Με τη σφραγίδα του Ρεθεμνιώτη δημοφιλούς μουσικοσυνθέτη, καλλιτενχικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και εσχάτως και μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Γιώργου Κουμεντάκη, παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα το μουσικό δρώμενο «SOMNIA PACIS: Oνειρευόμενοι την ειρήνη».
Ένα μουσικό δρώμενο στο οποίο συμπράττουν 120 μουσικοί με την καθοδήγηση του γνωστού επίσης Ρεθεμνιώτη μουσικού Γιάννη Παπατζανή από το Εργαστήριο Κινηματογράφου Μουσικής και Θεάτρου του Πανεπιστημίου Κρήτης που υλοποιεί το πρόγραμμα «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση: Μουσική στην κοινότητα» και τη μουσική του επίσης σπουδαίου Ρεθεμνιώτη Ανδρέα Παραγιουδάκη, καθώς και την καθοριστική συμβολή της δραματουργού Κατερίνας Αδαμάρα, οι οποίοι προχωρούν σε ένα συλλογικό τρόπος εκφραστικής διάδρασης μεταξύ μουσικής και λόγου, Μια παράσταση που προσφέρεται δωρεάν στο κοινό του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
Τα «Ρ.Ν.» συνομίλησαν με τον μουσικό Γιάννη Παπατζανή ο οποίος κάνει λόγο για ένα ιδιαίτερο θέαμα γεμάτο ψυχή, γεμάτο μουσική, γεμάτο Ρέθυμνο: «Η διοργάνωση «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που τρέχει η Εθνική Λυρική Σκηνή για το υπουργείο Πολιτισμού, ένα πρόγραμμα που έχει εμπνευστεί ο συντοπίτης μας συνθέτης, και καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης είναι ένα πρόγραμμα που κάθε χρόνο δίνει μια θεματική. Φέτος, η θεματική ήταν η σύγκρουση και ο πόλεμος. Εμείς κληθήκαμε να στήσουμε ένα μουσικό θέαμα, ένα μουσικό δρώμενο με θεατρικές πράξεις. Στην παράσταση συμμετέχει ένα κουαρτέτο εγχόρδων, συμμετέχει ένα λαγούτο, ένα μαντολίνο και περισσότεροι από 130 κρουστές και τραγουδιστές μαζί και δυο ηθοποιοί. Εγώ συνδέομαι με το έργο των κρουστών μέσα από το πρόγραμμα «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση: Μουσική στην κοινότητα» που τρέχουμε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τη μουσική έχει γράψει για αυτό το έργο ο συντοπίτης μας Αντρέας Παραγιουδάκης, που εργάζεται πάρα πολλά χρόνια ως συνθέτης και ως μουσικοπαιδαγωγός και ως Διευθυντής χορωδιών στην Αυστρία, τον οποίο καλέσαμε για αυτό το έργο και να διδάξει τη χορωδία και να γράψει τη μουσική. Παίζουν ένα κουαρτέτο εγχόρδων με βιολί, βιόλα και δυο βιολοντσέλα και ο Δημήτρης Σιδερής που παίζει το λαγούτο ένας κορυφαίος μουσικός σε σχέση με τη μουσική της Κρήτης και το κρητικό λαγούτο».
Με αρχή την πολεμική σύγκρουση και επέκταση στα στάδια που συνοδεύουν το άτομο, την κοινότητα και εν συνεχεία τον κόσμο, το έργο αποτελεί μια καλλιτεχνική αναζήτηση ειρηνικής συνύπαρξης. Πρόκειται για μια μουσική δημιουργία που συνδυάζει τόσο τα κλασικά όσο και τα παραδοσιακά ηχοχρώματα, χρησιμοποιώντας άλλοτε σύνθετες και άλλοτε απλές εκφραστικές φόρμες. Η αφήγηση άλλοτε συμπληρώνει κι άλλοτε ενισχύει τις θεματικές που φέρνει η μουσική, ισορροπώντας ανάμεσα στη φρίκη του πολέμου και το όνειρο της ειρήνης.
Το συλλογικό φωνητικό και ρυθμικό παιχνίδι με τα κρουστά και η αφήγηση, σε συνδυασμό με το ορχηστρικό σύνολο, το οποίο κινείται τόσο συνθετικά όσο και αυτοσχεδιαστικά, πλέκουν έναν διακαλλιτεχνικό ιστό που σκοπό έχει όχι μόνο να συγκινήσει και να διεγείρει τις αισθήσεις των ακροατών αλλά και να τους προκαλέσει φέρνοντάς τους σε επαφή με μια, για πολλούς πρωτόγνωρη, μουσική εμπειρία.
Ο κ. Παπατζανής, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της Κρήτης που καθοριστικό στοιχείο της παράδοσής της είναι η μουσική: «Η σύγκρουση και ο πόλεμος είναι το πεδίο που καλείται να προτείνει και να εμπνευστεί ο κάθε ένας από εμάς. Η παράσταση «Ονειρευόμενοι την ειρήνη» είναι μια μουσική παράσταση που μέσα από λατινικά ρητά που σχετίζονται με την ειρήνη και τον πόλεμο χτίζει μια δραματουργία, την οποία δραματουργία έχει υπογράψει η Κατερίνα Αδαμάρα, που κάνει θέατρο, και έτσι χτίσαμε την εξέλιξη πάνω σε ένα καμβά από λέξεις και ηχοχρώματα που ασφαλώς έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην Κρήτη. Η Κρήτη που ξέρουμε όλοι έχει ζήσει πολύ την έννοια του πολέμου. Υπάρχει καταγεγραμμένο μέσα στο DNA της Κρήτης και του λαού της ο πόλεμος και η σύγκρουση και εμείς μπορεί να μην έχουμε τη μνήμη με την τυπική έννοια, ως βίωμα του πολέμου όμως η βια στη διεθνή κοινότητα, η κακή συγκυρία του πολέμου στη Γάζα και ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει όλους ευαισθητοποιήσει. Το κείμενο που θα ακούσουμε είναι από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο της Γάζας πριν από εννέα χρόνια, τον προηγούμενο πόλεμο. Δυστυχώς όμως είναι τόσο επίκαιρες οι μαρτυρίες αυτές, που νομίζεις ότι τις διαβάζει κάποιος που ζει τώρα τον πόλεμο στη Γάζα. Δεν θέλαμε να επικεντρωθούμε μόνο στη Γάζα, μας ενδιαφέρει δηλαδή το μήνυμα να είναι παγκόσμιο και καθολικό μέσω αυτού του οικουμενικού αγαθού που είναι η μουσική και η τέχνη. Δεν μπορεί κανείς να αναφέρεται στην Κρήτη χωρίς τη μουσική της. Δεν μπορεί κανείς να αναφέρεται στους Κρητικούς χωρίς τις τέχνες. Είναι στη ζωή μας, υπάρχουν άλλοι τόποι στην Ελλάδα που μπορείς να αναφερθείς σε αυτούς χωρίς να αναφερθείς στη μουσική, αλλά για την Κρήτη δεν μπορεί κάνεις να πει κάτι πέρα από τα φυσικά κάλλη, τα τοπία τη γαστρονομία θα αναφερθεί στη γλώσσα, τη μουσική και στους χορούς της Κρήτης».
Όπως προσθέτει, από μόνο του το δρώμενο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέαμα, γιατί είναι πολύ δύσκολο να συναντήσει κανείς περισσότερους από 120 μουσικούς και χορωδούς να παίζουν και κρουστά και να τραγουδάνε και είναι πολύ δύσκολο να τους συναντήσεις στη σκηνή του θεάτρου Ερωφίλη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον διευθυντή της Λυρικής Σκηνής τον Ρεθεμνιώτη συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη. «Η παράσταση από μόνη της είναι ένα σπάνιο θέαμα. Πέρα από το όποιο μήνυμα περνάει, εκτιμώ προσωπικά ότι η μουσική που έχει γράψει ο Ανδρέας Παραγιουδάκης έχει ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Συμμετέχουν με τους επαγγελματίες μουσικούς περισσότεροι από εκατό συνδημότες μας. Ιδιαίτερος συμβολισμός για μένα και για το Εργαστήριο Μουσικής θεάτρου κινηματογράφου του πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Κουμεντάκη, που είναι ταυτόχρονα μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνει για πρώτη φορά ένα έργο με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Και αυτό από μόνο του έχει πολλούς συμβολισμούς και μένουν πολλά πράγματα να γίνουν ακόμα. Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι πάντα κοντά στο Ρέθυμνο και νομίζω ότι όταν ένας τέτοιος μουσικός μπαίνει στο Πρυτανικό Συμβούλιο δίνει ένα σημαντικό χαρακτήρα και σε όλους εμάς τους μουσικούς, προσδοκίες να γίνουν και άλλα πράγματα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης».
Όπως ανέφερε ο κ. Παπατζανής υπάρχει η δυνατότητα η παράσταση να παρουσιαστεί και σε άλλους δήμους της Κρήτης όπου υλοποιείται το πρόγραμμα «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση», αλλά και στην Αυστρία και στην Κύπρο.
Σημειώνεται ότι η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι η ηλεκτρονική κράτηση θέσεων στη διεύθυνση: www.allofgreeceoneculture.gr
Συντελεστές
Σύλληψη: Γιάννης Παπατζανής, Ανδρέας Παραγιουδάκης, Κατερίνα Αδαμάρα
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπατζανής, Ανδρέας Παραγιουδάκης
Ενορχήστρωση: Ανδρέας Παραγιουδάκης
Ενορχήστρωση, διδασκαλία ομάδας κρουστών: Γιάννης Παπατζανής, Ανθή Φουρκή
Μουσική σύνθεση, διδασκαλία ομάδας τραγουδιού: Ανδρέας Παραγιουδάκης
Δραματουργία: Ανδρέας Παραγιουδάκης, Κατερίνα Αδαμάρα
Σκηνοθεσία, κείμενο: Κατερίνα Αδαμάρα
Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Σιδερής (λαούτο, electronics), Ανδρέας Παραγιουδάκης (μαντολίνο), Γιάννης Παπατζανής (κρουστά, τραγούδι), Ανθή Φουρκή (κρουστά), Άρης Συσκάκης (βιολί), Laurin Hamalainen (βιόλα), Bernhard Klein (βιολοντσέλο), Κατερίνα Σαραντινού (βιολοντσέλο), Μάλαμα Πατρέλη, Αλίκη Ατσαλάκη, Κατερίνα Λακιωτάκη, Ελευθερία Μπλαζάκη, Αλεξία Κατσανεβάκη, Μαρία Κεφαλουδάκη (κρουστά, τραγούδι).
Και η ομάδα κρουστών με 120 συμμετέχοντες του προγράμματος «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση – Η μουσική στην κοινότητα»
Αφηγήτριες επί σκηνής: Αλίκη Ατσαλάκη, Μάλαμα Πατρέλη
Ηχητικός σχεδιασμός: Τέλης Αριστοτέλης
ΑΜΚΕ: Τέχνες στο μίξερ
Χρήσιμες πληροφορίες
- Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού.
- H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
- Πληροφορίες και προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr