Σε μια τελετή γεμάτη επιβράβευση και αναγνώριση, 14 κορυφαίοι επιστήμονες τιμήθηκαν με τα βραβεία «Άριστης Διδακτορικής Διατριβής», «Νέου Ερευνητή», «Έρευνας» και «Κοινωνικής Προσφοράς»
Μία ξεχωριστή, πρωτότυπη εκδήλωση διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης το απόγευμα της Τετάρτης 20/2 στο Δημοτικό Ωδείο Ρεθύμνου, απονέμοντας για πρώτη φορά στην ιστορία, σε ένα σύνολο διακριθέντων ερευνητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα βραβεία «Άριστης Διδακτορικής Διατριβής», «Νέου Ερευνητή», «Έρευνας» και «Κοινωνικής Προσφοράς» για τα ακαδημαϊκά έτη 2022, 2023 και 2024. Συνολικά 14 σπουδαίοι επιστήμονες τιμήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε μία βραδιά που δεν αφορούσε μόνο τη βράβευση της αριστείας σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά πλαίσια, αλλά και την κοινοποίηση του οράματος του Πανεπιστημίου για ενίσχυση της καινοτομίας και του ανταποδοτικού προς την κοινωνία χαρακτήρα της έρευνας που διεξάγει. Στην τελετή απονομής των βραβείων παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στηρίζοντας μία πρωτοβουλία, για την οποία υπάρχει θέληση και πρόθεση να γίνει θεσμός, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Κοντάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η τελετή ξεκίνησε με παρουσίαση μουσικού αφιερώματος από τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Κρήτης UOC Chorus, των σχολών του Ρεθύμνου, υπό τη διεύθυνση της Μαριέλλας Βιτώρου και με τον Γιάννη Καγιαδάκη στη συνοδεία πιάνου. Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, τον Σταύρο Αρναουτάκη, περιφερειάρχη Κρήτης, ενώ εκ μέρους των δημάρχων Ρεθύμνου και Ηρακλείου απηύθυναν χαιρετισμό, ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και ο Νικόλαος Κονταράκης, εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Ηρακλείου για τη διασύνδεση με τα πανεπιστημιακά και τα ερευνητικά ιδρύματα. Ακολούθως, οι τέσσερις αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σοφία Σχίζα, Γεώργιος Σταματόπουλος, Μαρία Βαμβακάκη και Μελίνα Ταμιωλάκη παρουσίασαν τα τέσσερα βραβεία, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις στους τιμώμενους επιστήμονες, από τον ίδιο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κ. Κοντάκη.
«Είναι η πρώτη φορά και θέλουμε να το κάνουμε θεσμό»
Την πρόθεση του Πανεπιστημίου να καταστήσει ως θεσμό τις απονομές των βραβείων αριστείας εξέφρασε ο κ. Κοντάκης, αναφέροντας: «Είναι η πρώτη εκδήλωση που κάνουμε σαν Πανεπιστήμιο, όπου βραβεύουμε διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, συναδέλφους για την κοινωνική προσφορά και δράση. Είναι μία εκδήλωση που τιμούμε τους άριστους σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό αφορά την κοινωνία, είτε την έρευνα, είτε την εκπαίδευση. Είναι η πρώτη φορά και θέλουμε να το κάνουμε θεσμό. Πιστεύουμε ότι ήταν μία μέρα που ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει αξιόλογους επιστήμονες, συναδέλφους, που τιμήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου αναφέρθηκε επίσης στον προσανατολισμό και στο όραμα του Πανεπιστημίου για παραγωγή και διάχυση της επιστημονικής γνώσης, αλλά και για την ενίσχυση της καινοτομίας, διαμορφώνοντας παράλληλα υπεύθυνους πολίτες. «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει σταθερό προσανατολισμό στην ακαδημαϊκή ποιότητα, την καινοτομία, τη διεπιστημονική συνεργασία και αποτελεί έναν πυρήνα παραγωγής και διάχυσης της επιστημονικής γνώσης. Η απονομή δεν είναι απλώς μίας εκδήλωση, αλλά μία ευκαιρία να τιμήσουμε την προσήλωση των μελών της κοινότητάς μας, στη συνεχή πρόοδο και στην κοινωνική ευθύνη. Πέρα από τη συμβολική επιβράβευση των μελών μας, η χθεσινή βραδιά αποτελεί και μία υπενθύμιση της σημασίας της αφοσίωσης στη διαρκή μάθηση, της έμπνευσης για διαρκή εξέλιξη και της δύναμης της συνεργασίας. Οι διακρίσεις αντικατοπτρίζουν το όραμα του Πανεπιστημίου Κρήτης να καλλιεργεί τη γνώση, να ενισχύει την καινοτομία, να διαμορφώνει υπεύθυνους πολίτες, έτοιμους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις τους μέλλοντος».
«Η αριστεία δεν εξαντλείται στις ακαδημαϊκές επιδόσεις, αλλά εκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής»
Τα συγχαρητήρια του στους καθηγητές και τους ερευνητές που βραβεύτηκαν, αλλά και στον ίδιο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου έδωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος δήλωσε: «Είναι μία σημαντική εκδήλωση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. πρύτανη και σε όλους τους συνεργάτες του, γιατί πάνω από όλα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αριστεία και είμαστε περήφανοι ως Κρητικοί για το έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με εξαίρετους καθηγητές και ερευνητές που εμείς έχουμε την υποχρέωση πάντα να στηρίζουμε. Αξίζουν συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία και γι’ αυτό βρεθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συγχαρητήρια στον κ. Κοντάκη για τη δουλειά που κάνει».
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην προσφορά του Πανεπιστημίου στην εκπαίδευση για την Κρήτη και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όταν αναφερόμαστε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης γνωρίζουμε πώς πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα με αδιάλειπτη παρουσία και προσφορά για πάνω από μισό αιώνα, στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, που υπηρετεί με ευλάβεια και ακέραιο τον σκοπό της ιδρύσεώς του, την προαγωγή των γραμμάτων και των επιστημών, σε ένα τόπο που αποτέλεσε ιστορικά τη γενέτειρα του πρώτου οργανωμένου πολιτισμού στον ευρωπαϊκό χώρο και την αφετηρία της ελεύθερης σκέψης και εξωστρέφειας».
Απευθυνόμενος στα εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας επίσης, ο κ. Αρναουτάκης συμπλήρωσε: «Με την απονομή των βραβείων επιβεβαιώνεται η καθοριστική σας συνεισφορά στην προαγωγή της έρευνας, της εκπαίδευσης, της καλλιέργειας και της κριτικής σκέψης, αλλά και στην ενίσχυση και την απελευθέρωση των δυνατοτήτων ενός ανθρώπινου δυναμικού μιας κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς στην οποία όλοι επενδύουμε», ενώ τόνισε ότι η αριστεία δεν εξαντλείται στις ακαδημαϊκές επιδόσεις, αλλά εκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, παραθέτοντας τον κορυφαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη ανέφερε: «Η αριστεία δεν είναι ποτέ τυχαία, είναι πάντα το αποτέλεσμα υψηλής πρόθεσης, ειλικρινούς προσπάθειας και ευφυούς εκτέλεσης».
«Υποχρέωση της πολιτείας η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για τα παιδιά μας»
Ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνης συνεχάρη τους τιμώμενους και μεταξύ άλλων τόνισε«Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου. Θεωρώ ότι η αξιολόγηση και ο έπαινος είναι πεμπτουσία της παιδαγωγικής διαδικασίας, γιατί έτσι επιβραβεύουμε εκείνους που καταβάλλουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια. Προφανώς υποχρέωση της πολιτείας και όλων όσων έχουν θεσμικό ρόλο είναι να εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες στα παιδιά μας, για μόρφωση και για περισσότερη ανάπτυξη. Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο, αλλά αυτό κάνει ακόμα μεγαλύτερο τον έπαινο, ιδίως για εκείνα τα παιδιά που με λίγες δυνατότητες μπορούν πραγματικά να αναγνωρίζεται η αξία τους και να βραβεύονται επαξίως από το Πανεπιστήμιο».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νεκτάριος Παπαδογιάννης με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην κοπιώδη πορεία των ακαδημαϊκών και ερευνητών, μέχρι την αναγνώριση του έργου τους: «Η βράβευση της αριστείας είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας, ειδικά στην έρευνα, διότι ακριβώς είναι μία κοινωνική προσφορά των ανθρώπων αυτών. Στην πραγματικότητα η αριστεία αυτή δεν αμείβεται πολύ εύκολα, ο ερευνητής και ο ακαδημαϊκός παλεύει πολύ συχνά για πολλές ώρες, ώστε να έχει ένα αποτέλεσμα. Η άριστη έρευνα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να αναγνωρίζεται και είναι μία ηθική επιβράβευση των ανθρώπων αυτών που εργάζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να πετύχουν ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα το πάρει εν τέλει το κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.
«Οι καλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης θα μπορούσαν να είναι σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού»
Απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Αλέξη Καλοκαιρινού, δημάρχου Ηρακλείου, ο Νικόλαος Κονταράκης εξέφρασε αρχικά τη λύπη του δημάρχου για την απουσία του από την εκδήλωση, καθώς όπως σημείωσε, ο κ. Καλοκαιρινός βρισκόταν στην επιτροπή που εισηγήθηκε τη θέσπιση των βραβείων και τους κανόνες που τα διέπουν, μία διμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον ίδιο και τον Νίκο Κυλάφη, ομότιμου καθηγητή στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Κονταράκης ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την αναγνώριση των αρίστων, είτε αυτοί είναι νέοι διδάκτορες, είτε νέοι ερευνητές, είτε καταξιωμένοι καθηγητές. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι γνωστό για τις εξαιρετικές διδακτορικές διατριβές που εκπονούν οι φοιτητές του. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι διδάκτορες του, βρίσκουν την πρώτη τους δουλειά σε πολλά και καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού».
Επιπλέον, ο κ. Κονταράκης στάθηκε στη σημασία των βραβείων για τους νέους επιστήμονες, ως ένα μέσο ενίσχυσης του επαγγελματικού και ακαδημαϊκού τους προφίλ απέναντι στους υπόλοιπους υποψηφίους στην αγορά εργασίας. Όπως ανέφερε: «Το βραβείο άριστης διδακτορικής διατριβής δίνει μεγάλη ώθηση στους βραβευθέντες. Πολύ σημαντικό είναι και το βραβείο Νέου Ερευνητή, που βραβεύει την έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από κάποιο νέο διδάκτορα. Ο ανταγωνισμός για επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλος και το βραβείο αυτό ξεχωρίζει τους βραβευθέντες, μεταξύ των συνυποψηφίων τους. Το βραβείο έρευνας απευθύνεται σε πιο καταξιωμένους επιστήμονες και τιμά τους καλύτερους ερευνητικά καθηγητές του Πανεπιστημίου. Οι καλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης θα μπορούσαν να είναι καθηγητές σε κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όμως επέλεξαν να εργαστούν στην Κρήτη. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για αυτούς είναι να αναγνωρίσει την αξία τους».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Πρόδρομος, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριπεφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαρία Λιονή, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ. κ. Μιχάλης Βάμβουκας και Μιχάλης Σαρρής, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, εκ μέρους του δημάρχου Ηρακλείου ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη Διασύνδεση του δήμου Ηρακλείου με τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, κ. Νικόλαος Κονταράκης, εκ μέρους του βουλευτή Ρεθύμνης κ. Μανώλη Χνάρη η κ. Ιωάννα Λιανδράκη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Σκορδίλης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου κ. Νικόλαος Αγριμάκης. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης παρευρέθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης και καθηγητής Γεώργιος Παναγής, κοσμήτορες των σχολών και πρόεδροι των τμημάτων, Μέλη ΔΕΠ, η διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διοικητικό Προσωπικό, φοιτητές και φοιτήτριες και πλήθος κόσμου.
Τα βραβεία
Βραβείο «Άριστης Διδακτορικής Διατριβής»
Η παρουσίαση έγινε από την αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγήτρια Σοφία Σχίζα. Βραβευθέντες:
Έτος 2022: Εμμανουήλ Σοφιαδής, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Max-Planck Institute für Kohlenforschung, Μύλχαϊμ, Γερμανία.
Έτος 2023: Αριστέα Μαυρογιάννη, Εντεταλμένη Διδάσκουσα στο τμήμα Φιλοσοφίας και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ραφαήλ Σκαλίδης, Μεταδιδακτορικός υπότροφος της ΝΑΣΑ, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Κάλτεκ).
Έτος 2024: Εμμανουήλ Νικολουδάκης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Άννα Καμπανάρου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου.
Βραβείο «Νέου Ερευνητή»
Παρουσιάστηκε από τον αντιπρύτανη Οικονομικών και Υποδομών, αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Σταματόπουλο. Βραβευθέντες:
Έτος 2022: Σταμάτιος Παπαδάκης, επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Έτος 2023: Βασίλειος Νικολάου, ερευνητής -υπότροφος Μαρί-Κιουρί στο Iνστιτούτο CEISAM, CNRS, Νάντη, Γαλλία.
Έτος 2024: Νικόλαος Αγγελόπουλος, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, CNRS.
Βραβείο «Έρευνας»
Παρουσιάστηκε από την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης και Ερευνητικής Πολιτικής, καθηγήτρια Μαρία Βαμβακάκη. Βραβευθέντες:
Έτος 2022: Κατερίνα Αντωνίου, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Έτος 2023: Ηλίας Κυρίτσης, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Έτος 2024: Γεώργιος Γαρίνης, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Βραβείο «Κοινωνικής Προσφοράς»
Παρουσιάστηκε από την αντιπρύτανη Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, καθηγήτρια Μελίνα Ταμιωλάκη. Βραβευθέντες:
Έτος 2022: Χρήστος Λιονής, ομότιμος καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνήγορος του Φοιτητή Πανεπιστημίου Κρήτης.
Έτος 2023: Βασίλειος Χαρμανδάρης, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Αστεροσκοπείου Σκίνακα & Διευθυντής Ινστιτούτου Αστροφυσικής Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Έτος 2024: Σοφία Τριλίβα, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η Τελετή Απονομής Βραβείων του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέδειξε για ακόμη μία φορά την αριστεία, την καινοτομία και την κοινωνική προσφορά που διακρίνουν την ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος. Όπως υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με σταθερό προσανατολισμό στην ακαδημαϊκή ποιότητα, την καινοτομία και τη διεπιστημονική συνεργασία, αποτελεί έναν πυρήνα παραγωγής και διάχυσης επιστημονικής γνώσης. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει να στηρίζει και να αναδεικνύει την ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία, διαμορφώνοντας το μέλλον της επιστήμης και της κοινωνίας».