15 °C Rethymno, GR
20/03/2023

«To Ρέθυμνο γιόρτασε με πολλές δράσεις την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας»

«Aγάπη – ασφάλεια – απόλαυση». Με αυτό το σύνθημα γιόρτασε και φέτος το Ρέθυμνο την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας στις 4 Σεπτεμβρίου – WSHD2022 με πολλές και διαφορετικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η ακούραστη ομάδα των εκπαιδευτικών της Α.ΞΕ.Π.Τ., η ομάδα του Φρίξου όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι, έδωσε και πάλι το παρόν στην κοινωνία του Ρεθύμνου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπενθυμίζοντας την ανάγκη των νέων να συζητήσουν για το πώς να δημιουργούν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά κυρίως δίνοντας έμφαση στο μεγάλο κενό που υπάρχει σε αυτού του είδους την εκπαίδευση από τη μεριά της οικογένειας και του σχολείου.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας που γιορτάστηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ν. Ρεθύμνης και τον Δήμο Ρεθύμνης, η Α.ΞΕ.Π.Τ. δημιούργησε ειδικό αφιέρωμα – ενημερωτικό φυλλάδιο με περιεχόμενο όπως μηνύματα της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαίρης Λιονή, του δημάρχου Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη και των μελών της Α.ΞΕ.Π.Τ.

Επίσης, σχεδιάστηκε αφίσα για τα σχολεία με θέμα τη συναίνεση έχοντας σκοπό να γίνει αφορμή για συζήτηση, στο σχολικό ή στο οικογενειακό περιβάλλον, αφού η σεξουαλική υγεία προϋποθέτει τη δυνατότητα να δημιουργούμε ασφαλείς, ειλικρινείς, ικανοποιητικές σχέσεις απαλλαγμένες από τη βία, την περιθωριοποίηση και τον εξαναγκασμό. Οι αφίσες έφτασαν στα σχολεία με την άδεια των διευθύνσεων της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού Ρεθύμνης.

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας με ανοιχτή πρόσκληση και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ήταν οι εξής:

  • Δωρεάν βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 5-7 ετών «Φρίξο, Φρίξο είσαι εδώ; Πάρε τα παιχνίδια σου κι έλα να σε δω!» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.

Ο Φρίξος, παρέα με τους μικρούς του φίλους, την Αθηνά Τριαματάκη, εκπαιδευτικό, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και μέλος της δημιουργικής ομάδας του Φρίξου, τη Μαριλένα Τζαγκαράκη, τη Μαρία Σταμάτη και την Ανδρομάχη Σποντιδάκη, νοσηλεύτριες ειδικευόμενες στη δημόσια υγεία και την κοινοτική νοσηλευτική, καθώς και την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Στέλλας στη Βιβλιοθήκη, ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο του ανθρώπινου σώματος για να ανακαλύψουν παίζοντας γνώσεις και να καλλιεργήσουν αξίες και στάσεις που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

  • Διήμερο εργαστήριο εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, με θέμα: «Χρησιμοποιώ τον Οδηγό της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη Σεξουαλική Αγωγή. Πώς αναπτύσσω την κατάλληλη στοχοθεσία και σχεδιάζω παρεμβάσεις στην τάξη.», με σκοπό οι συμμετέχοντες να ενδυναμωθούν και να εξασκηθούν στον σχεδιασμό μικρών παρεμβάσεων σεξουαλικής αγωγής στην τάξη. Τα δύο εργαστήρια διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την πολύτιμη βοήθεια της Μαργαρίτας Γερούκη, ιδρυτικό μέλος της Α.ΞΕ.Π.Τ., των διευθυντών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, του κ. Καρβούνη ο οποίος παρευρέθηκε και στο εργαστήρι για την Α/θμια και του κ. Μαραγκάκη όπως και με την υποστήριξη της υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας, κυρία Σούλα Πετρογιάννη.
  • Συζήτηση με γονείς στο «Εκπαιδευτήριο» Ρεθύμνου με θέμα τη σεξουαλική αγωγή, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα: «Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;», «Πώς επικοινωνούμε με τα παιδιά μας;», «Ποιες είναι οι προκλήσεις της εποχή ςκαι γιατί είναι σημαντική η σεξουαλική αγωγή;».
  • Stand Up Comedy για όλη την οικογένεια με τίτλο: «Σχέσεις χωρίς γέλιο… φαγητό δίχως αλάτι» στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου με τον ηθοποιό Αναστάση Χριστοφιλόπουλο.

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την σεξουαλική αγωγή, ένα σοβαρό μάθημα στα σχολεία, από την κωμική του πλευρά και να προβληματιστούν σχετικά με όλα αυτά που οι δικοί μας γονείς «παρέλειψαν» να μας μιλήσουν… Την παράσταση παρακολούθησε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης και οι αντιδήμαρχοι Ρεθύμνης, Στέλιος Σπανουδάκης, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα και Ρένα Κουτσαλεδάκη.

  • Βγάλε κι εσύ μία selfie, διέδωσε το μήνυμα Αγαύη -Ασφάλεια – Απόλαυση μπροστά από το Λιμενικό Ταμείο του δήμου Ρεθύμνης (παραλιακή).
  • Μία γωνιά πλούσια σε βιβλία σεξουαλικής αγωγής και υγείας που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, στήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Κλαψινάκη» όπου ο «Φρίξος» μαζί με το βιβλίο του, «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», αναγνωρισμένο με Παγκόσμιο Αριστείο, μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά…
  • Στα πλαίσια των παραπάνω δράσεων, αντιπροσωπεία της Α.ΞΕ.Π.Τ ήρθε σε επικοινωνία με την κυρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, τον κ. Μαρινάκη, δήμαρχο Ρεθύμνης, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, βουλευτή Ρεθύμνης καθώς και με το γραφείο του, Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά, στέλνοντας το προσωπικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας και συζητώντας για το έργο και τις δράσεις της Α.ΞΕ.Π.Τ. αλλά και για θέματα σεξουαλικής υγείας και κοινωνικών σχέσεων στην ευρύτερη κοινωνία του Ρεθύμνου και της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, τον δήμο Ρεθύμνης, την Οικονομική Υπηρεσία, το Γραφείο Πολιτισμού και το Λιμενικό Ταμείο του δήμου Ρεθύμνης, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, τις διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Ν. Ρεθύμνου, την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε., το Εκπαιδευτήριο, τον σύλλογο Ξενοδόχων νομού Ρεθύμνου και το ξενοδοχείο Ιδαίον, το βιβλιοπωλείο Κλαψινάκη, τη Γραφοτεχνική και με τη βοήθεια των φωτογράφων, Αντώνη Χριστοφοράκη και Γιώργο Κατάκη.

Η ομάδα του Φρίξου ευχαριστεί θερμά το Ρέθυμνο που για 4η συνεχόμενη χρονιά γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας! Μία ευκαιρία για ένα δυνατό μήνυμα ότι «Η σεξουαλική υγεία χτίζεται πάνω σε μια θετική και γεμάτη σεβασμό προσέγγιση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Στηρίζεται στην επιστημονική πληροφόρηση, την κατάλληλη παιδαγωγική προσέγγιση και αφορά όλους τους ανθρώπους».

«Ησεξουαλική υγειά εντάσσεται σε ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο της συνολικής πολιτικής υγείας για την οποία μοναδικός γνώμονας είναι οι πολίτες. Ως εκ τούτου και η κοινωνία, ως ζωντανός οργανισμός έχει κομβικό ρόλο, στην προάσπιση και εξασφάλιση των αναγκαίων εκείνων συνθηκών για την εμπέδωση και την προάσπιση της σεξουαλικής υγείας» (Βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, απόσπασμα από τον χαιρετισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας WSHD22)

«Χρειάζεται λοιπόν να οικοδομηθεί μια νέα κοινωνική εγγραμματοσύνη (literacy) για τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγική υγεία που θα «θωρακίσει», ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, από την επιρροή σεξιστικών, φαλλοκρατικών, προσβλητικών για το γυναικείο φύλο και σκοταδιστικών απόψεων» (Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απόσπασμα από τον χαιρετισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας WSHD22).

«Στόχος μας ως κοινωνία και πολιτεία είναι μέσα από εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, να εφοδιάσουμε τα παιδιά και τη νεολαία μας με γνώσεις, στάσεις και αξίες που θα τους ενδυναμώσουν για να είναι υγιείς, να αναπτύσσουν κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις με βάση το σεβασμό και το κυριότερο, να γνωρίζουν και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους σε όλη τους τη ζωή.» (Μαίρη Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, απόσπασμα από τον χαιρετισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας WSHD22).

«Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της βραβευμένης «Ομάδας του Φρίξου», με τη θέρμη που αξίζει σε κάθε σοβαρή, εθελοντική απόπειρα προάσπισης του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε ανθρώπου να ορίζει το σώμα του και την σεξουαλικότητα του, με αξιοπρέπεια και ελευθερία». (Απόσπασμα από τον χαιρετισμό – Γιώργης Χ. Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνης).

Για την Α.ΞΕ.Π.Τ. – Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα

Μαργαρίτα Γερούκη, μέλος της Επιτροπής Σεξουαλικής Αγωγής του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας

Έλενα Βιταλάκη, διδάκτωρ Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Παν/μιο Κρήτης

Αθηνά Τριαματάκη, δασκάλα-εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

Δέσποινα Μαυράκη, δασκάλα