Στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη και με την ανοιχτή προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Πως να εκπαιδεύσεις ένα αντιήρωα», έκλεισαν προχθές το απόγευμα οι δράσεις του κύκλου της καμπάνιας «ΤHINK BLUE – Το Μπλε του Αυτισμού στο Ρέθυμνο».
Ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου προσκάλεσε το κοινό της πόλης στην τελευταία γιορτή… πριν την επόμενη: Απ’ την «μεγάλη οθόνη», οι «Αντιήρωες» ετοιμάζονται ν’ ανέβουν και στο θεατρικό σανίδι, καθώς σε ενάμιση μήνα από σήμερα η Θεατρική Ομάδα ΑμεΑ Ρεθύμνου θα χαρίσει στο κοινό δύο παραστάσεις αφιερωμένες στον έρωτα, στις 17 και τις 18 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο Ερωφίλη στην Φορτέτζα! Οι προετοιμασίες για την μεγάλη πρεμιέρα συνεχίζονται πυρετωδώς. Προσεχώς τα σπουδαιότερα, λοιπόν…
Απ’ το Ρέθυμνο ως την Αμερική…
Για πρώτη φορά φέτος, ολόκληρος ο μήνας Απρίλιος ήταν αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό. Στις δράσεις ΤΗΙΝΚ BLUE συμμετείχαν φορείς, ομάδες, σχολεία, εκπαιδευτήρια, μουσικά σχήματα, αλλά και ωφελούμενα παιδιά με τους εκπαιδευτές τους από τη δομή ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου και τη δράση Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ Ρεθύμνου.
«Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η αναπηρία είναι δικαίωμα. Ο αυτισμός είναι χαρά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί και να απλώσουμε σε όλη την κοινωνία αυτό που κάνουμε. Ο αυτισμός, επιστημονικά, είναι ο πυρήνας των αναπηριών: 1 προς 68 άτομα γεννιούνται με αυτισμό πλέον, στο φάσμα των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών. Οπότε, δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην κοινωνία: ίσα ίσα πρέπει να είμαστε στο κέντρο» δήλωσε στα «Ρ.Ν» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό στο Ρέθυμνο, Ειρήνη Κλάδου. «Πήγε πολύ καλά όλο αυτό το concept. Προφανώς και θα καθιερωθεί. Η στήριξη του κόσμου μας δίνει χαρά και δύναμη, παρότι όλο αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την πόλη μας, ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε και ενημερώθηκε για αυτό που κάνουμε. Αυτή η υποστήριξη μάς δίνει τη δύναμη για να συνεχίσουμε» σημείωσε ο ταμίας του Συλλόγου Γαβριήλ Τσουντάνης.
Η ταινία «Πως να εκπαιδεύσεις ένα αντιήρωα» ,παραγωγή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου και με πρωταγωνιστές άτομα ΑμεΑ, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας, έλαβε κι άλλες διακρίσεις σε ελληνικά φεστιβάλ, ενώ συνεχίζει δυναμικά το ταξίδι της και στο εξωτερικό, φθάνοντας μέχρι και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Αμερική). Η θεατρική ομάδα, δε, των «Αντιηρώων» αυξάνεται και πληθύνεται!
«Η ομάδα μας έχει μεγαλώσει» λέει με καμάρι η Φλώρα Ασσουμανάκη , Θεατροπαιδαγωγός – εμψυχώτρια. «Βρισκόμαστε σταθερά 2-3 φορές την εβδομάδα. Δουλεύουμε θεατρικά, δουλεύουμε καλλιτεχνικά. Την έχουν αγκαλιάσει (την ομάδα) κι άλλοι καλλιτέχνες του Ρεθύμνου. Είναι πάρα πολύ όμορφο να συμπράττουμε καλλιτεχνικά, άτομα με και χωρίς αναπηρία αλλά και καλλιτεχνικά, άτομα που δεν γνωριζόμασταν μέχρι πρότινος και τώρα έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας για να συνεργαστούμε σε αυτό το project».
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Γιάννης Μπλέτας πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι Αντι-Ήρωες ήρθαν για να μείνουν. Όσο πάμε και μεγαλώνουμε. Πραγματικά, δεν ξέρω εάν από ένα σημείο και μετά θα μας χωράνε οι θεατρικές αίθουσες». Ο ίδιος περίμενε την επιτυχία του ντοκιμαντέρ. «Το αποτέλεσμα μας ξάφνιασε όλους θετικά λόγω του ότι τα παιδιά βγάλανε τον καλύτερό τους εαυτό χωρίς να υπολογίζουν κάθε φορά το ότι υπάρχει μία κάμερα να μας κινηματογραφεί. Άφησαν τον εαυτό τους ελεύθερο, κάτι που φαίνεται και στην κάμερα – δεν φαίνεται τίποτα επιτηδευμένο» εξήγησε. «Τα παιδιά απλώς δείχνουν τον εαυτό τους: προσπαθούν να ανεβάσουν μία θεατρική παράσταση με θέμα τους σούπερ ήρωες και τελικά αφήνουμε το κοινό να αποφασίσει ποιοι είναι οι σούπερ ήρωες και ποιοι οι αντιήρωες».
Το «ντουλάπι» με τις κρυμμένες δεξιότητες και οι «ευαίσθητες χορδές»
Η κ. Κλάδου στέκεται πολύ στο βιωματικό και το θεραπευτικό κομμάτι της Τέχνης. «Ο αγώνας μας είναι καθημερινός με τα παιδιά μας» εξομολογείται η ίδια. «Βλέπουμε την αναπηρία ως εφαλτήριο, ως έναν δημιουργικό αγώνα που έχει μεγάλο ορίζοντα και μεγάλο άνοιγμα προς τα έξω. Η Τέχνη είναι θεραπευτική, αγγίζει ευαίσθητες χορδές κι ανοίγει το ντουλάπι με τις κρυμμένες δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία. Τους κάνει να εκφραστούν, να νιώσουν ελεύθεροι, να μιλήσουν με το δικό τους τρόπο, χωρίς ακόμα να έχουν λόγο».
Η κ. Ασσουμανάκη και ο κ. Μπλέτας αδημονούν, όπως κι όλη η ομάδα, πώς και πώς τις καλοκαιρινές παραστάσεις στην Φορτέτζα. «Εργαζόμαστε πυρετωδώς» λένε και οι δύο σχεδόν με μία φωνή, με την κ. Ασσουμανάκη να σχολιάζει ακόμα: «Ως επαγγελματίες του θεάτρου, το κοινό, η διάδραση με τον κόσμο, είναι μέρος της δουλειά μας. Το ότι αυτή η ομάδα έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, έχει φτιάξει ένα δίκτυο σχέσεων πολύ ισχυρό. Αυτό είναι το πιο όμορφο πράγμα. Κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στο θέατρο. Όταν οι θεατρικές ομάδες δουλεύουν, δενόμαστε πάρα πολύ μεταξύ μας, Και δενόμαστε άνθρωποι που είμαστε πολύ διαφορετικοί. Κι αυτό είναι το πιο όμορφο: το ότι ανοίγουμε τις ψυχές και το μυαλό μας ώστε μέσα από μία κοινή δραστηριότητα, από μία άσκηση, από έναν αυτοσχεδιασμό που κάνουμε, να δεχτούμε τον διαφορετικό. Κι αυτό είναι πολύ όμορφο που συμβαίνει».