Στις 15 Απριλίου τα «Ρ.Ν.» αναδείκνυαν για ακόμη μία φορά τα πολύ χαμηλά ποσοστά κτηματογράφησης στον νομό Ρεθύμνου. Ένας μήνας μεσολάβησε από τότε και δεν σημειώθηκε η παραμικρή πρόοδος: Μεταξύ 15-18% κυμαίνονταν οι δηλώσεις τότε, στο 18% βρίσκονται «κολλημένες» σήμερα. Η διαδικασία έχει βαλτώσει κι ενώ απομένουν λίγο – πολύ σαράντα ημέρες έως ότου εκπνεύσει η νέα (τελευταία όπως διαμηνύεται) παράταση η οποία έχει δοθεί.
Η διοίκηση του Κτηματολογίου, πάντως, δεν μένει με… σταυρωμένα τα χέρια: Από προχθές, ξεκίνησε δια ζώσης ενημερωτική καμπάνια στο νησί, στο πλαίσιο ενός τριμερούς κύκλου τριήμερων εξορμήσεων σε νομούς της Κρήτης. Η αρχή δόθηκε από το Ρέθυμνο. Χθες, εκπρόσωποι του Κτηματολογίου (η διευθύντρια έργων και αντιπροσωπεία της νομικής υπηρεσίας) επρόκειτο να συναντηθούν με όλους τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας. Μια μέρα πριν συνομίλησαν με τη διοίκηση του Δικηγορικού συλλόγου, ενώ σήμερα θα συζητήσουν με τη διεύθυνση Δασών, τη Κτηματική Υπηρεσία Δασών και το τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων.
Ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης βρέθηκε κι εκείνος στην Κρήτη, για δύο 24ωρα – χθες επέστρεψε στην Αθήνα. Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο νησί μίλησε στα «Ρ.Ν.»: αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του Ρεθύμνου, προσπάθησε να λύσει απορίες και να ξεδιαλύνει την (ενδεχόμενη) στρεβλή εικόνα που έχουν ορισμένοι, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, θέλοντας να αφυπνίσει όσες και όσους παραμένουν δύσπιστοι ή απλά ολιγωρούν.
«Παζλ με μισά κομματάκια δεν φτιάχνεται!»
«Ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μία συνάντηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με όλους τους βουλευτές του νησιού. Στη συνέχεια αυτής της συνάντησης, επισκεφθήκαμε (προχθές) τον περιφερειάρχη» είπε αρχικά και συνέχισε: «Έχουμε τρεις (ενημερωτικούς) κύκλους: ο πρώτος ξεκίνησε προχθές και αφορά το Ρέθυμνο. Την άλλη εβδομάδα είναι άλλο ένα τριήμερο που αφορά το Ηράκλειο. Τέλος του μήνα και αρχές του άλλου, αρχές Ιουνίου, θα είναι πάλι τρεις μέρες για τα Χανιά».
Η «λογική» την οποία μας ανέλυσε ο κ. Κοτσώλης «λέει ότι πάμε εκεί και μιλάμε με τους δημάρχους που εμπλέκονται στη κτηματογράφηση. Μιλάμε με θεσμικά όργανα (και συνδικαλιστικά) όπως είναι οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στο αντικείμενο. Και φυσικά και με κρατικές υπηρεσίες όπως δασικές υπηρεσίες, κτηματική υπηρεσία δημοσίου κλπ. Εμείς ουσιαστικά σαρώνουμε, δεν αφήνουμε κάτι να φύγει από τα ραντάρ μας. Προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Γιατί, το μήνυμα είναι ένα: μια δήλωση, έστω και ελλιπής, έστω και κακή, είναι καλύτερη από καμία δήλωση, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα δηλώσεις».
Η κτηματογράφηση στον νομό Ρεθύμνου παραμένει …κολλημένη στο 18%. Δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως πρόοδος τον τελευταίο καιρό.
«Ανάλογα με τη φάση εξέλιξης της κτηματογράφησης, έχουμε τη δυνατότητα αυτό να το συγκρίνουμε και με άλλους νομούς. Και μάλιστα, νομούς που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως το νότιο Ηράκλειο ή το Λασίθι. Σε αντίστοιχες χρονικές περιόδους ωρίμανσης της κτηματογράφησης, τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά τώρα όσον αφορά το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Αυτό μας έκανε να κινητοποιηθούμε, μας… αγρίεψε!» εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου. «Αναδείχθηκε ένα πρόβλημα και προσπαθούμε – έχοντας αναδείξει αυτό το πρόβλημα – να το αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε. Γιατί, η κτηματογράφηση κάτω από 50-60-70% δεν μπορεί να γίνει. Φανταστείτε να έχετε ένα παζλ και να προσπαθείτε με τα μισά κομματάκια να το φτιάξετε. Ε, δεν φτιάχνεται!».
Η βραδύτητα και η κωλυσιεργία έχουν πολλές αιτίες. Το επιβεβαιώνει και ο κ. Κοτσώλης: «Είναι πολλοί παράγοντες. Κατ’ αρχάς υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, ειδικά στο Ρέθυμνο που έχει να κάνει με χρησικτησίες, με τα βοσκοτόπια, με χίλια δυο πράγματα. Αυτά δημιουργούν αναστολές, φοβίες, στους πολίτες. Κι εν πάση περιπτώσει, υπάρχει η λογική ότι αφού τόσα χρόνια δικά μου είναι, ποιος θα το αμφισβητήσει; Αλλά δεν είναι σωστή η προσέγγιση αυτή. Είναι πολύ σημαντικό να καταγραφεί αυτό το δικαίωμα, με όποιο τρόπο μπορούν οι πολίτες» τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας πως «Ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ ακριβή. Ότι πρέπει να γίνει με ακριβή τοπογραφικά κ.λπ.».
Επ’ αυτού, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου θα διευκρινίσει: «Δεν χρειάζονται ακριβή τοπογραφικά: μπορούμε να προχωρήσουμε στις δηλώσεις και χωρίς ακριβή τοπογραφικά. Και σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει κάποιο ζήτημα, κάποιο λάθος, κάποιο πρόβλημα, αυτό δεν θα χαθεί· θα φανεί στην προανάρτηση κι εκεί πια θα ενημερωθούν όλοι για τις ελλείψεις ή τα προβλήματα που έχουν οι δηλώσεις τους, ώστε να προλάβουν ανάμεσα σε προανάρτηση και ανάρτηση να τις διορθώσουν, να τις συμπληρώσουν και να πάνε σε μία ανάρτηση με σωστά στοιχεία».
Τελευταία διορία
Η διορία των δηλώσεων, έπειτα από τις απανωτές παρατάσεις που έχουν δοθεί, λήγει στις 30 Ιουνίου. «Δεν είναι μακριά αυτό το διάστημα. Και μάλιστα στο Ρέθυμνο, επειδή ξεκίνησε πιο νωρίς από τους άλλους νομούς, είναι η τελευταία παράταση. Διότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση!» προειδοποιεί ο κ. Κοτσώλης και συμπληρώνει: «Όπως και να’ χει το θέμα, προφανώς και μπορούν να γίνουν δηλώσεις εκπρόθεσμα. Δεν υπάρχει περιορισμός, δεν απαγορεύεται να κάνεις δηλώσεις. Αλλά αρχίζει σιγά-σιγά και γίνεται μία κατάσταση πιο περίπλοκη, πιο ακριβή» αποσαφηνίζει. «Δηλαδή, είναι καλύτερο να το δηλώσεις τώρα, γιατί αν ακόμα έχουμε δύο ίσες αντίστοιχες – ας πούμε – δηλώσεις – όταν είσαι εμπρόθεσμος προφανώς και δικαστικά, στο δικαστήριο, (αν ποτέ χρειαστεί) έχεις πιο πολλές πιθανότητες να κερδίσεις. Και εν πάση περιπτώσει, αν δεν το δηλώσεις τώρα – επειδή κάποιοι λένε ότι είναι τα δασικά- δεν χρειάζεται να περιμένεις τα δασικά. Ίσα-ίσα θα πρέπει να τα δηλώσεις τώρα στο Κτηματολόγιο, ώστε σε μία αυριανή ένσταση στο δασικό να έχεις ένα επιπλέον όπλο. Αυτή την εικόνα πάμε να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό των ανθρώπων: ότι είναι συμφέρον, από κάθε άποψη, ό,τι κάνεις να το κάνεις τώρα».
Στον επίλογό του, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, προσπάθησε να μπει στο μυαλό και να ερμηνεύσει τη λογική αρκετών ανθρώπων, επισημαίνοντας: «Φανταστείτε λοιπόν. Λες ότι την έκταση αυτή την διεκδικεί το δημόσιο. Και λες ότι εάν δεν εμφανιστείς εσύ τώρα, στην ανάρτηση μετά θα φανεί το δημόσιο. Και άντε βγάλε άκρη. Τώρα πρέπει να κάνεις ό,τι κάνεις. Ή σου ανήκει κάτι και το δηλώνεις ή δεν σου ανήκει και δεν το δηλώσεις. Άμα σου ανήκει γιατί να μην το δηλώσεις; Θες κι άλλο λόγο να μην το δηλώσεις;» ήταν το ερώτημα που έθεσε καταληκτικά.