Του ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΥΡΑΚΗ*
Έπειτα από την πολυσυζητημένη αίτηση ανάκλησης της άδειας για την πραγματοποίηση της ανέγερσης του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην «καρδιά» της πόλης και όντας ένας από τους επτά υπογράφοντες, θα ήθελα να καταθέσω τις σκέψεις μου ως δημότης αυτής της πόλης, πρώην δημοτικός σύμβουλος και παράλληλα ως εκπαιδευτικός που προάγει τη μουσική παιδεία – κατά δήλωση συναδέλφων, γονέων και μαθητών – με τα πενιχρά μέσα που έχει στη διάθεσή του.
Το τελευταίο διάστημα ενημερωθήκαμε υπό ποιες προϋποθέσεις εξεδόθη η αδεία του Αστυνομικού Μεγάρου στον χώρο που στεγάζεται και η σχολή Χωροφυλακής.
Έχοντας την τιμή να με εκλέξουν οι συμπολίτες μου ως δημοτικό σύμβουλο το 2007, εμμένω σταθερός στις απόψεις μου που αφορούν τις συζητήσεις της τότε εποχής και τις ενέργειες που είχαν πραγματοποιηθεί από εμπλεκόμενους φορείς για την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου στη περιοχή της Παπούρας. Γιατί υπήρξε αδράνεια τόσων ετών; Γιατί δεν προχώρησαν οι διαδικασίες που εγγράφως είχαν δρομολογηθεί; Άξιον απορίας είναι γιατί για ένα τόσο αναγκαίο έργο, τόσο για τους εμπλεκόμενους δημοσίους λειτουργούς, αλλά και των συμπολιτών μας, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για όλα τα υπάρχοντα στοιχεία;
Ναι, επιθυμώ άμεσα την ανέγερσή ενός σύγχρονου Αστυνομικού Μεγάρου που θα αποτελεί στολίδι για τον νομό Ρεθύμνου και θα λύσει σημαντικά λειτουργικά ζητήματα της υπηρεσίας. Στέκομαι δίπλα στην κοινωνική ομάδα των αστυνομικών που συμβάλλουν καθημερινά τα βέλτιστα στην πόλη μας, στέκομαι, όμως, και δίπλα στους συνδημότες μου που ζητούν να ακολουθηθούν οι νόμιμες ενέργειες και να αξιοποιηθεί μια από τις ελάχιστες γωνιές πρασίνου που διαθέτει η πόλη μας στον αστικό ιστό. Αναρωτιέμαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί;
Το Ρέθυμνο ανήκει σε όλους. Σε όσους έφυγαν, σε όσους μένουν και σε εκείνους που θα έρθουν. Οφείλουμε λοιπόν να το σεβόμαστε. Άλλωστε μια πόλη δικαίου πρέπει να νοείται υπό το φως των αξιών και των αρχών της καταλληλότητας της νομικής βάσης. Έτσι συνδέεται η δικαιοκρατία με τη νομοκρατία.
Ως εκπαιδευτικός που δραστηριοποιείται στην πόλη του Ρεθύμνου από το 1987, γνωρίζω ότι στο συγκεκριμένο χώρο που έχει θεωρηθεί η άδεια και σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων υπάρχουν 16 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, δυτικά βρίσκονται το 3ο δημοτικό σχολείο, το 3ο νηπιαγωγείο, το 1ο δημοτικό σχολείο, το 2ο νηπιαγωγείο, το 3ο γυμνάσιο, το 4ο γυμνάσιο, το 3ο γενικό λύκειο, το 1ο γενικό λύκειο, το 2ο δημοτικό σχολείο και το 1ο νηπιαγωγείο.
Ανατολικά βρίσκονται το 5ο δημοτικό σχολείο, το μουσικό σχολείο, το 4ο νηπιαγωγείο, το 2ο γυμνάσιο, το 2ο γενικό λύκειο καθώς και το 6ο δημοτικό σχολείο. Τι πιο φυσιολογικό, κοινωνικά ανθρώπινο και εκπαιδευτικά ορθό, να δημιουργηθεί ένας πρωτοποριακός πολυχώρος εκπαιδευτικών-πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μια υπαίθρια «κυψέλη» πολιτισμού – δημιουργίας – ενημέρωσης – επιμόρφωσης – ψυχαγωγίας όπου θα παρέχει τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες- και όχι μόνο- σχολικές μονάδες να αξιοποιούν πολυεπίπεδα την εκπαιδευτική διαδικασία στα πλαίσια του νέου μοντέλου – outdoor activities – με επίκεντρο τους μαθητές της πόλης μας.
Τέτοιοι φυσικοί-υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων υφίστανται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε αρκετές ελληνικές περιοχές στο κέντρο του αστικού ιστού, προς χρήση των δημοτών, των παιδιών, των μαθητών, των επισκεπτών και όλων των κατοίκων της πόλης. Επιπροσθέτως αντιλαμβάνομαι ότι η έλλειψη τέτοιων χώρων στην πόλη μας, προβληματίζει για δεκαετίες τη σχολική κοινότητα.
Όραμα όλων των φορέων της πόλης μας θα έπρεπε να είναι η δημιουργία τέτοιων υπαίθριων πολυχώρων, με γνώμονα οι συνδημότες μας, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, να έχουν ένα τρόπο ζωής πιο ποιοτικό, περισσότερο εξωστρεφή και φιλικό προς το περιβάλλον.
Γιατί τόσα χρόνια η πρόταση αυτή δεν έλαβε σάρκα και οστά καθώς ήταν ώριμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και πληρούσε τις νόμιμες προδιαγραφές; Γιατί ο εν λόγω χώρος δεν αξιοποιήθηκε ποτέ;
Εν κατακλείδι, όπως έλεγε ο Άρθουρ Σοπενχάουερ: «Η πράξη είναι η σκληρή λυδία λίθος πάνω στην οποία δοκιμάζονται όλες μας οι πεποιθήσεις».
Υ.Γ. Επαναλαμβάνω ότι, επιθυμώ άμεσα την ανέγερσή ενός σύγχρονου Αστυνομικού Μεγάρου που θα αποτελεί στολίδι για τον νομό Ρεθύμνου και θα λύσει σημαντικά λειτουργικά ζητήματα της υπηρεσίας.
Στο «χέρι» των θεσμικών είναι να διασφαλίσουν τα χρήματα για το συγκεκριμένο έργο σε τόπο και σύντομο χρόνο.
*Ο Αντώνης Μαυράκης είναι εκπαιδευτικός