14 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΠΛΗΘΩΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η κοινωνία του Ρεθύμνου άνοιξαν την «αγκαλιά τους» στους πρωτοετείς φοιτητές

Στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του πανεπιστημίου σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνης, με στόχο αυτή να καθιερωθεί ως θεσμός. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι τόσο το ακαδημαϊκό ίδρυμα του νησιού, όσο και η κοινωνία του Ρεθύμνου να ανοίξουν την αγκαλιά τους στους νεοεισακτέους φοιτητές, που θα βρίσκονται στην πόλη μας για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια και να τους δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη, την ιστορία της, τα μνημεία και τα μουσεία αλλά και να παρακολουθήσουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της υγιούς αλληλεπίδρασης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με την κοινωνία του Ρεθύμνου.

Χθες στην πανεπιστημιούπολη, Γάλλου είχαν στηθεί stands με εκπροσώπους όλων των δομών του Π.Κ. (Φοιτητική Μέριμνα, Συμβουλευτικό Κέντρο, Συνήγορος του Φοιτητή, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Γρ. Πρακτικής Άσκησης, Γυμναστήριο, ΔΟΔΙΣΤΑ, ΚΕΔΙΒΙΜ) αλλά και των Συλλόγων και Πολιτιστικών Ομάδων των φοιτητών.

Σε δυο διαφορετικά αμφιθέατρα είχαν συγκεντρωθεί οι 1.400 πρωτοετείς φοιτητές, όπου παρακολουθήσαν τις εκδηλώσεις για το καλωσόρισμα της πρυτανείας, του δήμου και της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου μαζί με ένα βίντεο με τις δράσεις του πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μουσικές εκδηλώσεις.

 

Γ. Κοντάκης: «Στόχος μας παραμένει η πολύπλευρη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση»

Καλωσορίζοντας του φοιτητές ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, τους επεσήμανε ότι θα φοιτήσουν σε ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα διακεκριμένο στον ελληνικό αλλά και στο διεθνή χώρο, με ιστορία 45 χρόνων. Ένα πανεπιστήμιο που εξελίσσεται, αναπτύσσεται και διακρίνεται διεθνώς με τοn βασικό στόχο, όπως πρόσθεσε, να παραμένει η πολύπλευρη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, που θα εξασφαλίσει όχι μόνο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά θα σας βοηθήσει να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Αποστολή μας είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων νέων επιστημόνων με συναίσθηση ευθύνης, με ευρύτητα νου, ακαδημαϊκές αρχές, αλλά και κοινωνικές ευαισθησίες. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του είπε: «Είναι μια ιδιαίτερη μέρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που το πανεπιστήμιο της Κρήτης οργανώνει μια τέτοια υποδοχή στους φοιτητές τους σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνης και την αντιπεριφέρεια, τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ, όπως και τους ανθρώπους της πόλης, που αυτήν την βδομάδα κάνουν προσφορές για τους φοιτητές μας, για να γνωρίσουν την πόλη του Ρεθύμνου καλύτερα. Θέλουμε τα νέα παιδιά να γνωρίζουν ότι έρχονται στο Ρέθυμνο, όπου είναι η πόλη των γραμμάτων και του πολιτισμού, μια πόλη που έχει προσφέρει στο παρελθόν και θα συνεχίζει να δίνει και στον τόπο και στη χώρα, μια πόλη που συνδυάζει και το παραδοσιακό και το κοσμοπολίτικο, που «παντρεύει» το παλιό με το νέο μέσα από την τουριστική ανάπτυξη. Θεωρούμε ότι είναι μια πρώτης φύσεως ευκαιρία για τα παιδιά, να καταλάβουν σε τι χώρο έρχονται, να καταλάβουν πως το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος γνώσης, έρευνας, αμφισβήτησης, ελεύθερης διακίνησης ιδεών, καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους, καθώς επίσης και ο τόπος στον οποίο θα ζήσουν αυτά τα χρόνια και πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους για την υπόλοιπη ζωή τους. Οι σπουδές δεν είναι μόνο γνώση, είναι και αλληλεπίδραση, είναι διαμόρφωση και συνδιαμόρφωση χαρακτήρων, είναι βιώματα για την ενήλικη ζωή, είναι κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης ερωτώμενος σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην αναζήτηση κατοικίας, παραδέχτηκε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και για το λόγο αυτό είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ, που αφορά την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών: «Αυτό είναι όντως ένα πρόβλημα, το οποίο το συναντάει κανείς σε τουριστικές περιοχές. Θα πρέπει να υπάρχει μια λογική στην αντιμετώπιση των φοιτητών. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει η πόλη με παράλογες απαιτήσεις τα νέα τα παιδιά, γιατί πρέπει να βρουν σπίτι. Εμείς σαν ίδρυμα, αυτό που προσδοκούμε ότι θα μας εξασφαλίσει για το μέλλον είναι η ανέγερση των νέων φοιτητικών κατοικιών, 2.000 κατοικίες για το Ρέθυμνο, 1.000 για το Ηράκλειο, σε μια τριετία – τετραετία από σήμερα αν όλα πάνε καλά, το πανεπιστήμιο της Κρήτης θα έχει ένα εργαλείο για να είναι ελκυστικό σε φοιτητές από όλη τη χώρα».

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στην εβδομάδα υποδοχής των φοιτητών ο αντιπρύτανης αρμόδιος για θέματα φοιτητικής μέριμνας, Δημήτρης Μυλωνάκης, είπε: « Από χθες μέχρι την επόμενη Πέμπτη, έχουμε προγραμματίσει ένα πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων. Μετά την γνωριμία των νεοεισακτέων με όλες τις δομές του πανεπιστημίου που είναι πάρα πολλές, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς συλλόγους ακολουθούν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε όλα τα μουσεία της πόλης, στα μνημεία τα ιστορικά, σε χώρους πολιτισμού τόσο στην πόλη του Ρεθύμνου όσο και στην Αρχαία Ελεύθερνα. Η Αρχαία Ελεύθερνα είναι σχεδόν στο σύνολό της αποτέλεσμα ανασκαφών του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης έχουμε προγραμματίσει μια κεντρική συναυλία την άλλη Τετάρτη με τον Ψαρογιώργη σε κεντρικό σημείο της πόλης. Επίσης έχουμε προγραμματίσει πολλά πάρτι για εσάς, θα ‘ναι φοιτητικά πάρτι, θα είναι πάρτι στην πόλη. Θα έχει ένα την Κυριακή, θα έχει ένα την μεθεπόμενη Πέμπτη, όπου θα έχουμε καλέσει μαζί με τον δήμο και τους απόφοιτους του πανεπιστημίου μας που ζουν στο Ρέθυμνο, πολλές εκατοντάδες να σμίξουν με τους πρωτοετείς, το οποίο είναι κάτι πρωτόγνωρο».

Η Μυριέλλα Βιτώρου, καθηγήτρια ξένων γλωσσών στο Πανεπιστήμιο με τον κ. Κεγιαδάκη, μαέστρο και πιανίστα, υποδέχτηκαν τους φοιτητές με τραγούδια σε έξι διαφορετικές γλώσσες, που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Γ. Μαρινάκης: «Εύχομαι το Ρέθυμνο να αποδειχτεί μια φιλόξενη πόλη και το πανεπιστήμιο να δώσει τα απαραίτητα εφόδια σε αυτά τα παιδιά»

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, σε δηλώσεις τους σημείωσε την αγαστή συνεργασία του δήμου με το πανεπιστήμιο Κρήτης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντική μέρα, ιδιαίτερα για τα παιδιά που ξεκινάει μια νέα πορεία στη ζωή τους, μια ακαδημαϊκή πορεία. Εύχομαι το Ρέθυμνο να αποδειχτεί μια φιλόξενη πόλη και το πανεπιστήμιο να δώσει τα απαραίτητα εφόδια σε αυτά τα παιδιά, εφόδια γνώσης, επιστημοσύνης και αρχές και αξίες για να μπορέσουν να πορευτούν στη ζωή τους και να έχουν ένα επιτυχημένο επαγγελματικό και κοινωνικό βίο. Αυτή η εκδήλωση γίνεται για πρώτη φορά, είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του δήμου μας. Αποδεικνύουμε μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους της κοινωνίας και τους επαγγελματίες ότι αγαπούμε τους φοιτητές μας, αγαπούμε το πανεπιστήμιο, προφανώς πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα για να τονωθεί αυτή η σχέση, την οποία συνέχεια προσπαθούμε να την ενδυναμώνουμε. Εχθές, μάλιστα, υπέγραψα μαζί με τον κ. πρύτανη δύο μνημόνια συνεργασίας με τα σχολεία και το πανεπιστήμιο και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη Τετάρτη σε μια άλλη σύσκεψη, που πάλι θα λύσουμε και θα ανιχνεύσουμε διάφορα θέματα, που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού πανεπιστήμιο και κοινωνία. Είμαστε μαζί, το πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο είναι βασικός πυλώνας της ζωής του και της ανάπτυξής του, το έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει. Εύχομαι τα παιδιά αυτά        να φύγουν από το Ρέθυμνο με τις καλύτερες αναμνήσεις και πολλά από αυτά να μείνουν μαζί μας, όπως γίνεται και όλα τα προηγούμενα χρόνια».

 

Μ. Λιονή: «Η περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται πάντα στο πλευρό του πανεπιστημίου Κρήτης»

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, σε δηλώσεις της σημείωσε ότι η περιφέρεια θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία του πανεπιστημίου Κρήτης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη μας χαρά συμμετέχουμε σαν Περιφέρεια, στην πρωτοβουλία του δήμου και του Π.Κ., αφού και το Ρέθυμνο είναι η έδρα του πανεπιστημίου μας. Σε αυτήν την μέρα υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, όχι μόνο αυτών που προέρχονται από την Κρήτη, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, θέλουμε να δείξουμε τον πολιτισμό της Κρήτης, την φιλοξενία της Κρήτης, να ανοίξουμε μια ζεστή αγκαλιά όλοι για να υποδεχτούμε τα παιδιά σε αυτό το πρώτο βήμα που κάνουν στην επιστημονική τους ζωή. Ο δήμος με το πανεπιστήμιο έχουν ετοιμάσει και ένα πρόγραμμα ξενάγησης μέσα στην πόλη, γνωριμία της πόλης, γνωριμίας των μνημείων. Εμείς συζητήσαμε με τον αρμόδιο αντιπρύτανη τον κ. Μυλωνάκη. Τους είπαμε ότι είμαστε στη διάθεσή τους όπως πάντα, οτιδήποτε σχεδιαστεί να γίνει σαν πρωτοβουλία του πανεπιστημίου και για τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και γενικότερα για την πολιτιστική ζωή και δραστηριότητα εδώ του πανεπιστημίου, βεβαίως δηλώνουμε παρόντες και με την ηθική και με την υλική και οικονομική μας στήριξη».

 

Θ. Κρεβετζάκης: «Κοινή πορεία του πανεπιστημίου με την πόλη του Ρεθύμνου»

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Ρεθύμνου, Θωμάς Κρεβετζάκης, αναφέρθηκε στη σχέση του πανεπιστημίου Κρήτης με την τοπική κοινωνία τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η σχέση του δήμου Ρεθύμνης με το πανεπιστήμιο Κρήτης είναι αδιαμφισβήτητη. Όλα αυτά τα χρόνια είχαν έναν παράλληλο βηματισμό και μια κοινή πορεία, αλλά υπήρξε πάντοτε ένα κενό το οποίο έχει να κάνει με την ενσωμάτωση στα πολιτιστικά των φοιτητών. Οπότε ξεκίνησαν τις διάφορες διερευνητικές επαφές και διάφορα προ στάδια συνεργασίας με διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου, προκειμένου να οργανωθεί για πρώτη φορά η εβδομάδα υποδοχής και προσαρμογής των νέων φοιτητών, προκειμένου να δείξουμε και στην πράξη ότι το Ρέθυμνο είναι μια φιλική πόλη, οι φοιτητές αποτελούν δομικό στοιχείο στην ανάπτυξη άλλα και στην καθημερινή της ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει συμπεριληφθεί και η περιφέρεια στην συγκεκριμένη εκδήλωση και γενικότερα στις δράσεις, με ένα σκεπτικό ότι μιλάμε για το πανεπιστήμιο Κρήτης σε επίπεδο πλέον ενιαίου θεσμού. Καλούμε τους φοιτητές να μη γνωρίσουν μόνο το Ρέθυμνο, αλλά την Κρήτη με την μακραίωνη ιστορία της και τους πολιτισμούς της. Ιδιαίτερη σημασία για την συγκεκριμένη εκδήλωση και όχι μόνο, έχει ότι συμμετέχει και υποστηρίχθηκε από το επιχειρείν της τοπικής κοινωνίας. Σχεδόν εκατό επιχειρήσεις στην πόλη του Ρεθύμνου προσφέρουν για αυτήν την βδομάδα εκπτώσεις που ξεκινούν από 10% έως 50%, όχι μόνο στους νεοεισερχόμενους φοιτητές αλλά και γενικότερα στους φοιτητές. Το βασικότερο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι αυτή η προσπάθεια που θέλουμε να γίνει θεσμός είναι η αρχή σχεδιασμού δράσεων που θα καταφέρουν να ανακουφίσουν τους φοιτητές στο καθημερινό κόστος και στην αύξηση του επιπέδου διαβίωσης, έτσι όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια».

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κρεβετζάκης, τα εκπτωτικά πακέτα στα καταστήματα εστίασης αφορούν την συγκεκριμένη εβδομάδα υποδοχής, ωστόσο, όπως είπε θα υπάρξει εκ νέου συνεργασία με το Σωματείο Εστίασης, (το προεδρείο του οποίου παραβρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση υποδοχής) για να υπάρχουν προσφορές και εκπτώσεις στους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους: «οι εκπτώσεις στα καταστήματα εστίασης, αφορούν αυτήν την εβδομάδα, αλλά αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε έναν σχεδιασμό αντίστοιχων προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως και αντίστοιχων δράσεων με ένα σκεπτικό να απορροφήσουμε ένα μέρος του μηνιαίου κόστους της διαμονής και της διαβίωσης των φοιτητών στην πόλη του Ρεθύμνου» ενώ αναφορικά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις πρόσθεσε ότι:

«Ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτιστικών του δράσεων να είναι σε συνεργασία με τις πολιτιστικές ομάδες του πανεπιστημίου. Οπότε στο κομμάτι του πολιτισμού με τις δωρεάν ξεναγήσεις, προβολές και τις συναυλίες, να καλυφθούν χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν χρήματα. Το άλλο είναι η εστίαση και η αναψυχή που ήδη έχει φιλικές τιμές, να κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκπτώσεις προς τους φοιτητές, να απορροφήσει στην καθημερινότητα μειωμένες τιμές ένα μέρος της αύξησης, το οποίο μπορεί να είναι σε μια έξοδο στην καθημερινότητα στα 3 ευρώ ή 4 ευρώ, αλλά αθροίζοντάς το σε βάθος μήνα μαζεύεται ένα ποσό 100 ευρώ με 120 ευρώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσό για έναν φοιτητή. Συμμετέχουν γύρω στα 100 καταστήματα».

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης υποδοχής, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εστιακών Ρεθύμνου διαμαρτυρηθήκαν για τη στάση της διοίκησης του ΑΕΙ αναφορικά με την στέγαση των φοιτητών στις εστίες του Γάλλου. Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές αντιδρούν στον κανονισμό να αποχωρούν από τις εστίες τους καλοκαιρινούς μήνες. Φέτος, όπως είπαν δεν παρέδωσαν τα κλειδιά, όπως ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν και με απόφαση της πρυτανείας, όπως καταγγέλλουν δεν αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις τους για μια θέση στις εστίες τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα όπως είπαν τους στερούν τη δωρεάν σίτιση του πανεπιστημίου.

 

Βράβευση οικογένειας Στ. Ρακιντζή – Αιμιλίας Μιχελιδάκη

Κατα τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης το πανεπιστήμιο Κρήτης τίμησε την οικογένεια του Σταύρου Ρακιντζή και της Αιμιλίας Μιχελιδάκη, καθώς τέσσερα μέλη της επέλεξαν για τις σπουδές τους το πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο φοιτούν όλοι τους σήμερα.

Ο συνάδελφος δημοσιογράφος Σταύρος Ρακιντζής είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα της Πολιτικής επιστήμης, η σύζυγός του Αιμιλία Μιχελιδάκη έχει τελειώσει το μεταπτυχιακό της στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και αυτήν την στιγμή παρακολουθεί δεύτερο μεταπτυχιακό στο τμήμα Κοινωνιολογίας. Ο Κωστής Ρακιντζής είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής επιστήμη και η Ειρήνη Ρακιντζής πρωτοετής φοιτήτρια το Τμήμα Φιλολογίας.

Εκ μέρους της οικογένειας η κ. Αιμιλία Μιχελιδάκη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Είμαστε ευγνώμονες στην σύγκλητο, στο πανεπιστήμιο, όλη την κοινότητα, τους καθηγητές, τις καθηγήτριες, όλους όσους αποφάσισαν να μας κάνουν αυτό το μεγάλο δώρο που θα θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή. Θα ήθελα να σας πω ότι αυτός ο έπαινος από ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, δεν μας ανήκει εξ ολοκλήρου. Ανήκει σε εκείνους που μας υποστήριξαν και που ανέλαβαν τη δική μας ευθύνη για να μπορούμε εμείς να σπουδάσουμε, γιατί αν δεν συνέβαινε αυτό, οι 2 από τους 4 σίγουρα δεν θα ήμασταν εδώ. Ο έπαινος, λοιπόν, ανήκει στους γονείς μας».

Η οικογένεια του Στ. Ρακιντζή και της Αιμιλίας Μιχελιδάκη που φοιτά στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Απευθυνόμενη στους νέους φοιτητές τους είπε: «Οι πρωταγωνιστές σήμερα δεν είμαστε εμείς, είστε εσείς. Εσείς που καταφέρατε να δεχτείτε την πρόκληση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης και τα συνακόλουθά της και να βγείτε νικητές και να είστε σήμερα εδώ από επιλογή και να σπουδάσετε σε ένα από τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Να ξέρετε ότι καμία προσπάθεια δεν πάει χαμένη, ακόμα και αν αργήσει να αναγνωριστεί. Θα σας πρότεινα να δεχτείτε ό,τι έχουν να σας προσφέρουν από αυτό το Πανεπιστήμιο και από τους άριστους που θα αναγνωρίσετε αμέσως, για να τροφοδοτήσετε το διανοητικό σας οπλοστάσιο με τα μέσα που θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε την κορυφή, αυτήν που τώρα ατενίζετε με την φρέσκια ματιά των 18 και 19 σας χρόνων. Όσο για το Ρέθυμνο νομίζω δεν θα σας φτάνουν τα τέσσερα χρόνια, για να ανακαλύψετε την αλήθεια, την εσωτερική και εξωτερική ομορφιά του. Πτυχίο όμως να πάρετε σε τέσσερα χρόνια».