21 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

«Το ποδήλατο μου»: Μια φωτογραφική βόλτα στο κέντρο της πόλης

«Το ποδήλατο μου», αυτό είναι το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη βόρεια εξωτερική πλευρά του δημοτικού κήπου. Εικοσιέξι φωτογράφοι, μαθητές των Μαθημάτων Φωτογραφίας Ρεθύμνου, εστίασαν στον τίτλο της έκθεσης αποδίδοντας καθένας στο έργο του την προσωπική του οπτική και ερμηνεία για το ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης. Και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Bike Friendly Days που διοργανώνει ο δήμος Ρεθύμνου με τη στήριξη της Αντιπεριφέρειας και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου.

Στα εγκαίνια, εκτός των διοργανωτών και των πολιτών που βρέθηκαν στον δημοτικό κήπο, θαυμάζοντας τα φωτογραφικά κλικ των συμμετεχόντων στην έκθεση, το παρόν έδωσαν επίσης και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής. Και είναι γεγονός ότι τα έργα των 26 φωτογράφων που συμμετέχουν στην έκθεση, απέσπασαν τα θετικά τους σχόλια.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Μανώλης Καραταράκης, ο οποίος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Μου ζητήθηκε από τον δήμο να κάνουν οι μαθητές κάποια έκθεση σχετικά με το ποδήλατο. Τους δόθηκε το θέμα και καθένας φρόντισε να μας δείξει τη δική του προσωπικότητα και τη δική του ματιά, για το πως βλέπει την έννοια «ποδήλατο». Έτσι, ένα τόσο κοινότυπο θέμα, αναπτύχθηκε και αποτυπώθηκε πάρα πολύ όμορφα. Ο στόχος μας είναι να εξυμνήσουμε αυτήν την τόσο ευγενική δημιουργία του ανθρώπου όπως είναι το ποδήλατο».

Όπως εξ άλλου σημειώνει ο κ. Καραταράκης: «Η άποψη του μεγάλου φωτογράφου Garry Winogrand, ότι «σημασία δεν έχει τι φωτογραφίζεις, αλλά πώς το φωτογραφίζεις», βοήθησε τους συμμετέχοντες να απεγκλωβιστούν από στερεότυπα και να απελευθερώσουν το μυαλό και τη φαντασία τους, έτσι ώστε όλες οι δημιουργίες να έχουν την προσωπική τους σφραγίδα. Πιστεύω πως όλοι τους κατάφεραν να κάνουν μια εικόνα μοναδική και με πολλαπλές αναγνώσεις για τους θεατές».

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Renate La Grange, Urania, Αλεξάνδρα Manston, Άσπα Μπιρλιράκη, Βούλα Φιλιππάκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Δανάη Γιοβάνη, Δέσποινα Ζωγραφάκη, Δέσποινα Μαλλιαρού, Δέσποινα Πλαζομίτη, Ελβίρα Τάτση, Ελένη Περπιράκη, Ελένη Ψυχή, Ιζαμπέλλα Παπαδάκη, Ιωάννα Καλούδη, Κατερίνα Δάρατζη, Κατερίνα Γιαχακοπούλου, Κατερίνα Καυγαλάκη, Κατερίνα Μαραβελάκη, Λίτσα Μουρτζανού,Μανώλης Λιουδάκης, Μαρία Ανδρουλιδάκη, Μαριαλένα Πανταζίδου, Μελίντα Χρηστέλλη, Χρυσούλα Δημητρακάκη, Φωτεινή Κουγλέρη.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, αφού περιηγήθηκε στην έκθεση, έδωσε συγχαρητήρια στην διοργανώτρια επιτροπή του δήμου για τις «Ημέρες Ποδηλάτου», σχολίασε ότι το Ρέθυμνο είναι ούτως ή άλλως μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο, λόγω των έργων που έχουν γίνει και αναφερόμενη στο μήνυμα των εκδηλώσεων και της συγκεκριμένης έκθεσης, συμπλήρωσε: «Ο δήμος ήθελε να δώσει μια μεγαλύτερη έμφαση στη χρήση ποδηλάτου σαν μέσο μεταφοράς και εμείς σαν περιφέρεια βοηθάμε κάθε είδους δράση που έχει να κάνει με τον αθλητισμό ή με τον πολιτισμό και που προάγει τόσο τον τόπο μας όσο και τους ανθρώπους».

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Θωμάς Κρεβετζάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σχολιάζοντας την έκθεση ανέφερε: «Βλέπουμε την εξαιρετική δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί από τα «Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου» στη θεματική έκθεση που έχει δημιουργηθεί με αντικείμενο το ποδήλατο, τόσο ως καταγραφή στην καθημερινότητά μας, όσο και ως αισθητικό αποτέλεσμα στις αναζητήσεις των καλλιτεχνών». Αναφερόμενος δε στην ποδηλατοβόλτα που είχε γίνει νωρίτερα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Bike Friendly Days, επεσήμανε ότι: «Η ποδηλατοβόλτα που κάναμε ήταν κυρίως πειραματική, για να δούμε πως μπορεί να λάβει χώρα μια ξενάγηση με ποδήλατο στο ιστορικό κέντρο, γιατί κακά τα ψέματα είδαμε και με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, ότι μια πόλη που έχει μεγάλες και παράλληλες δράσεις και δραστηριότητες, προϋποθέτει ότι δε θα υπάρχει κίνηση στο δρόμο, κάτι που σε τουριστικές περιόδους δεν είναι εφικτό».

Σε δηλώσεις της η αντιδήμαρχος τουρισμού και επιχειρηματικότητας, Πέπη Μπιρλιράκη τόνισε ότι το πενθήμερο των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του νέου θεσμού «Ημέρες Ποδηλάτου Ρεθύμνου», μεταξύ των οποίων και η έκθεση φωτογραφίας, είναι αφιερωμένο στη βιώσιμη κινητικότητα. «Είναι μια νέα ευκαιρία, μέσα από ποδηλατοβόλτες, από ενημερωτικές συναντήσεις και προβολές, να καταλάβουμε όλοι μας ότι το ποδήλατο είναι ίσως ένας από τους καλύτερους τρόπους μετακίνησης. Ο δήμος Ρεθύμνης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργώντας υποδομές, για να μπορούμε εμείς οι Ρεθεμνιώτες να κυκλοφορούμε με ποδήλατο, με ασφάλεια και με περισσότερη ηρεμία. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι αυτές οι ημέρες είναι εξίσου αφιερωμένες στον ποδηλατικό τουρισμό. Εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνης λοιπόν και του τμήματος τουρισμού και της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης, θα ήθελα να πω ότι ο δήμος κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια και σε βάση υποδομών, αλλά και σε βάση προβολής των υποδομών αυτών, ώστε να προβάλλει το Ρέθυμνο σαν προορισμό που, είτε κάποιος είναι περιηγητής ποδηλάτης είτε είναι αθλητής ποδηλάτης, θα μπορεί να βρει ότι χρειάζεται για να συνδυάσει διακοπές και ποδήλατο».