Μετά από είκοσι και πλέον χρόνια και αφού πέρασε από σαράντα κύματα, ένα χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο που έχει αγοράσει το πανεπιστήμιο Κρήτης, στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, στην οδό Αθανασίου Διάκου, μεταμορφώνεται, αναστηλώνεται, καθίσταται στατικά ασφαλές, ώστε να μπορέσει τους επόμενους μήνες να παραχωρηθεί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, που θα το διαμορφώσει και θα το καταστήσει λειτουργικό και να το αξιοποιήσει για τις ανάγκες του.
Πρόκειται για ένα αρχιτεκτόνημα, ένα κτίριο εποχής τουρκοκρατίας με ενετικά χαρακτηριστικά. Βρίσκεται στην οδό Αθανασίου Διάκου 12-14. Διαθέτει τρεις πόρτες μεσοπατώματα, ενώ στο εσωτερικό του έχει καμάρες.
Το ισόγειο του κτιρίου είναι 133,76 τ.μ, ο πρώτος όροφος 118,84 τ.μ. και ο β όροφος 28,57 τ.μ.
Το κτίριο είχε πολλάκις χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο από την πολεοδομία και οι όποιες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν για την αποκατάσταση του, δεν ευδοκίμησαν για διάφορους λόγους.
Πλέον το πανεπιστήμιο Κρήτης προχώρησε σε διαγωνισμό και έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες τις εργασίες για την υποστύλωση του και θα το παραχωρήσει προς χρήση στο ΙΤΕ έχοντας εξασφαλισμένη τη στατική του επάρκεια και την ασφάλεια του.
Ακολούθως το ΙΤΕ θα το αποπερατώσει, διατηρώντας τα ιστορικά χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του κτιρίου, για να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και παράλληλα θα δίδει υποτροφίες σε φοιτητές των σχολών του Ρεθύμνου.
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη η σύμβαση με ανάδοχο προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε το κτίριο που μέχρι πρότινος ήταν αποσαθρωμένο και ετοιμόρροπο να μπορέσει να καταστεί ασφαλές.
Ο αντιπρύτανης αρμόδιος για θέματα υποδομών του πανεπιστημίου Κρήτης Κώστας Σπανουδάκης τόνισε πως η ανάδειξη του συγκεκριμένου κτιρίου εντάσσεται στο σχεδιασμό του πανεπιστημίου Κρήτης για την αποκατάσταση των ακινήτων του, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Όπως είπε η αξιοποίηση του θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων του ΙΤΕ με το πανεπιστήμιο και της πόλης με τα ακαδημαϊκά της ιδρύματα. Ειδικότερα, ανέφερε: «Ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου Κρήτης περιλαμβάνει την αποκατάσταση και ανάδειξη των κτιρίων που ανήκουν στην ακίνητη περιουσία του πανεπιστημίου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Στην πραγματικότητα έχουμε ανακαινίσει η ανακαινίζουμε αυτή την εποχή τρία σημαντικά ακίνητα, τα δυο επί της οδού Δαμβέργη και αυτό στην Αθανασίου Διάκου.
Το ακίνητο αυτό (της Αθανασίου Διάκου) είναι διατηρητέο. Είναι ένα θαυμάσιο αρχιτεκτόνημα στο οποίο γίνονται εργασίες για την οριστική δομητική του αποκατάσταση και αφού ολοκληρωθούν – σε ένα μήνα από σήμερα – το ακίνητο θα παραδοθεί μετά από σχετική απόφαση της συγκλήτου στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, προκειμένου το ινστιτούτο να στεγάσει δομές του στο Ρέθυμνο. Για την παροχή αυτή, το ΙΤΕ θα προσφέρει ένα αριθμό υποτροφιών σε φοιτητές των σχολών του Ρεθύμνου» και πρόσθεσε ότι: «Το ΙΤΕ θα το παραλάβει και θα το αποπερατώσει, θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, ώστε το κτίριο αυτό να μπορεί να αποπερατωθεί και να δοθεί σε χρήση. Έτσι και το κτίριο τυγχάνει της καλύτερης χρήσης και οι φοιτητές των σχολών του Ρεθύμνου θα λάβουν υποτροφίες και οι σχέσεις ανάμεσα στο πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ συσφίγγονται. Η αποπεράτωση του κτιρίου συνεπάγεται ένα λιγότερο ετοιμόρροπο ακίνητο, επέκταση του ΙΤΕ με όλα τα ευεργετήματα που αυτό συνεπάγεται και μια προστιθέμενη αξία ανάπτυξης στην καρδιά της πόλης από το ακαδημαϊκό ίδρυμα της».
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη υποδομών Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, ο χώρος του κτηρίου θα διαμορφωθεί σύμφωνα με την οικοδομική του άδεια και τις ανάγκες του ΙΤΕ διατηρώντας τα στοιχεία και τη φυσιογνωμία ενός διατηρητέου κτιρίου, καθώς οι παρεμβάσεις γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη και τις εγκρίσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Ο κ. Σπανουδάκης ευχαρίστησε τον πρύτανη του ΠΚ καθηγητή Γεώργιο Κοντάκη, τον πρόεδρο του ΙΤΕ καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, τη διευθύντρια του ΙΜΣ κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, καθώς και την Τεχνική Υπηρεσία του Π.Κ. για την αξιοποίηση του κτιρίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε εξέλιξη εργασίες δομητικής αποκατάστασης
Στο κτίριο, που να σημειωθεί έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού, και παλιότερα κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούνταν ως κατοικία, συναντήσαμε χθες τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Π.Κ. Μανόλη Κακλαμάνο τον πολιτικό μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταύρο Κασσωτάκη, ο οποίος επιβλέπει τις εργασίες και τον ανάδοχο του έργου Ν. Σαραντινό.
Όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνος το κτίριο αγοράστηκε από το πανεπιστήμιο πριν 25 χρόνια. Έκτοτε έμεινε ακατοίκητο και ρήμαξε. Αυτό όπως είπε είχε ως αποτέλεσμα με τη φθορά του χρόνου τις μικροσεισμικές δονήσεις, τους αέρηδες, τις βροχές, να αρχίσει να πέφτει, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της τεχνικής υπηρεσίας του πανεπιστημίου Κρήτης όλα αυτά τα χρόνια, για την αναστήλωση και στατική ενίσχυση του κτιρίου, προκειμένου αυτό αφενός να καταστεί ασφαλές αλλά και να αξιοποιηθεί από το πανεπιστήμιο Κρήτης. Πλέον η οριστική αποκατάστασή του έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Ό επιβλέπων μηχανικός του πανεπιστημίου κ. Κασσωτάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξήγησε ότι το κτίριο έχει τρεις εισόδους, με τρεις διαφορετικές εξώπορτες, με διαδρόμους κυκλοφορίας εσωτερικά. «Το κτίριο διαθέτει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία με καμάρες κ.τλ. με τα δεδομένα της εποχής του, 200-250 χρόνια πριν. Τα τεχνικά δεδομένα της εποχής μας δημιουργούν προβλήματα. Αυτό που κάνουμε εμείς εδώ, είναι στην ουσία αρμολογούμε πέτρες και πετραδάκια, βάζουμε από πάνω με ίνες – ξανά, αρμολογούμε τις πέτρες μεταξύ τους βάζοντας και ένα πλεγματάκι, για να μπορέσει όλη αυτή η τοιχοποιία να λειτουργήσει σαν ένα σώμα. Βάζουμε επίσης σε επιλεγμένες θέσεις, πέτρες κάθετα στον τοίχο για να μπορέσουν να δέσουμε την τοιχοποιία μεταξύ της. Έχουμε ήδη κάνει μια θεμελίωση υποστηρικτική. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε σύγχρονες μεθόδους, για να λειτουργήσει συνολικά ο φέροντας οργανισμός του κτιρίου. Το πανεπιστήμιο θα παραδώσει το κτίριο στατικά επαρκές, από κει και περά τα αρχιτεκτονικά του κτιρίου και τη διαμόρφωση του χώρου θα τα αναλάβει το ΙΤΕ, στο οποίο ανήκει πλέον το κτίριο».
Η σύμβαση υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες και θα παραδοθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις αρχές καλοκαιριού.
Ο κ. Κασσωτάκης, πρόσθεσε ωστόσο ότι το πανεπιστήμιο είχε κάνει πριν δυόμισι χρόνια προκαταρκτικές εργασίες υποστήριξης. «Ενδεικτικές των εργασιών είναι το επιστέγασμα το μεταλλικό και επίσης έχουμε κρατήσει τα συρματόσχοινα που κρατάνε τρία μεταλλικά προφίλ κύρια για να αντιστηριχτεί ο τοίχος της όψης, άρα η παρέμβαση (προσωρινά μέτρα) στο κτίριο για να μην πάθει περαιτέρω ζημιά έγινε σε δυο φάσεις. Η πιο άμεση με τα προσωρινά μέτρα και η τελική που γίνεται τώρα. Άρα τώρα γίνονται εργασίες δομητικής αποκατάστασης και στερέωσης του κτηρίου για να εξασφαλιστεί η στατικότατα και ασφάλεια του κτιρίου» σημείωσε ο κ. Κασσωτάκης.