Μετά το Πάσχα μεταφέρεται η δημοπράτηση του έργου κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, καθώς εκκρεμεί η έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΜΕΠΕΡΑΑ («Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») για την ένταξη του έργου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 22. 5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθυντή Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλη Μαμαγκάκη, ο φάκελος έχει κατατεθεί εδώ και ένα μήνα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική έγκριση, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της προκήρυξης του διαγωνισμού για το μεγάλο αυτό έργο, το οποίο χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση οριστικά πλέον του ζητήματος της υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου.
Το συγκεκριμένο έργο, που έχει τίτλο «Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου και συγκεκριμένα η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού». πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς το 2018 είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Φιλόδημος» με προϋπολογισμό 18,2 εκ. ευρώ, οπότε και είχε δημοπρατηθεί. Ωστόσο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, μετά από ένσταση που κατατέθηκε από έναν ενδιαφερόμενο έναντι του ανάδοχου, που είχε προκριθεί και δικαιώθηκε. Στη συνεχεία η Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών ζήτησε να γίνει γεωλογική μελέτη, την οποία και έκανε ο ΙΑΚ και από κει προέκυψε ένα επιπλέον ποσό της τάξεως του 2 εκ. ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα επικαιροποιήθηκε η μελέτη και αναθεωρήθηκε με τον νέο προϋπολογισμό.
Πλέον, ο ΟΑΚ, μετά και τη σχετική πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο ήταν δικαιούχος, θεώρησε ως καλύτερη λύση τη χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίηση.
Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών, για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.
Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά. Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία, το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.
Όπως τόνισε ο κος Μαμαγκάκης πρόκειται για περίπου 30 χιλιάδες κυβικά ημερησίως σε πόσιμο νερό το οποίο θα διοχετεύεται στις δεξαμενές της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, ενώ κατασκευαστικά θα έχει προοπτικές για επέκταση στα 45 χιλιάδες κυβικά την ημέρα. Σήμερα, το νερό το οποίο έχει ανάγκη η πόλη και παίρνει από την περιοχή των πηγών της Αργυρούπολης και της Λίμνης Κουρνά σε ετήσια βάση είναι 4,5 με 5 εκατομμύρια κυβικά. Αυτά θα καλύπτονται πλέον από το Φράγμα Ποταμών συμπληρωματικά, διότι θα εξακολουθήσουν τα νερά από τις πηγές της Αργυρούπολης να έρχονται στο Ρέθυμνο.
Βλάβη στον κεντρικό αγωγό του Φράγματος Αμαρίου στο Ρέθυμνο
Εν τω μεταξύ, από το απόγευμα της Τρίτης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης προχώρησε σε αναγκαστική διακοπή στην τροφοδοσία του νερού άρδευσης από το Φράγμα Ποταμών, λόγω μιας σοβαρή ζημιάς που προκλήθηκε στον κεντρικό αγωγό της μονάδας.
Η προκληθείσα ζημιά, προσδιορίστηκε από που προκλήθηκε και ήδη, τα συνεργεία του Ο.Α.Κ. εργάζονται για την αντιμετώπιση αλλά και την πλήρη αποκατάσταση της, τα επόμενα 24ωρα. Σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη, «Η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη και αφορά τον κεντρικό αγωγό που αρδεύει τις περιοχές του Αμαρίου. Ο αγωγός άδειασε και εργαζόμαστε εντατικά για να την αντιμετωπίσουμε. Χρειάζονται μια – δυο μέρες για την κατασκευή και ακόμα δυο για να γεμίσει ο αγωγός, γιατί αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει σταδιακά. Γνωρίζουμε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα για τις καλλιέργειες, όμως κάνουμε ότι μπορούμε για να την επισκευάσουμε το ταχύτερο δυνατόν». Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ζητά την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού, καθώς πρόκειται για ζήτημα, ανωτέρας βίας. Με νέα ανακοίνωση του ο Ο.Α.Κ., θα ενημερώσει για την εξέλιξη των εργασιών αλλά και για τον ακριβή χρόνο, κατά τον οποίο η άρδευση θα επιστρέψει στις περιοχές του Ρεθύμνου, στους κανονικούς της ρυθμούς.