Με αφορμή τον θάνατο του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη, σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, αναφέρει:
«Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον Γιώργο Α. Γραμματικάκη,
- τον Άνθρωπο και τον ενεργό πολίτη,
- τον ερευνητή του μικρό-κοσμου και του μεγά-κοσμου, που πέρασε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Imperial College του Λονδίνου, τον Δημόκριτο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Γενεύης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως επισκέπτης Καθηγητής,
- τον χαρισματικό μέσα στην τάξη, και ευαίσθητο πανεπιστημιακό δάσκαλο,
- τον επί δύο συνεχείς παραγωγικές θητείες Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης (1990-1993, 1993-1996),
- τον πανεπιστημιακό, όπου με την παρουσία του, το έργο του, το ύφος και το ήθος, πέτυχε να φέρει «ισοβίως» τον τίτλο του Πρύτανη,
- τον επί μία τετραετία Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου,
- τον αντιπρόεδρο στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το μέλος στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, τον υπέρμαχο σύνδεσης Επιστήμης και Μουσικής,
- τον Ευρωβουλευτή, οποίος υπηρέτησε ως μέλος των Επιτροπών Πολιτισμού και Παιδείας, Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
- τον ακαδημαϊκό που έγραψε για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου,
- τον καθηγητή Φυσικής και στοχαστή, οποίος με τη αξεπέραστη πένα του και τον ποιητικό του λόγο άνοιξε πρώτος την πόρτα των Ελλήνων αναγνωστών και ακροατών στους ουρανούς – με την Κόμη της Βερενίκης, τα Κοσμογραφήματα, την Αυτοβιογραφία του Φωτός, τον Αστρολάβο του Ουρανού και της Ζωής και με πλήθος σχετικών διαλέξεων σε όλη την Ελλάδα,
- τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που άφησε σε όλους μας σαφείς παρακαταθήκες για την Παιδεία, την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα.
Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του».
H Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου,αναφέρει σε ανακοίνωση της:«Η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εκφράζει τη θλίψη της κοινότητας για την απώλεια του ανθρώπου, του συγγραφέα, του ενεργού πολίτη, του διακεκριμένου επιστήμονα, του ακαδημαϊκού δασκάλου και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη. «Η κόμη της Βερενίκης», το ακαδημαϊκό και κοινωνικό του έργο, ο καθαρός λόγος του, θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης άφησε πίσω του ένα μεγάλο κενό, μα συνάμα σημαντική παρακαταθήκη στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης και της χώρας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε πιστά”.
Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ, Ομ. Καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, σε δήλωσή του αναφέρει: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε τον εμβληματικό Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Γραμματικάκη. Η συμβολή του στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου αλλά και η παρουσία του στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι είναι αδιαμφισβήτητη. Εμείς που πορευθήκαμε δίπλα του θα συνεχίσουμε να «συνομιλούμε με το φως» μέσα από τα βιβλία του και τις παρακαταθήκες του ως ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στη μνήμη του».
Ψήφισμα εξέδωσε η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, στο οποίο αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών συνήλθε σήμερα εκτάκτως στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με το άγγελμα του θανάτου του Καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη, μέλους της Ε.Κ.Ι.Μ.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την προσωπική τους οδύνη και την οδύνη των μελών της Ε.Κ.Ι.Μ. για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας που άφησε έντονο το αποτύπωμά της στην επιστήμη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Το όνομά του συνδέεται άμεσα με την οργάνωση και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο διετέλεσε καθηγητής από το 1982 ως το 2006 και Πρύτανης κατά την περίοδο 1990-1996.
Μέλος της Ε.Κ.Ι.Μ. από τον Δεκέμβριο του 1984, ο Γιώργος Γραμματικάκης ήταν διαρκώς παρών στις δραστηριότητες της Εταιρίας και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Με συγκίνηση τα μέλη του Συμβουλίου ανακάλεσαν στη μνήμη τους την ενεργή συμμετοχή του στις Γενικές Συνελεύσεις της Εταιρίας και τις πνευματώδεις συζητήσεις μαζί του στον κήπο του Ι.Μ.Κ.
Η πνευματική του ευρύτητα, το χιούμορ του και η προσήνειά του αποτελούν για εμάς πολύτιμα ενθυμήματα ενός πολύ αγαπητού φίλου.
Το Συμβούλιο της Εταιρίας αποφάσισε τα ακόλουθα:
- Να αναρτηθούν μεσίστιες επί τριήμερο η ελληνική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και να αφιερωθεί η αρχική σελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στη μνήμη του.
- Να διοργανωθεί από την ΕΚΙΜ ειδική τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο και το έργο του.
- Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο».
Ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης σε συλλυπητήριο μήνυμά του αναφέρει: «Πληροφορηθήκαμε σήμερα για τον θάνατο του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη και με θλίψη αποχαιρετούμε τον άνθρωπο που μέσα από τα γραπτά του έκανε την επιστήμη και την τέχνη να μοιάζουν ως ένα και ύμνησε την αρμονία του σύμπαντος. Ο Γιώργος Γραμματικάκης ανήκει σε μια γενιά στοχαστών που η ακτινοβολία τους είναι πέρα από το γνωστικό τους αντικείμενο. Πρόσφερε στην επιστήμη με την δουλειά του στην κοσμολογία, πρόσφερε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως Πρύτανης του στα χρόνια της
ανάπτυξης του ιδρύματος και τέλος πρόσφερε στην χώρα ως Ευρωβουλευτής και ενεργός σκεπτόμενος πολίτης. Ως Σύλλογος Φυσικών Κρήτης είχαμε την χαρά και την τύχη να τον έχουμε δίπλα μας, ειδικά στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητας μας. Με σεβασμό εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του. Κάπου εκεί στο αχανές του σύμπαντος ο Γιώργος Γραμματικάκης θα συναντηθεί με το αρχέγονο φως, θα συνομιλήσει μαζί του και θα μοιραστούν τις εμπειρίες μιας ζωής…
Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του».
Ψήφισμα Δ.Σ. Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη με αίσθημα βαρύτατης θλίψης συνήλθε εκτάκτως αμέσως μετά την αναγγελία θανάτου του Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Γραμματικάκη. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την οδύνη τους για τον ξαφνικό χαμό ενός από τους τελευταίους σύγχρονους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας με τεράστια συμβολή στο επιστημονικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο Γιώργος Γραμματικάκης κόσμησε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου την περίοδο 2007-2011 συμβάλλοντας αποφασιστικά στη ριζική του ανακαίνιση, την ανάπτυξη και την εξωστρέφειά του και δεν σταμάτησε ποτέ να είναι κοντά στο Μουσείο παρακολουθώντας τις δράσεις του και ενισχύοντάς το με κάθε τρόπο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής αποφάσισε ομόφωνα:
1. Να εκφράσει τα ολόψυχα συλλυπητήρια του στους οικείους και συγγενείς του.
2. Να παραστεί στην κηδεία του.
3. Να αφιερώσει στη μνήμη του την καταληκτήρια επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Μουσείου που θα πραγματοποιηθεί στις 19/11/2023 στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
4. Να δημοσιευτεί το παρόν στον Τύπο.
Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης,αναφέρει:
“Με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκα για τον θάνατο του Γιώργου Γραμματικάκη, του διακεκριμένου καθηγητή, του ξεχωριστού ανθρώπου, που είχα κι εγώ το προνόμιο να γνωρίσω από κοντά όταν σπούδαζα στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της Διδακτορικής μου Διατριβής.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης αναμφισβήτητα αποτέλεσε ξεχωριστή πνευματική παρουσία στον ελληνικό χώρο, με μεγάλη προσφορά στον χώρο των γραμμάτων και της κοινωνίας γενικότερα.
Σίγουρα ο πόνος που γεννά στην ψυχή μας η απώλειά του είναι τεράστιος, αλλά μεγαλύτερο είναι το περίσσευμα της διάνοιάς του και το πλούσιο έργο του, που ως πυξίδα θα καθοδηγούν τον δρόμο μας και θα μας συντροφεύουν στην πορεία για έναν καλύτεροκόσμο.
Να είσαι καλά δίπλα στα αγαπημένα σου άστρα, αγαπημένε καθηγητή.
Τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του”.
O Γεώργιος Ν.Βλατάκης,πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»αναφέρει σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του:
«Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη διανοούμενη προσωπικότητα ο καθηγητής Γεώργιος Γραμματικάκης απεδήμησε εις Κύριον ακριβώς στην πλήρωση των 50 ετών από ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αν και προσκλήθηκε επισήμως να παραστεί στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα την 27-9-23 ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ για την επέτειο των 50 ετών ορισμού της έδρας του Παν στο Ρέθυμνο, δυστυχώς όμως λογω προβλημάτων υγείας του δεν κατεστη δυνατόν .
Εξελέγη δύο φορές (1990 και 1993) πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Φυσικός και Αστροφυσικός μα και πολύ δραστήριος, ιδιαίτερα καυστικός, με βαθειά ενσυναισθηση Κρητικού,πάντα με σοφιστικέ εμβαθύνσεις που πολλές φορές έδιναν έναυσμα για προβληματισμό, υποστηρικτής στην επιστροφή των αξιών του πολιτισμού.
Το έτος 1992 ως πρύτανης του Παν. Κρήτης αναγόρευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής στην έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης το Ρέθυμνο.
Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει: «Κατά την σημερινή σπουδαία ημέρα δύο θεσμοί , ως νόημα αντιθετικοί , συναντώνται και αναζητούν τους κοινούς καημούς και το χρέος τους. ……… Ο Ελληνικός νους αναγνωρίζει στην Ορθοδοξία την στιβαρή παρουσία στις χαλεπές στιγμές του Έθνους , την απαράμιλλη σφραγίδα της σε μορφές λόγου και τέχνης και μια κεντρική σημασία σ’ ότι συχνά με προχειρότητα αποκαλούμε Ελληνική ταυτότητα….».
Επί πρυτανικής θητείας του ανέθεσε στην γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπερακη την ιστόρηση του εμβλήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιστημονικό του απωθημένο ήταν να συνδέσει την ομορφιά της επιστήμης με την ομορφιά της τέχνης
Του άρεσαν οι εξαντρίκ αναλύσεις ως γνήσιος αστροφυσικός που δορυφορείτο πάντα από αναζητήσεις ουσίας ,αναφέροντας χαρακτηρι-στικά σε κάποια συνέντευξη του ότι «. Είμαι πεπεισμένος πως είμαστε καταδικασμένοι να μην επικοινωνήσουμε ποτέ. Ζούμε την εξωγήινή μας μοναξιά»
Αυτή η ξεχωριστή μορφή του Γιώργου Γραμματικακη δεν θα φύγει ποτέ από την σκέψη μας αλλά και οι παρεμβάσεις του για τον πολιτισμό, την αστροφυσική , το σύμπαν, την μουσική, θα μείνουν χαραγμένες μέσα μας , ως παρακαταθήκη με πρόσημο για αιώνιο κατευόδιο.
Τον αποχαιρετούμε με αυτό που ανέφερε κάποτε ο ίδιος : «Προσωπικά, αυτό μού προκαλεί απέραντη χαρά. Δεν θέλω να γνωρίζω ότι το τέλος είναι κοντά. Θα είναι αφόρητα πληκτικό». Καλό ταξίδι δάσκαλε!»