Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες νερού για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου
Μετά το Πάσχα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του έργου κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι. Αυτό ανέφερε χθες στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρής Νίνος, επισημαίνοντας ότι η τελευταία εκκρεμότητα που αφορά στη σύνταξη μελέτης κλιματικής ανθεκτικότητας – όπως προβλέπει ο νέος νόμος – ολοκληρώνεται και θα υποβληθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ την επόμενη εβδομάδα και πλέον όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή του έργου την υλοποίηση του οποίου αναμένουν με αγωνία οι φορείς, καθώς η παρέμβαση αυτή αναμένεται να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες νερού ύδρευσης για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου.
Το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού» του Φράγματος Ποταμών είναι συνολικού προϋπολογισμού 22,744,480 ευρώ και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ., «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής», στο οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης καταφέρνει για πρώτη φορά να εντάξει κάποιο έργο του ως «δικαιούχος».
Κύριος του έργου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Φορέας κατασκευής έργου θα είναι επίσης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ Προϊσταμένη Αρχή θα είναι το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. και διευθύνουσα και επιβλέπουσα υπηρεσία η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, καθώς ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να ανέλθει και στα 45.000 κμ.
Σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή. Τα οφέλη του έργου για τον νομό Ρεθύμνου από το συγκεκριμένο έργο είναι τεράστια με δεδομένο ότι θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή με την παροχή ποιοτικού και καθαρού νερού.
Ο τόπος εκτέλεσης του έργου είναι στη θέση Λουτράκι εκτός οικισμού Πρασσών δήμου Ρεθύμνης.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρής Νίνος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση των συστηματικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα για το έργο, ενώ ευχαρίστησε και όλους τους θεσμικούς φορείς για την έμπρακτη στήριξή τους όταν το έργο κινδύνεψε να απενταχθεί λόγω των δικαστικών προσφυγών.
Αναφερόμενος στη σημασία το έργου ο πρόεδρος του ΟΑΚ σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η πόλη τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες καθιστούν παραπάνω από αναγκαία την υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή της σύμβασης για το μεγάλο έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιανούδι. Την επόμενη εβδομάδα παραλαμβάνουμε τη μελέτη κλιματικής ανθεκτικότητας του έργου, που είναι μια καινούργια απαίτηση των δημοσίων έργων έναντι πρόνοιας και σχετικής θωράκισης της μελέτης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, την οποία θα υποβάλλουμε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για να μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Αυτό το έργο είναι η επιτομή της απαίτησης έναντι των νέων δεδομένων για την κλιματική αλλαγή. Στην ουσία ερχόμαστε και απαντάμε στο θέμα. Αυτή η διαδικασία πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το Πάσχα και έπειτα θα ορίσουμε ημερομηνία. Για την υπογραφή της σύμβασης, για να μπορέσει το καλοκαίρι να ξεκινήσει το έργο, να τους εγκαταστήσουν.
Η λειψυδρία των τελευταίων ετών και η κλιματική αλλαγή έχει αναδείξει τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι στον οργανισμό που ολοκληρώθηκε η διαδικασία».
Ο Θοδωρής Νίνος τόνισε ότι το έργο θα υλοποιηθεί με πράσινες προδιαγραφές καθώς το νερό θα φτάνει με φυσική ροή στις δεξαμενές του δήμου Ρεθύμνου αρχικά και μελλοντικά και στις δεξαμενές του δήμου Μυλοποτάμου: «Θα είναι με φυσική ροή όλη η διαδρομή του νερού, δηλαδή με φυσικό τρόπο θα πηγαίνει στις δεξαμενές του δήμου Ρεθύμνης και σε δεύτερη φάση στις δεξαμενές του δήμου Μυλοποτάμου, του βορείου μετώπου. Το σημαντικό είναι ότι έχει προβλεφθεί στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού η ύπαρξη υδροστρόβιλου, ώστε ενεργειακά το αποτύπωμα να είναι σχεδόν μηδενικό. Δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού, θα παράγεται στο μεγαλύτερό ποσοστό από τον υδροστρόβιλο που θα δημιουργηθεί στην είσοδο της εγκατάστασης».
Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχος του μεγάλου έργου είναι η κοινοπραξία «Θαλής – ΤΕΡΝΑ – Κωνσταντινίδης ενώ άμεσα θα κληθούν για τη υπογραφή της σύμβασης.
Όπως αναφέρεται στην συνοπτική διακήρυξη του έργου, το αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού και των υδραγωγείων προσαγωγής και διανομής περιλαμβάνει: Την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας, την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα έξι μηνών, την κανονική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε σαράντα δύο μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Στη συνολική προθεσμία του έργου συμπεριλαμβάνεται και η 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία των έργων από τον ανάδοχο, καθώς και η 12μηνη κανονική λειτουργία της εγκατάστασης 12.