Δεκάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές, ερευνητές και διδάσκοντες από δέκα πανεπιστήμια της Ευρώπης βρίσκονται από τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμμαχίας δέκα πανεπιστημίων με τίτλο «Ιngenium».
Πρόκειται για δέκα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία που στόχο έχουν τη συνεργασία, την ανταλλαγή ερευνητικών και ακαδημαϊκών γνώσεων και πεδίων, αλλά και την προσέγγιση επιστημονικών και κοινωνικών ζητημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο διοργανώνει δεκαήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «10days of Ingenium» στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιείται το πρώτο «Ιngenium» Winter Senior School (χειμερινό σχολείο) με θέμα: «The Carob Challenge: A Paradigm of Sustainable Development andInnovation» (Η πρόκληση του χαρουπιού: Ένα παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας), όπου οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν διεπιστημονικά το χαρούπι ως ένα case study (υπόθεση εργασίας) βιωσιμότητας και οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ολιστικά αυτό το μοναδικό μεσογειακό προϊόν:
- Το χαρούπι μέσα από την ιστορία και το οικοπολιτιστικό του τοπίο
- Βιοχημική δομή του χαρουπιού (Γονιδίωμα/ μεταβολίτες)
- Βιο-δραστικές ιδιότητες του χαρουπιού
- Αλυσίδα αξίας του χαρουπιού και ευαλωτότητα
- Ανθεκτικότητα και κοινωνική βιωσιμότητα
- Καινοτομία και παραγωγή
Παράλληλα μέχρι και την Παρασκευή στο Ρέθυμνο θα φιλοξενηθούν τα Staff Academy Workshops (εργαστήρια ακαδημαϊκού προσωπικού), όπου εκπρόσωποι των 10 εταίρων θα παρουσιάσουν μεθόδους καλής πρακτικής και καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κλειστές συναντήσεις των μελών που συμμετέχουν στα πακέτα εργασίας WP2-WP4 του «Ιngenium».
Για μια σημαντική ευρωπαϊκή σύμπραξη που συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω εξωστρέφεια του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού έκανε λόγο ο αρμόδιος αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιώργος Κοσιώρης, που όπως είπε, στόχο έχει να φέρει κοντά τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνογνωσίες. Χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης ο κ. Κοσιώρης ανάφερε μεταξύ άλλων: «Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θεσπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπός τους είναι να φέρουν κοντά πανεπιστήμια από διαφορετικές χώρες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Είναι αυτό που λέμε ο «κοινός ευρωπαϊκός χώρος» της ανώτατης εκπαίδευσης. Στην αρχή αυτά τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είχαν μια έννοια αριστείας, μετά σιγά-σιγά, καθώς έβγαιναν καινούργιες προσκλήσεις, η οπτική γωνία είναι η συμπερίληψη, δηλαδή πολλά πανεπιστήμια από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικό υπόβαθρο έρχονται μαζί, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσει το ένα το άλλο. Εμείς ανήκουμε στην ευρωπαϊκή συμμαχία «Ιngenium», είναι μια από τις τέσσερις καινούργιες συμμαχίες που εγκρίθηκαν στην τελευταία πρόσκληση. Είμαστε συνολικά δέκα πανεπιστήμια και συμμετέχουν ιδρύματα από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία».
Η εξωστρέφεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας, πρόσθεσε ο κ. Κοσιώρης, αφού όπως είπε ότι πλέον το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμμετέχοντας σε αυτήν την ευρωπαϊκή συμμαχία, ενισχύει την αναγνωσιμότητά του, ενώ έχει αναλάβει την υλοποίηση και τον συντονισμό του ενιαίου ψηφιακού χώρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου «Ιngenium»: «Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει αναλάβει το ψηφιακό ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, επομένως πλέον παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες, όχι μόνο εντός του ιδρύματος, αλλά και εκτός του ιδρύματος στα άλλα δέκα ιδρύματα. Δηλαδή όλες οι πλατφόρμες μας είναι πλέον κοινές, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέλος από τα άλλα ιδρύματα, είτε για να διδάξει, είτε για να προωθήσει το ίδρυμά τους μέσω της ευρωπαϊκής συμμαχίας. Πέραν τούτου, το πιο σημαντικό νομίζω είναι ότι τα δέκα πανεπιστήμια έρχονται κοντά και βλέπουμε πως λειτουργεί το ένα σε σχέση με το άλλο. Αυτό δίνει μια ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι μόνο όπως τα ελληνικά πανεπιστήμια, που εμείς λειτουργούμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Μιλάμε για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα, κοινά ερευνητικά προγράμματα, κοινά μαθήματα με τις ανταλλαγές φοιτητών. Όλα τα μεγάλα προβλήματα κοιτάζει να τα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμμαχίας και να προωθήσει τις σύγχρονες τάσεις, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα. Να αντιμετωπίσουμε τη συμπερίληψη, τις διακρίσεις, τη βελτίωση της διδασκαλίας, ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία και τη βελτίωση του έργου του ιδρύματος, αυτό γίνεται μια κοινή προσπάθεια όπου όλοι μαζί προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση έτσι ώστε να βελτιώσουμε το εκπαιδευτικό, ερευνητικό έργο, αλλά και τη σχέση μας με την κοινωνία, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο τελευταίο, το οποίο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του «Ιngenium». Είναι η κοινωνική του διάσταση και η σύνδεσή του με τις τοπικές κοινωνίες. Το «Ιngenium»το βλέπουμε με δύο τρόπους, είτε σαν κοινοπραξία, συμμαχία, είτε σαν σύμπλεγμα πανεπιστημίων, σαν ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο «Ιngenium» γίνεται ανταλλαγή πρακτικών, διοικητικών μεταρρυθμίσεων, συμπερίληψης, οτιδήποτε σχετίζεται με το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο».
«Οι ευρωπαϊκές συμμαχίες κλειδί για τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου»
Η επίσημη τελετή έναρξης του χειμερινού σχολείου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Ωδείο της πόλης του Ρέθυμνου παρουσία αρχών και φορέων του τόπου.
Τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων καλωσόρισε ο πρύτανης Γεώργιος Κοντάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία της συμμετοχής του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ευρωπαϊκή σύμπραξης τονίζοντας ότι ανοίγει νέους δρόμους στην προσπάθεια διεθνοποίησής του. Στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε: «Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πρώτο χειμερινό σχολείο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας «Ingenium», που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει μια ιστορία σχεδόν 47 χρόνων και διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Από την ίδρυσή του το Πανεπιστήμιο Κρήτης εστιάζει στην ανάπτυξη, στην έρευνα, στην καινοτομία με υψηλής ποιότητας παράλληλα. Παράλληλα είναι κοινωνικά υπεύθυνο με βιώσιμο σχέδιο και διοίκησης των πόρων που διαχειρίζεται.
Η ευρωπαϊκή συμμαχία «Ingenium» είναι ένα ακόμα κλειδί για να διευρύνει τις προσπάθειες διεθνοποίησης του πανεπιστημίου μας. Μας βοηθά να διευρύνουμε το ακαδημαϊκό μας δίκτυο και να λάβουμε χρήσιμες πληροφορίες σε πολλούς τομείς. Η διάδραση που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία αυτή αναμένουμε να έχει πολλαπλά οφέλη για το πανεπιστήμιό μας».
Η Ana Isabel από το πανεπιστήμιο Oviedo της Ισπανίας που έχει τη γενική εποπτεία του «Ingenium», μιλώντας για τις δράσεις της ευρωπαϊκής συμμαχίας σημείωσε: «Σε αυτήν την εκδοχή του σημαντικού θεσμού «ten days of «Ingenium», που είναι πολύ σημαντικός για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του «Ingenium», θα γίνουν κάποιες συναντήσεις των μελών την ομάδας, παρουσιάσεις καινοτόμων και παιδαγωγικών μεθόδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που σκοπό έχουν να προάγουν τη δημιουργία ενός κοινού, ενιαίου, ευρωπαϊκού campus.
Θα είμαστε εδώ όλη την εβδομάδα. Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης μας δίνει την ευκαιρία να το γνωρίσουμε βαθύτερα, να δουλέψουμε όλοι μαζί με τις συναντήσεις που θα κάνουμε με τα μέλη της ομάδας και να εξελίξουμε τις δεξιότητές μας, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό».
Στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή που παραβρέθηκε στην χθεσινή εκδήλωση, ανέφερε: «Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο τις εργασίες της εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας «Ingenium», στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και οι οποίες φιλοξενούνται στην πόλη μας και έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ρέθυμνο.
Η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει αποδεδειγμένα ένα υψηλής ποιότητας οικοσύστημα έρευνας και τεχνογνωσίας, και αποτελεί τη μοναδική Περιφέρεια της χώρας με επιδόσεις καινοτομίας που, από το 2018, ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα Πανεπιστημιακά μας ιδρύματα συνιστούν έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας και η συνεισφορά τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Κρήτης και της κοινωνίας του Ρεθύμνου, είναι αδιαμφισβήτητη και πολυδιάστατη.
Ως Κρητικοί και πολύ περισσότερο ως Ρεθεμνιώτες, είμαστε υπερήφανοι που εδώ στο Ρέθυμνο εδρεύει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, του οποίου το ερευνητικό έργο και οι επιδόσεις του, το έχουν κατατάξει στα καλύτερα παγκοσμίως.
Ως τοπική κοινωνία αλλά και ως εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, συντασσόμαστε στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναπτυχθεί αλλά και να λειτουργήσει υπό καλύτερες προϋποθέσεις και όρους. Να εστιάσει στην καινοτομία, να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό με στόχο την οικονομική του αυτοτέλεια, αλλά και να συνεχίσει απρόσκοπτα την ανοδική του πορεία, απολαμβάνοντας διακρίσεις και τη διεθνή αναγνώριση για το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία του «Ingenium» και η φιλοξενία των εργασιών του χειμερινού σχολείου με θέμα το Χαρούπι. Ένα φυτό που ευδοκιμεί στον τόπο μας και αποτελεί έναν από τους πιο εκλεπτυσμένους και θρεπτικούς καρπούς της ελληνικής γης.
Στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε και να εκμεταλλευτούμε τις πολυδιάστατες ιδιότητες της χαρουπιάς, η καλλιέργεια της οποίας ευνοείται από το κλίμα της Κρήτης και μάλιστα να ενθαρρύνουμε τους νέους, που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτήν την όχι και τόσο προβλεπόμενη, αλλά σίγουρα, πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια.
Το χαρούπι, ως το σύγχρονο, όπως αποδεικνύεται superfood των «24 καρατίων», αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό, που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Με δράσεις, όπως η παρούσα εκδήλωση, επιτυγχάνεται η προβολή και η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το χαρούπι για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της καινοτόμου επιχειρηματικότητας».
Εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνου ο αντιδήμαρχος παιδείας και δια βίου μάθησης, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, σε σχετικές δηλώσεις του είπε: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ένα πολύ δυνατό ελληνικό πανεπιστήμιο, που έχει την έδρα του στο Ρέθυμνο, συμμετέχει στη συμμαχία «Ingenium». Αυτή η συμμαχία, στην οποία συμμετέχουν από 10 διαφορετικές χώρες, ενισχύει τον θεσμό του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, δηλαδή ενός πανεπιστημίου με κοινά προγράμματα σπουδών, με κοινές ερευνητικές δράσεις. Ως έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης φιλοδοξούμε, όπως σήμερα γίνεται, να υποδεχτούμε και άλλες τέτοιες δράσεις του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, και γιατί όχι, κοινά προγράμματα σπουδών, καθηγητές, επιστημονικό προσωπικό, φοιτητές, που θα απολαύσουν πέρα από τις ακαδημαϊκές τους δραστηριότητες την πόλη του Ρεθύμνου, τα χωριά κ.λπ., ώστε η πόλη μας να γίνει ευρύτερα γνωστή σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που όλο και περισσότερο γίνεται πιο δυνατό με αυτά τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια».