30 °C Rethymno, GR
30/06/2022

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΠΕΛΦΑΣΤ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Το Πειραματικό Λύκειο μαγεύτηκε από το «Σμαραγδένιο Νησί!»

Άλλη μια ευκαιρία έδωσε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/ΚΑ 229 με τίτλο «DEMOCRACY MATTERS!» στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης, να ταξιδέψει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας (το σμαραγδένιο νησί όπως ονομάζεται λόγω της έντονης βλάστησης) και να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας των εταίρων στο σχολείο υποδοχής «Belfast Boys Model School» με θέμα «Το δικαίωμα στην Ελευθερία πίστης και λατρείας» κατά το διάστημα 8 έως 12 Μαΐου 2022. Σε μια εποχή που ακόμα και αυτό το δικαίωμα που θεωρείται δεδομένο, συχνά αμφισβητείται, περιορίζεται, καταπατείται, δεν αναγνωρίζεται ή δημιουργεί διαμάχες, ήταν πολύ σημαντικό να δούμε όλες αυτές τις πτυχές και μάλιστα σε μια χώρα που έχει υποφέρει από τις εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών.

Η ομάδα μας αποτελούνταν από τους εκπαιδευτικούς Αναστασία Δεικτάκη, Κοινωνιολόγο, Μανώλη Παπαδάκη καθηγητή Πληροφορικής, και τους μαθητές της Α τάξης Αναγνωστάκη Φανή, Δούκα Ναταλί, Καλφούντζου Βασιλική, Κούρτη Αναστασία και Μαρκουλιδάκη Μαρία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την καθιερωμένη ξενάγηση στο σχολείο υποδοχής, ένα Γυμνάσιο – Λύκειο αρρένων 1.200 μαθητών απευθυνόμενο κυρίως σε προτεστάντες μαθητές με αξιοζήλευτες υποδομές, σύγχρονο εξοπλισμό, εργαστήρια, άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις, πλούσιο σε δράσεις και εξειδικευμένο προσωπικό για μαθητές με μαθησιακές/ προσωπικές/ κοινωνικές δυσκολίες για τους οποίους λαμβάνουν και ειδική χρηματοδότηση. Η ιδιότητα του μαθητή αναδεικνύεται μέσα από τις όμορφες στολές τους (διαφορετικές ανά βαθμίδα) και την ευγένεια σεβασμό με την οποία απευθύνονται στους καθηγητές τους.

Οι μαθητές εξοικειώθηκαν μεταξύ τους σε διακρατικές ομάδες μέσα από τις δραστηριότητες σπάσιμου πάγου και δεσίματος ομάδας και ακολούθησε η παρουσίαση των σχολείων και η ανάληψη εργασιών ιστορικής έρευνας στις υπο-ομάδες σχετικά με την θρησκευτική ιστορία της Β. Ιρλανδίας.

Η επόμενη μέρα αφιερώθηκε σε δραστηριότητες πεδίου στην πόλη Londonderry όπως ξενάγηση στο μουσείο πολιορκίας (Siege museum)  και στα ιστορικά τείχη της πόλης και περιήγηση στο μονοπάτι του γίγαντα (Giants Causeway) μια προστατευόμενη περιοχή στη βόρεια ακτή με χιλιάδες αλληλένδετες στήλες βασάλτη, αποτέλεσμα μιας αρχαίας έκρηξης ηφαιστειακής σχισμής.

Τις επόμενες μέρες οι μαθητές παρουσίασαν στο σχολείο τις δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν στις χώρες τους σχετικά με το τι είναι η ελευθερία θρησκείας και πως επηρεάζει τη ζωή μας καθώς και  διαφορετικές ανά χώρα περιπτώσεις παραβιάσεων του δικαιώματος αυτού. Εντοπίζουν κοινά και διαφορετικά στοιχεία ανά χώρα, δημιουργούν εννοιολογικούς χάρτες με προτάσεις για τρόπους επίλυσης διαφορών & συγκρούσεων, επεξεργάζονται το οπτικοακουστικό υλικό που συνέλεξαν από τις δραστηριότητες πεδίου, διεξάγουν συνεντεύξεις και δημιουργούν νέα βίντεο.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η βόλτα με το κόκκινο λεωφορείο στο ιστορικό κέντρο του Μπέλφαστ και ιδιαίτερα στα τείχη της ειρήνης με τις χαρακτηριστικές ζωγραφιές (murals), που ακόμα χωρίζει τις καθολικές με τις προτεσταντικές γειτονιές.

Ακόμα και η συμβίωση όλων (μαθητών & καθηγητών) στο camping Let’s go Hydro ήταν μια ενδιαφέρουμε εμπειρία και μια άσκηση στη συνεργασία, τη δημοκρατία, τη συλλογική λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων.

Αλλά ας ακούσουμε και τη γνώμη των μαθητριών που πήραν μέρος:

Αναστασία:« Η εβδομάδα που πέρασα σε αυτό το πρόγραμμα Erasmus+ ήταν η καλύτερη της ζωής μου. Λάτρεψα το μέρος, νιώθω το Μπέλφαστ ένα δεύτερο σπίτι μου και έμεινα έκπληκτη από το πόσο βοηθητικοί και αξιαγάπητοι είναι οι κάτοικοι. Το πρόγραμμα ήταν άψογα οργανωμένο. Μας έδινε την ευκαιρία να εργαζόμαστε στο σχολείο παραγωγικά, χωρίς όμως αυτό να γίνεται αποπνικτικό, καθώς είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο και ελευθερία επιλογών. Ακόμη, το ίδιο το σχολείο πέρα από πανέμορφο κτήριο εξέπεμπε μια θετική αύρα χάρις του εξαιρετικούς καθηγητές, την διευθύντρια που ήταν πρότυπο για εμένα προσωπικά και τους μαθητές ακόμα και εκτός προγράμματος που ήταν τόσο φιλικοί. Το γεγονός ότι μέναμε όλοι μαζί μας βοήθησε να δεθούμε αμέσως. Ανέπτυξα ουσιαστικές φιλίες με πολλά παιδιά που θέλω να κρατήσουν. Αισθάνομαι κερδισμένη. Ανυπομονώ να επισκεφθώ ξανά το Μπέλφαστ και το Δουβλίνο και φυσικά να κατορθώσω να ιδωθώ με τους Ευρωπαίους που γνώρισα. Έγινα πιο ανεξάρτητη, σκληραγωγήθηκα, έμαθα και το κυριότερο πέρασα ειλικρινά καλά και το τονίζω επειδή η μέθεξη παραμερίζεται στις μέρες μας».

Μαρία:« Μοναδική! Αυτή είναι η λέξη με την οποία θα χαρακτήριζα την εμπειρία που απέκτησα από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Belfast- Democracy Matters Erasmus+. Παρόλο που είμαι ένας άνθρωπος που δεν κοινωνικοποιείται εύκολα κατάφερα να αντιμετωπίσω τους φόβους μου και να δεθώ με όλους τους συμμετέχοντες σαν μια οικογένεια. Ενώ υπήρξαν δύσκολες στιγμές όπως συμβαίνει πάντα δεν τα παρατήσαμε και δουλέψαμε σαν ομάδα φέρνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όσον αφορά την πόλη υπήρξε ένα συναίσθημα οικειότητας και ασφάλειας που προέκυπτε από το ήθος και την συμπεριφορά των ανθρώπων που ήταν πάντα χαμογελαστοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Όμορφα τοπία, διαφορετική κουλτούρα και μια όμορφη πόλη έκαναν το ταξίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον και χαρούμενο. Τέλος χαίρομαι πάρα πολύ που κατάφερα να ζήσω αυτήν την μοναδική και απίθανη εμπειρία και ευχαριστώ τους καθηγητές μου για αυτό και όπως έλεγε και πίστευε το σχολείο τους «It’s ok not to be ok».»

Βασιλική:« Οι μέρες που πέρασα στο Belfast και την Ιρλανδία ήταν από τις πιο υπέροχες που έχω ζήσει και η εμπειρία αξέχαστη. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω όλο αυτό. Κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού γνώρισα άτομα από διαφορετικές κουλτούρες, έκανα φιλίες και δέθηκα με ανθρώπους. Παράλληλα είδα πολλά υπέροχα μέρη, έμαθα σημαντικά πράγματα για την ιστορία της Ιρλανδίας άλλα και για το θέμα του προγράμματος, που ήταν η ελευθερία της θρησκείας. Σίγουρα αυτό το πρόγραμμα με ωφέλησε σε πολλά, όπως το ότι κοινωνικοποιήθηκα, διεύρυνα τους ορίζοντες μου και γέμισα με φανταστικές αναμνήσεις από όσα έζησα, που θα θυμάμαι για πάντα!»

Ναταλί:«Αυτό που μου έκανε εντύπωση από το ταξίδι μας στην Ιρλανδία ήταν το εκπαιδευτικό τους σύστημα . Οι διαφορές ανάμεσα στο δικό τους και το δικό μας ήταν τρομαχτικές. Ακόμη οι καθηγητές τους ήταν πολύ ζεστοί και εξυπηρετικοί αλλά και κοντά με τους μαθητές τους. Επίσης μου άρεσε πολύ το ότι έπρεπε να συνεργαστώ αλλά και να συγκατοικήσω με παιδιά από τόσα πολλά μέρη του κόσμου γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να δω πως λειτουργούν και πως διαφέρουμε ο ένας από τον άλλο . Η συνεργασία μας έγινε πολύ φυσικά και ο κάθε ένας είχε από μια ξεχωριστή όμορφη προσωπικότητα. Τέλος, θεωρώ πως το πρόγραμμα μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες μας και να τις αξιοποιήσουμε» .

Φανή:«Το Μπέλφαστ ήταν μια πανέμορφη, καθαρή πόλη και αρκετά χαρούμενη αν και είναι βόρεια. Εγώ προσωπικά θα εμένα εκεί γιατί ήταν μια σχετικά εύκολη πόλη να την μάθεις και γιατί γνώρισα άτομα που θα ήθελα να ξαναδώ. Το πρόγραμμα μου άρεσε πολύ ειδικά το μέρος που μέναμε και οι δραστηριότητες που κάναμε. Το σχολείο ήταν τεράστιο με πολλές τάξεις και πολύ όμορφο. Σίγουρα αυτό το ταξίδι με έκανε να σκεφτώ πολλά. Είδα πόσο πίσω είμαστε ως Ελλάδα και ως εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά εκεί δεν «λιώνουν» στα φροντιστήρια και καλλιεργούν και άλλα ενδιαφέροντα. Ακόμη κατάλαβα πόσο πολύ μου αρέσει να ταξιδεύω και να γνωρίζω καινούργια άτομα».

 

Από το  Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου