Υποτίθεται ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους είναι στιγμές χαλάρωσης, ωστόσο, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μάλλον δεν προοιωνίζεται ευχάριστα μηνύματα. Βασικός λόγος η υγειονομική κατάσταση στη χώρα και η στάση των περισσότερων από εμάς, πολιτών, υπευθύνων και Πολιτείας, για το τι μέλλει γενέσθαι. Φαινόμενο που αποδεχόμενοι την ανάγκη για κοινωνικές επαφές, την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας, με χαρακτηριστικά όπως η ήπια μορφή νόσησης στην πλειονότητα των κρουσμάτων με covid-19, καταδεικνύει τον μικρό βαθμό συνειδητοποίησης όσων περάσαμε από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα (12-18 Δεκεμβρίου) καταγράφηκαν 47.497 κρούσματα πανελλαδικά, εκ των οποίων 2.355 στην Κρήτη, με το Ρέθυμνο να φτάνει στα 285. Προφανώς και οι αριθμοί δεν είναι τόσο αποκαρδιωτικοί όσο τους δύο περασμένους χειμώνες, δεν είναι όμως και αμελητέοι. Οι θάνατοι λόγω covid-19 τη συγκεκριμένη εβδομάδα έφτασαν τους 150 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα μας από την αρχής της πανδημίας στους 34.779. Δηλαδή όσος περίπου ο πληθυσμός της πόλης του Ρεθύμνου. Γεγονός που είναι δηλωτικό της χαλάρωσης της κοινότητας. Αν δε υπολογίσουμε και τη διαχρονική τάση για εξόδους και στενότερες επαφές στη διάρκεια των γιορτών, τότε μπορούμε να καταλάβουμε την ενδεχόμενη κατάσταση όταν σβήσουν τα λαμπάκια και μαζευτεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Όσον αφορά τους υγειονομικούς υπευθύνους διαπιστώνουμε ότι και αυτοί δεν έχουν εμπεδώσει την εμπειρία της πανδημίας ως βάση για αλλαγή νοοτροπιών. Αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας από τη μια πλευρά τη σκληρή και άοκνη μάχη που έδωσαν αυτά τα τρία περίπου χρόνια, δεν μπορούμε από την άλλη να μην σχολιάσουμε το ζήτημα της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε υπέρ καμιάς απόλυσης ή καταναγκασμού που προσβάλλει το δικαίωμα της ελευθερίας, θεωρούμε θεμιτό να ανοίξει μια συζήτηση στους κόλπους γιατρών και νοσηλευτών για τους λανθασμένους συμβολισμούς που προκύπτουν από τέτοιες στάσεις. Κυρίως όμως η επιστροφή τους δεν πρέπει να χαιρετίζεται από συναδέλφους τους ή από συγκεκριμένους πολιτικούς ως ηρωική, γιατί έτσι χάνουμε το «δάσος» που είναι η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.
Και εδώ έρχεται η ευθύνη της Πολιτείας που τα τελευταία χρόνια κάνει ό,τι μπορεί για να τον υπονομεύσει, με πιο τρανταχτή και δυσοίωνη για το εγγύς και απώτερο μέλλον κυβερνητική παρέμβαση την «μεταρρύθμιση» που ουσιαστικά καταργεί το ΕΣΥ. Επιπλέον, λαμβάνει χώρα μια προσπάθεια θόλωσης της πραγματικής εικόνας, αφού αποσιωπούνται πτυχές της, και τελικά την καθιστούν μερική. Χαρακτηριστικό και στα καθ’ ημάς αυτής της αντίληψης παράδειγμα είναι, ότι σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου η διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ανακοίνωσε επίσημα την πρόσληψη 27 μόνιμων γιατρών, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στον αριθμό των αποχωρήσεων και στις ανάγκες που θα το καταστήσουν πλήρως στελεχωμένο και επαρκές. Μια τακτική που ανταποκρίνεται πλήρως στην κεντρική στρατηγική του υπουργείου Υγείας.
Ποια είναι λοιπόν η λύση; Ας μας φωτίσει όλους μας το Πνεύμα των Χριστουγέννων και σε ό,τι περνά από το χέρι των πολιτών, η χρήση μάσκας και η ενημέρωση των οικείων μας αν έχουμε έρθει σε επαφή με κρούσμα ή είμαστε θετικοί. Θα είναι κρίμα να μεταδώσουμε τον ιό ίσως και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα που είναι πιο ευάλωτα. Όσον αφορά τους υγειονομικούς να συνεχίσουν με αυταπάρνηση το έργο τους στις ράγες του ορθού λόγου και της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Τέλος, η νυν εκτελεστική εξουσία ως κορυφαίος αντιπρόσωπος της συντεταγμένης Πολιτείας, να απεμπολήσει τις ιδεοληψίες της και να εξετάσει με όρους δημοσίου συμφέροντος την αλλαγή ρότας στην Υγεία, μόνον και μόνον αξιοποιώντας όλα όσα ζήσαμε τη εποχή του κορωνοϊού…
Καλά Χριστούγεννα!
* Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι δημοσιογράφος-ιστορικός