου καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, η περιφέρεια με πολύ μεγάλη χαρά συνεργάζεται για αυτό το παγκόσμιο γεγονός που γίνεται τώρα στο μουσείο της Ελεύθερνας και προσφέρει και αυτή με τις υλικές της δυνάμεις. Μετά την πολύ ωραία ξενάγηση που θα γίνει στο μουσείο της Ελεύθερνας για τα εκθέματα, όπως είπε και ο κ. καθηγητής, εμείς έχουμε εντάξει στο Φεστιβάλ Κρήτης μια πάρα πολύ ωραία συναυλία που θα δοθεί από τον μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, με μια πολυμελή ορχήστρα με πάρα πολλούς μουσικούς και με μια πάρα πολύ καλή ερμηνεύτρια, την κ. Ηρώ Σαΐα. Η συναυλία αυτή θα ενώσει τις ιστορικές εποχές, την παλαιότερη ιστορία μας με τη νεότερη. Πραγματικά θα γίνει μια μουσική μέθεξη. Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ένας από τους σπουδαιότερους μουσικοσυνθέτες που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην πατρίδα μας. Η συναυλία θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα γίνει την Τετάρτη 19 του μήνα στις 21:00 μ.μ. στον χώρο έξω από το μουσείο της Ελεύθερνας. Καλούμε τους συμπατριώτες μας σε αυτήν τη μοναδική βραδιά που είναι ένα παγκόσμιο γεγονός, να απολαύσουν τόσο το μουσείο που είναι βέβαια το καμάρι μας, όσο και τη βραδιά αυτή που θα μας προσφέρει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης μας Σταύρος Ξαρχάκος εντελώς δωρεάν».
«Πέρυσι με τη Μαρία Φαραντούρη και τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα. Φέτος με τον Σταύρο Ξαρχάκο, την πολυμελή πραγματικά ορχήστρα του και την Ηρώ Σαΐα, σε αυτό που ονομάζουμε τα «αγαπημένα του Σταύρου Ξαρχάκου». Θα μου πείτε γιατί ο Ξαρχάκος; Διότι είναι μετά από τους μη υπάρχοντες πια Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, ο μεγάλος συνθέτης μουσικός επιζών. Και γιατί στην Ελεύθερνα; Είναι ένα ερώτημα πολύ εύλογο. Διότι η Ελεύθερνα από την αρχαιότητα είναι πάρα πολύ γνωστή για τις μουσικές της αποδόσεις. Θέλουμε την παράδοση της αρχαιότητας να τη συνδέσουμε με αυτές τις μουσικές παραγωγές που ενστερνίστηκε με τον καλύτερο τρόπο η περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος, όπως και οι φίλοι του μουσείου της Ελεύθερνας, κυρίως όμως το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορία Αρχαιοτήτων, η οποία είναι αυτή που ξόδεψε από το μικρό της προϋπολογισμό όλη την ασφάλεια αυτού του έργου και τη μεταφορά για να μπορέσουν να το απολαύσουν οι επισκέπτες εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Σταμπολίδης.
Άρρηκτα συνδεδεμένος ο τουρισμός με τον πολιτισμό
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στα δυο σημαντικά γεγονότα που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στους χώρους του μουσείου επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τουρισμό:
«Ως πρόεδρος των Φίλων του μουσείου νομίζω ότι δεν θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε καλύτερα τα έβδομα γενέθλιά του με τα τόσο σημαντικά δύο γεγονότα, με την έκθεση του τόσο ξεχωριστού και σημαντικού αγάλματος της Αφροδίτης με το μπικίνι, αλλά και τη μοναδική συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, με τα «αγαπημένα του» με την παρουσία της κ. Ηρούς Σαΐα, που με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, την πολυπληθή ορχήστρα τόσων καταξιωμένων ανθρώπων, πραγματικά θα απολαύσουμε μια ξεχωριστή βραδιά, όπως έχουμε καταφέρει με τη βοήθεια του κ. καθηγητή και όλων των φορέων που υποστηρίζουν τέτοιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες κάθε χρόνο εδώ και τόσα χρόνια. Ο πολιτισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τουρισμό. Τουρισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Για την Grecotel και το ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνάκης, μένοντας πιστοί στην εταιρική κοινωνική ευθύνη που έχουν, πραγματικά τόσα χρόνια στηρίζουν το έργο του κ. καθηγητή, το ανασκαφικό έργο εκεί και το μουσείο. Πραγματικά πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας και για το έργο ζωής του καθηγητή, που σε αυτό το σταυροδρόμι της Κρήτης και όλου του ευρύτερου μέρους της Μεσογείου αναδείχτηκε αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό έργο. Πραγματικά είναι επισκέψιμο, όχι μόνο από τους παλιούς και νέους φίλους της Κρήτης, αλλά είναι ακόμα μια ευκαιρία να το επισκεφτούν ξανά. Είμαι σίγουρος ότι ο καθηγητής με όλους τους βοηθούς θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει τα επόμενα χρόνια».
Τέλος, ο Νίκος Σταμπολίδης ευχαρίστησε όλους όσοι όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν με τον δικό τους τρόπο το μουσείο και τις δράσεις προβολής και προώθησής του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πως ακούγεται στο κοινό, η έννοια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Για εμένα θα θυμηθώ τον λόγο του Μπρετόν, ο οποίος λέει ότι πολιτισμός είναι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε, η ανάπτυξη της αισθητικής, ο τρόπος που μιλάμε, ο τρόπος που περπατάμε, ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους άλλους και ο τρόπος που αγκαλιάζουμε πράγματα ποιότητας. Υπό αυτήν την έννοια, πέρα από την εταιρική κοινωνική ευθύνη, η Grecotel και ιδιαίτερα οι φίλοι μου Μαρή Δασκαλαντωνάκη, ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης και όλοι οι άνθρωποι όχι μόνο στο Ρέθυμνο, αλλά και αλλού, όπως ο Γιώργος Περαντωνάκης που είναι τώρα ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου που μας φιλοξενεί, είναι άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν και αυτή η αγάπη και η εκτίμηση είναι αυτή που αγκαλιάζει όλες αυτές τις ενέργειες τις δικές μας, τις μικρές, τις μεγάλες, τις μεγαλύτερες και που ενώνει αυτό που λέμε πολιτισμό και τουρισμό. Δεν είναι τίποτα άλλο από μια σύζευξη να μπορεί ο άλλος να καταλάβει, να νιώσει, να βιώσει αυτό που προσφέρει η Ελλάδα, αυτό που προσφέρει η Κρήτη. Αυτό που προσφέρει δεν είναι τίποτα άλλο από την ανθρωπιά της. Αυτήν την ανθρωπιά εγώ θεωρώ ότι υπηρετούν, όχι μόνο η οικογένεια Δασκαλαντωνάκη, αλλά και άλλες εταιρείες όπως η Aegean, η οποία μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες όλων των καλεσμένων».