26 °C Rethymno, GR
13/08/2022

ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ

Το νέο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου εγκαινίασε ο υπουργός προστασίας του πολίτη

Τα εγκαίνια του νέου Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Σκούμας

Την τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακιών κ. κ. Ειρηναίος, συντόνισε ο γενικός αστυνομικός περιφερειακός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος, κ. Γεώργιος Λυμπινάκης.

Η παράδοση παραλαβή του κτηρίου πραγματοποιήθηκε από τον δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό στον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου κ. Ευάγγελο Αλεβυζάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος παραχωρήθηκε δωρεάν στην ΕΛ.ΑΣ με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αμαρίου, ο οποίος σε συγχρηματοδότηση με την Περιφέρεια Κρήτης προέβη στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης του σε ένα σύγχρονων προδιαγραφών Αστυνομικό Τμήμα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κυρία Μαίρη Λιονή, ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υπολιμενάρχης Ρεθύμνου κ. Κυριάκος Παττακός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ανωγείων κ. Μιχάλης Δραμουντάνης, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και αστυνομικοί.

Ο υπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου για την ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών που την υπηρετούν. Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε:

«Η ΕΛ.ΑΣ. από εδώ, από το Αμάρι, μέχρι τον Έβρο έχει ένα στόχο: Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς. Εάν δεν υπάρχει ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία και δε μπορεί να υπάρξει ευημερία και ποιότητα ζωής. Η ασφάλεια είναι η πρώτη προϋπόθεση για την κανονικότητα στη ζωή μας. Γι αυτό κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε την αστυνομία μας και αυτά δεν είναι λόγια, είναι έργα.

Τα τελευταία τρία χρόνια στην Κρήτη στην αστυνομία έχουμε στείλει 200 καινούρια οχήματα, 800 καινούρια αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια των αστυνομικών μας. Πριν δύο εβδομάδες ένα τέτοιο γιλέκο στην Αθήνα έσωσε τη ζωή σε ένα νέο παλικάρι της ΕΛ.ΑΣ. που πυροβολήθηκε  εξ επαφής στο θώρακα.  Προφανώς ένα από τα 200 οχήματα πρέπει να έρθει εδώ πέρα ώστε να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και να συμβάλουν στην ασφάλεια των πολιτών του δήμου Αμαρίου που έχει τόσες πολλές κοινότητες και έχει να καλύψει μια πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση και τις ανάγκες των πολιτών. Επίσης συνδράμουμε τους αστυνομικούς μας σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Κάνουμε πραγματικότητα και τη στήριξη των υλικοτεχνικών υποδομών της αστυνομίας εδώ στην Κρήτη μαζί με αυτήν τη χαρά που νιώθουμε σήμερα, μαζί  με τη συνεργασία του δήμου της περιφέρειας και της αστυνομίας έχουμε το νέο Α.Τ. Αμαρίου. Πάλι με τη πολύ μεγάλη συνδρομή, αυτή τη φορά του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, του οποίου υφυπουργός μέχρι πρόσφατα ήταν ο Γ. Κεφαλογιάννης, με συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, της Περιφέρειας της αυτοδιοίκησης, της ΕΛ.ΑΣ. δημοπρατεί ένα έργο 8,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Ρέθυμνο θα αποκτήσει μια σύγχρονη αστυνομική διεύθυνση. Θα λύσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα υποδομών για την αστυνομία στο Ρέθυμνο και οι αστυνομικοί μας θα εργάζονται σε καλύτερες συνθήκες».

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, αναφέρθηκε στη σημασία του νέου ΑΤ Αμαρίου αλλά και της υπαστυνομικής παρουσίας στο Αμάρι τονίζοντας μεταξύ άλλων «Μέσα από την πορεία μου στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, έχω την δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σημασία της ύπαρξης ενός σύγχρονου και λειτουργικού Αστυνομικού Τμήματος στην περιοχή μας, προσεγγίζοντας την αναβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών σε ένα δήμο με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά όπως ο δικός μας, τόσο μέσα από τα μάτια των δημοτών, αλλά όσο και μέσα από τα μάτια της ίδιας της υπηρεσίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεθοδεύσεις του παρελθόντος, όταν το 2015 έγινε προσπάθεια κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου και η αστυνόμευση του δήμου μας θα γινόταν από Αστυνομικό Τμήμα όμορου δήμου κάτι το οποίο τελικά αποτρέψαμε!

Οφείλαμε λοιπόν, διδασκόμενοι από το χθες, όταν τέθηκε ζήτημα ότι το επόμενο βήμα εφόσον δεν βρεθεί κατάλληλος δημοτικός χώρος το αποτέλεσμα θα είναι η κατάργηση του Αστυνομικού μας Τμήματος, να ανταποκριθούμε άμεσα – όπως και πράξαμε με την ομόφωνη Απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου – προτείνοντας το μοναδικό άμεσα διαθέσιμο κτήριο το οποίο μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα σε ένα σύγχρονο Αστυνομικό Τμήμα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τους αείμνηστους ευεργέτες της Κοινότητας Φουρφουρά, τον Εμμανουήλ Σαρμνάνη με δαπάνες του οποίου κατασκεπάστηκε το κτήριο και τα αδέρφια Αντώνη και Μύρων Βορνάκης, οι οποίοι παραχώρησαν δωρεάν το οικόπεδο.

Η θετική μας λοιπόν απάντηση στο αίτημα του Αστυνομικού διευθυντή της διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου κ. Ευάγγελου Αλεβυζάκη και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου γι άμεση ανεύρεση κατάλληλου δημοτικού χώρου για στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου ήταν για μας αυτονόητη, καθώς οποιαδήποτε διαφορετική στάση θα μπορούσε να ελλοχεύει κινδύνους για να καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα από την περιοχή μας.

Σήμερα, λοιπόν ως Αμαριώτες, οι οποίοι αντιλαμβανόμαστε τον δήμο μας ενιαίο και αδιάσπαστο, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι. Το εν λόγω οίκημα παραχωρείται στην ΕΛ.ΑΣ. δωρεάν για τα επόμενα 30 χρόνια και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί ίσως το πιο σύγχρονο Αστυνομικό Τμήμα σε επίπεδο Κρήτης. Το γεγονός αυτό σε συσχέτιση με την ταυτόχρονη παρουσία του υπουργού κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, καθώς και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Σκούμα, διασφαλίζει ότι θα συνεχίσει να υφίσταται το Αστυνομικό Τμήμα στο Αμάρι για πολλές δεκαετίες ακόμα».

Ο δήμαρχος  ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους, τους βουλευτές του νομού Γιάννη Κεφαλογιάννη και κ. Ανδρέα Ξανθό. τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, οι οποίοι εξασφάλισαν τη συγχρηματοδότηση εκτέλεσης των εργασιών κατάλληλης διαμόρφωσης του κτηρίου σε σύγχρονο Αστυνομικό Τμήμα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της διεύθυνσης Τεχνικών της ΕΛ.ΑΣ.

«Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει έμπρακτα πως η τοπική κοινωνία στηρίζει την ελληνική αστυνομία, αναγνωρίζει το έργο της και θέλει τον αστυνομικό δίπλα της. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον δήμαρχο Αμαρίου και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τη δωρεάν παραχώρηση της κτιριακής υποδομής για τη μεταστέγαση του αστυνομικού τμήματος, καθώς και τον περιφερειάρχη Κρήτης και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος» επεσήμανε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Κωσναντίνος Σκούμας.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης συγχρηματοδότησε σε αυτό το τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή, τους Αμαριώτες και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιατί η κοινωνία μας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της ευημερίας της έχει ανάγκη να νιώθει ασφάλεια και προστασία. Ο πολίτης, ιδιαίτερα σε εποχές όπως η σημερινή, που η εγκληματικότητα και η βία δυστυχώς έχουν αυξηθεί για πολλούς λόγους, χρειάζεται την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην καθημερινότητά του ώστε να ζει, να δημιουργεί και να παράγει χωρίς φόβο».

Ο υπουργός τίμησε τον αστυνομικό Γιώργο Κυριακάκη

Στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τίμησε τον αστυνομικό Γιώργο Κυριακάκη, που πριν από επτά χρόνια, τον Μάρτιο του 2015 είχε τραυματιστεί όταν δέχθηκε την επίθεση πολίτη στη διάρκεια ελέγχου στον Αποκόρωνα. Ο υπουργός απένειμε τιμητική πλακέτα στον αστυνομικό που σήμερα υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.