Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου συνεργάζεται ως εταίρος με το «Δίκτυο Ιδαίων» Α.Μ.Κ.Ε – Γεωπάρκο του Ψηλορείτη. Η συνεργασία ως εταίρος άρχισε με την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού την 20η Νοεμβρίου 2022. Στα πλαίσια αυτά και κατά τη διάρκεια κοινής δράσης που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου – Γουλανδρή Φ.Ι., στις 18 Μαῒου 2023 για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, αποδόθηκε στο Παλαιοντολογικό Μουσείο η πινακίδα ΕΤΑΙΡΟΥ.Για τους σκοπούς της συνεργασίας αυτής,το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου,σε ενημερωτικό σημείωμα του αναφέρει τα παρακάτω:
Η συνεργασία του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, δια του παραρτήματος του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου με το «Δίκτυο Ιδαίων» Α.Μ.Κ.Ε – Γεωπάρκο Ψηλορείτη, έχει σκοπό εκτός όσων περιγράφονται στα άρθρα του συμφωνητικού, να συνδέσει το Γεωπάρκο με το Μουσείο ώστε να αναδειχθούν και να προβληθούν η γεωποικιλότητα, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του Ψηλορείτη, Κρήτης, Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια γενικότερα. Να σημειωθεί ότι το Γεωπάρκο Ψηλορείτη κατατάσσεται στις περιοχές UNESCO.
Στις προθήκες του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου υπάρχουν σε μόνιμη έκθεση απολιθώματα που προέρχονται από περιοχές που περικλείονται στα όρια του Γεωπάρκου, όπως απολιθώματα Περμίου ηλικίας (~300 εκατ. χρ.),κρινοειδή, αμμωνίτες, γαστερόποδα, κοράλλια, τρηματοφόρα κ.α. Τα απολιθώματα αυτά καταδεικνύουν την αρχή των κινήσεων διαίρεσης της Παγγαίας και τη δημιουργία του Ωκεανού της Τηθύος. Τα απολιθωματοφόρα ιζήματα αυτής της περιόδου βρίσκονται σήμερα στις περιοχές Μπαλί – Σίσσες – Φόδελε του Γεωπάρκου. Στις ίδιες αυτές παράκτιες περιοχές Μπαλί, Σίσσες κλπ, καθώς και σε περιοχές που δεν περικλείονται στα στενά όρια του Γεωπάρκου, καθώς εκτείνονται δυτικότερα της πόλης του Ρεθύμνου, αυτή τη φορά όμως μέσα σε χερσαίες αποθέσεις άνω- πλειστοκαινικής ηλικίας ~10.000 χρόνων π. Χ., έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά μικρόσωμων ελεφάντων, πολύμορφων ελαφιών, γιγάντιων τρωκτικών νυκτόβιων αρπακτικών κ.α.
Ο πυκνός αριθμός απολιθωματοφόρων θέσεων, πολύ κοντά αλλά κυρίως μέσα σε παράκτια σπήλαια, καθιστά το Ρέθυμνο την πλουσιότερη περιοχή σε νησιωτικές πλειστοκαινικές πανίδες σε επίπεδο Μεσογείου και δίκαια παρομοιάζεται με την Κνωσό της Παλαιοντολογίας.
(Οι φωτογραφίες είναι από την κοινή εκδήλωση που έγινε στις 18 Μαῒου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων)