Στην εσπερίδα με τίτλο «Σχεδιάζοντας μια πόλη κλιματικά ουδέτερη» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ωδείο συμμετείχε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνου Ειρήνη Κουτσαλεδάκη.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CO2 PACMAN, που συμμετέχει ο δήμος Ρεθύμνου με στόχο τη στήριξη της ενεργειακής αυτονομίας και της κλιματικής ουδετερότητας.
Σε ανακοίνωσή της η κ.Κουτσαλεδάκη αναφέρει:
«Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα για το μέλλον του πλανήτη μιας και την κλιματική αλλαγή τη βιώνουμε ήδη με επιταγές συμμόρφωσης από τη Ε.Ε που θα έπρεπε να είχαν ήδη δρομολογηθεί. Το σύνολο των θεσμικών Φορέων πρέπει να συμβάλλουν στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας με δράσεις, σχεδιασμό και υλοποίηση υποδομών. Ταυτόχρονα, και οι πολίτες στην καθημερινότητα τους θα πρέπει να προσαρμοστούν και μέσω υποδομών και στρατηγικών να αντιληφθούν τα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής τους των πρακτικών στης αντιμετώπιση της κρίσης.
Το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα θα πρέπει να μετατραπεί σε κλιματικά ουδέτερο και χρειάζεται δουλεία που κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία για το Ρέθυμνο. Με υπευθυνότητα και σεβασμό στα βήματα που έχουν γίνει. Όμως είμαστε εδώ και για να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις παραλείψεις του χθες για ένα καλύτερο αύριο.
Συμμετείχαμε στην εσπερίδα ακούγοντας καλές πρακτικές, συνεχίζοντας σταθερά να είμαστε δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματα της καθημερινότητας του. Προτείνουμε να προχωρήσουμε με έργα θωράκισης για την κλιματική κρίση ,με αλλαγή νοοτροπίας, με αναθεώρηση του τρόπου ζωής μας αλλά και με σχεδιασμό έργων και υποδομών. Έχουν γίνει έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενες σχολικές δομές και νέες που δημιουργούνται. Έργα βαριάς υποδομής όμως , όπως η θωράκιση του λιμανιού -Παλιάς πόλης από τους κυματισμούς και η εκμετάλλευση της κυματικής για κάλυψη αναγκών είναι λίγα σε εξέλιξη. Με επεμβάσεις στην ποιότητα ζωής των αστικών χώρων ,στην εκπομπή μηδενικών ρύπων μέσω περιορισμού του αυτοκινήτου και ευέλικτης αστικής συγκοινωνίας ,με χώρους περιφερειακών παρκινγκ. Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως; Η επίλυση του κυκλοφοριακού, με σειρές των αυτοκινήτων να μπλοκάρουν δρόμους του Ρεθύμνου ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα, θα συμβάλλει αν δεν αντιμετωπιστεί σαν «καραμέλα» Η μεταφορά του εμπορικού λιμένα έξω από την πόλη και η χρήση άλλης μορφής ενέργειας στην κίνηση των πλοίων ,θα συμβάλει εξίσου. Οι παρατημένες περίοδοι θερμοκρασίας και η λειψυδρία απαιτούν, αντιμετώπιση χθες. Ανακουφιστική είναι η εξέλιξη ενεργειών ένταξης και χρηματοδότησης του έργου κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, ,εγκατάσταση επεξεργασίας νερού, συμβάλλουν τα μέγιστα. Επιπρόσθετα, η εκμετάλλευση πηγών και δεξαμενών στους οικισμούς ,που μέχρι στιγμής δεν πραγματοποιείται είναι επιβεβλημένη με εξεύρεση ευέλικτων λύσεων συνεργασίας. Οι προοπτικές αφαλάτωσης του νερού στην τροφοδοσία λιμένων θα ανακουφίσει ακόμα παραπάνω από τις συνέπειες του φαινομένου. Ενώ η διαλογή στην πηγή για τα απορρίμματα είναι στα σπάργανα και σε συνδυασμό με τη προώθηση της αλλαγής προσωπικής νοοτροπίας το ζητούμενο. Στο εξωτερικό η εκμετάλλευση των απορριμμάτων ανακύκλωσης αποφέρουν έσοδα στους Φορείς διαχείρισης. Στον τομέα του τουρισμού η θεωρία της «φέρουσας ικανότητας» ενός τόπου προϋποθέτει έργα βελτίωσης και εξέλιξης υποδομών για την ανακούφιση του που συμβάλλουν και θα συμβάλλουν και στην κλιματική ουδετερότητα αν υπακούουν σε πρακτικές μηδενικών ρύπων στο περιβάλλον. Οι πρακτικές συστημάτων πράσινης λογικής λελογισμένης, όπου υπακούει σε χωροταξικά μοντέλα και κανόνες χρήσεων γης είναι τα πραγματικά ζητούμενα ανάπτυξης.
Η εσπερίδα μας έκανε σοφότερους ,παίρνοντας τροφή για σκέψη σχεδιασμού και πρακτικών που επιβάλλεται να υιοθετηθούν από όλους τους θεσμικούς φορείς Περιφέρεια ,Δήμο, ΤΕΕ ,Πολυτεχνείο ,τουρισμός, επιχειρείν, πρωτογενής τομέας στα πλαίσια της συμμετοχής προγράμματος CO2 PACMAN που αποβλέπει στην κλιματική ουδετερότητα. Επί του πρακτέου μείνει να τα δούμε στο εγγύς μέλλον .Οι Ευρωπαϊκοί κανόνες συμμόρφωσης για την κλιματική αλλαγή το επιβάλλουν αλλά και εμείς οι πολίτες. Ζούμε στο περιβάλλον αυτό εμείς και τα παιδιά μας ,και το αύριο τους ανήκει και πρέπει να καλύψουμε την ανεπάρκεια του 2020 με επαρκή σχεδιασμό για το 2030».