Μήνας ευαισθητοποίησης για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος έχει καθιερωθεί ο Απρίλιος, με τον σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό νομού Ρεθύμνου να διοργανώνει μια σειρά από δράσεις που έχουν τίτλο: «Think Blue – Το μπλε του αυτισμού στο Ρέθυμνο».
Ο σύλλογος, ο οποίος φιλοξενεί περισσότερα από 70 άτομα με αυτισμό, έχει διοργανώσει καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα δράσεις που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Αφορούν σε πολιτιστικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες κτλ., πάντα με τη συμμετοχή των ωφελούμενων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων ατόμων με αναπηρία, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τον αυτισμό.
Το «Think Blue – Το μπλε του αυτισμού στο Ρέθυμνο», ξεκινά για πρώτη φορά στην πόλη, με σκοπό να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός και σταδιακά να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του και άλλες δράσεις. Ο σύλλογος μάλιστα, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις αυτές.
Αναφορικά με τη δημιουργία της καμπάνιας «Think Blue – Το μπλε του αυτισμού στο Ρέθυμνο», ο διευθυντής δράσεων και προγραμμάτων του συλλόγου, Παύλος Μελισσινός, μας εξηγεί ότι έχει στόχο να είναι ελκυστική στο μάτι των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή του μπλε χρώματος έγινε επειδή είναι οικείο στον κόσμο, θυμίζοντας τον ουρανό και τη θάλασσα.
«Προσπαθήσαμε να ταιριάξουμε με τη ροή της καθημερινότητας. Ο στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, μέσω της συμμετοχής του. Κεντρικό μας σύνθημα είναι η συμπερίληψη όλων των ανθρώπων σε μια συλλογική κοινωνία» αναφέρει ο κ. Μελισσινός προσθέτοντας ότι και η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στις δράσεις του συλλόγου είναι ικανοποιητική, αλλά ότι και τα παιδιά του συλλόγου δείχνουν να τις απολαμβάνουν. «Τα παιδιά αντιδρούν πολύ όμορφα σε όλο αυτό, χαίρονται να δημιουργούν έργα και κατασκευές και για εμάς είναι σημαντικό ότι τους δίνουμε χώρο να εκφραστούν», ανέφερε.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η Ειρήνη Κλάδου, πρόεδρος του συλλόγου, εξήγησε ότι αυτό που έχει σημασία για τον σύλλογο είναι η αλληλεπίδραση και η ενσωμάτωση των ατόμων με αυτισμό ή/και κάποια άλλη αναπηρία, στην τοπική κοινωνία. «Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις που είτε διοργανώνονται από την κοινωνία για εμάς, είτε από εμάς με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες. Σημασία για εμάς έχει η αλληλεπίδραση και να μπορούμε να δρούμε συλλογικά. Ο αυτισμός είναι μια αλματωδώς αυξανόμενη αναπηρία και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου».
Οι δράσεις ευαισθητοποίησης ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα με τη φωταγώγηση του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας σε μπλε χρώμα, με στολισμό του «δέντρου του αυτισμού» στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, με δημιουργίες και ευχές ανήλικων παιδιών του συλλόγου, ενώ συνεχίζονται με ομιλίες σε σχολεία, βιωματικές δράσεις σε ιδιωτικά ΙΕΚ και συμμετοχή στην δράση για την ειρήνη του δήμου Ρεθύμνου με λαμπαδηδρομία στην πόλη στις 10 Απριλίου. Ο μήνας ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί στις 27 Απριλίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πως να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα», στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη.
Σύμφωνα με την κυρία Κλάδου υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών του Ρεθύμνου στις δράσεις αυτές, ενώ και οι μαθητές στα σχολεία, όπου πραγματοποιούνται σχετικές ομιλίες, φαίνεται να αντιλαμβάνονται πλήρως την έννοια της διαφορετικότητας. «Ένα στα 68 παιδιά που γεννιούνται σήμερα διαγιγνώσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Έτσι, όλα τα παιδιά πλέον έχουν γνωρίσει κάποιο άλλο παιδί που να έχει τέτοιου είδους διαταραχές. Η διαφορετικότητα είναι μέσα στη ζωή μας και τα παιδιά στα σχολεία το καταλαβαίνουν αυτό», ανέφερε η ίδια, ενώ πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα στην κοινωνία, παρότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά υποδομές ή εκπαιδευτικούς που πρέπει να διαθέτει το κάθε σχολείο.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες απ’ ότι τους ανήλικους. Ο λόγος είναι ότι μετά το σχολείο δεν είναι εύκολη η εισαγωγή τους σε, πρακτικού τύπου, σχολές πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, ώστε να λάβουν μια επιπλέον εκπαίδευση και εξειδίκευση και ως αποτέλεσμα δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες εργασιακής αποκατάστασης. «Όλα αυτά εμποδίζουν τη συμπερίληψή τους και την ίση διαβίωσή τους στην κοινωνία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα ως προς την αναγνωσιμότητα της αναπηρίας». Η κυρία Κλάδου ολοκλήρωσε λέγοντας ότι μπορεί η γλώσσα του αυτισμού να είναι δυσνόητη, ωστόσο η γλώσσα της αγάπης είναι κατανοητή και μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί.
Από την πλευρά του, ο κ. Μελισσινός, επισήμανε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του συλλόγου, δεδομένου ότι προκύπτουν συχνά νέοι γονείς με παιδιά που έχουν ανάλογες διαταραχές και κατ’ επέκταση ανάλογες ανάγκες. «Ο σύλλογος φιλοξενεί πάνω από 100 παιδιά, εκ των οποίων περίπου 70 με 80 βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς και για τον λόγο αυτό πρέπει να επεκτεινόμαστε και εμείς. Ξεκινήσαμε αρχικά με ένα γραφείο και πλέον έχουμε δημιουργήσει το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Μαζί Μπορούμε, δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ, μια άτυπη δομή που κάνουμε εργαστήρια καλλιτεχνικών, δημιουργίες κοσμημάτων και ενημερώσεις για προ-επαγγελματική κατάρτιση, ενώ έχουμε ξεκινήσει και μια συνεργασία με τον δήμο για να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στους Αρμένους».
Οι δράσεις που τελούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και την υποστήριξη του δήμου Ρεθύμνου, θα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου και θα είναι προσαρμοσμένες στους περιορισμούς που απαιτούνται λόγω της πανδημίας. Θα αναρτιούνται καθημερινά στις σελίδες του συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.