Ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο
Τις δυνάμεις τους ενώνουν με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου- Beijing Foreign Studies University (BFSU), στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, της ανταλλαγής γνώσεων και πρακτικών ανάμεσα στα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Εκπρόσωποι από το BFSU βρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης την Τετάρτη προκειμένου να συνάψουν συμφωνία με το ίδρυμα του νησιού, μια συνεργασία που ανοίγει τις προοπτικές για κοινές μελλοντικές ακαδημαϊκές δράσεις, όπως είναι η ανταλλαγή φοιτητών και η διεξαγωγή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Κρήτης για την Κίνα, καθώς πρόκειται για μια χώρα με πλούσια τεχνογνωσία που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών εργαλείων του ακαδημαϊκού ιδρύματος του νησιού, καθώς και στην ενίσχυση της θέσης του σε διεθνές επίπεδο. Όπως επίσης και το ενδιαφέρον της Κίνας για σύναψη συνεργασιών με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με την Κρήτη είναι μεγάλο, διότι το αντικείμενο της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού προσελκύει τους Κινέζους φοιτητές.
«Η Κίνα είναι μια χώρα που ενδιαφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης», τόνισε ο πρύτανης του ακαδημαϊκού ιδρύματος του νησιού Γιώργος Κοντάκης σε δήλωσή του, που μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι επιδιώκεται η συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Κίνας στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα σημείωσε:
«Με πρωτοβουλία του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης συνάντησε μια κινεζική αντιπροσωπεία από το BFSU, ένα κινέζικο πανεπιστήμιο, το οποίο ασχολείται με τις ξένες γλώσσες. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ερχόμενοι σε επαφή με τους συναδέλφους από την Κίνα, επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε δεσμούς ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το πανεπιστήμιό τους. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα εξαιρετικό άνοιγμα διεθνοποίησης προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Κίνα είναι μια χώρα που ενδιαφέρει το πανεπιστήμιό μας, έχουμε κι άλλες συνεργασίες, όπως είναι το Κέντρο Ελληνικού και Κινέζικου Πολιτισμού, η προσπάθεια να οργανώσουμε θερινά σχολεία ή να πηγαίνει προσωπικό δικό μας στην Κίνα για να πραγματοποιεί μαθήματα. Είναι μια πρώτη συνάντηση αυτή εδώ με το BFSU και ευελπιστούμε ότι οι συνάδελφοι θα βρουν κοινά ενδιαφέροντα και θα δοθεί συνέχεια το επόμενο διάστημα στην πρωτοβουλία αυτή».
Ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Γεωργαντάς, περιέγραψε σε δήλωσή του τον σημαντικό ρόλο που έχει το BFSU σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα δύο πανεπιστήμια από αυτήν τη συνεργασία:
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεργασία. Το BFSU είναι από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια το οποίο εξειδικεύεται στη διδασκαλία ξένων γλωσσών και πολιτισμών. Υπάρχουν δύο ιδρύματα στην Κίνα που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Είναι το BFSU που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε εδώ και είναι και το Sangai International University. Και τα δύο πανεπιστήμια εξειδικεύονται στην παραγωγή αποφοίτων οι οποίοι είναι τέλεια καταρτισμένοι στη γλώσσα και τον πολιτισμό των ξένων χωρών. Στο BFSU που φιλοξενούμε διδάσκονται 101 γλώσσες και πολιτισμοί. Είναι ένα πολύ σημαντικό ίδρυμα με πολύ καλά προγράμματα σπουδών. Βεβαίως το πανεπιστήμιο Κρήτης μπορεί να τους βοηθήσει στην πλαισίωση και της εκμάθησης της γλώσσας, αλλά φυσικά και στη διδασκαλία της ιστορίας σε ερευνητικές πρωτοβουλίες που μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με την ιστορία, την αρχαιολογία, την ελληνική γλώσσα και άλλα συναφή θέματα. Ξεκινάμε με την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, το οποίο θα είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία θα έρθουν αργότερα πιο εξειδικευμένες συμφωνίες, είτε μεταξύ τμημάτων, είτε μεταξύ ερευνητικών ομάδων, είτε μεταξύ ερευνητικών κέντρων. Σίγουρα θα συζητήσουμε για το ενδεχόμενο μιας διεθνούς συνεργασίας και για Erasmus, ούτως ώστε και οι φοιτητές μας και το διδακτικό προσωπικό να μπορεί να πηγαίνει σε αυτό το πανεπιστήμιο, αλλά και από αυτό το πανεπιστήμιο να μπορούν να έρχονται στην Κρήτη. Βεβαίως, αναμένονται και ερευνητικές πρωτοβουλίες που εκεί μπορούμε να δούμε συνεργασίες με το Ίδρυμα Μεσογειακών Σπουδών, με ερευνητικές πρωτοβουλίες μελών ΔΕΠ, με τα παιδαγωγικά που εκεί υπάρχει μια τεχνογνωσία σε σχέση γλωσσών, που βεβαίως εκεί το BFSU έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, διότι όταν διδάσκεις σε ένα πανεπιστήμιο 101 γλώσσες, αυτή η τεχνογνωσία είναι πολύτιμη και για εμάς».
Την εμπειρία του μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους ο Μανώλης Σπανάκης, λέκτορας στο BFSU με αντικείμενο την Νεοελληνική γλώσσα και τη Λογοτεχνία, καθώς επίσης τόνισε ότι η ανάπτυξη συνεργασίας και η σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά στη διάχυση της γνώσης μεταξύ των δύο πανεπιστημίων:
«Οι φοιτητές στην Κίνα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό, οπότε κάνουν πρακτικές, έρχονται στην Ελλάδα και μαθαίνουν πιο εύκολα τη γλώσσα. Η συνεργασία του BFSU με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ίσως βοηθήσει παραπάνω στην εκμάθηση, στο να γνωρίσουν τον κρητικό πολιτισμό που είναι μέρος του ελληνικού και να έχουν μια πλήρη εικόνα γνώσεων. Η εμπειρία μου στο BFSU είναι πολύ καλή και διαφορετική. Άλλη νοοτροπία, άλλος τρόπος σκέψης. Νομίζω ότι αυτό που μ αρέσει είναι η συνεργατικότητα και μεταξύ των συναδέλφων και των φοιτητών. Είναι μια υπέροχη εμπειρία. Υπάρχει προοπτική για αυτήν τη συνεργασία γιατί οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την Ελλάδα. Αυτό θα βοηθήσει και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης να γίνει ένα πιο διεθνές πανεπιστήμιο, δηλαδή να έρχονται ξένοι φοιτητές, να σπουδάζουν, να γνωρίζουν τους ντόπιους κατοίκους του νησιού, να δοκιμάζουν την Κρητική κουζίνα, να μαθαίνουν πιο εύκολα τη γλώσσα. Νομίζω ότι όλα αυτά βοηθούν πολύ και ότι υπάρχει προοπτική».