Με αφορμή τη Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία που έχει καθιερωθεί η 3η Δεκεμβρίου εκάστου έτους (φέτος Κυριακή) το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου σε μήνυμά του αναφέρει:
«Για την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας, για τη συμπερίληψη στην κοινωνία, για μια ζωή με ίσα δικαιώματα.
Εμείς τα άτομα με αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, εμείς τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, δηλώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τις πολύχρονες κρίσεις, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωριστικού κύματος, αποφασισμένοι ότι δεν θα οδηγηθούμε στην εξαθλίωση, δεν θα πληρώσουμε ακόμη μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε, συνεχίζοντας πάντα τον αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αλλά και σε κάθε πολίτη που υποφέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη. Αγωνιζόμαστε για τη συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε πολιτική για την προστασία από την κλιματική αλλαγή.
Η φετινή 3η Δεκέμβρη λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών κρίσεων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, από τις οποίες τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, όπως οι έρευνες καταδεικνύουν, πλήττονται περισσότερο, αφιερώνεται στην ανάγκη εφαρμογής συντεταγμένων πολιτικών και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, με διαδικασίες παρακολούθησης, αξιολόγησης και λογοδοσίας.
Βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση της περιόδου υλοποίησης του 1ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (2020-2023), το αναπηρικό κίνημα διαμορφώνει τις προτάσεις του ενόψει της Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (2024-2030), αφετέρου η παραδοχή ότι 11 χρόνια μετά την κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία από την Ελληνική Βουλή με το ν. 4074/2012 τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να βιώνουν διακρίσεις και εμπόδια σε όλες τις σφαίρες ζωής.
Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Π.Ε. Ρεθύμνης διεκδικεί :
– Επιτακτική ανάγκη οι αυξήσεις στα επιδόματα αναπηρίας.
– Αποσύνδεση του προνοιακού επιδόματος από τη σύνταξη και την εργασία.
– Κατάργηση της διακοπής του προνοιακού αναπηρικού επιδόματος των τέκνων με βαριά αναπηρία.
– Αυξήσεις συντάξεων ατόμων με αναπηρία. Οι οποίοι είναι συνταξιούχοι είτε λόγω γήρατος είτε λόγω αναπηρίας, ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναπηρία επιφέρει πρόσθετες ανάγκες και εκτινάσσει το κίστος διαβίωσης. Επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη συνταξιοδότηση των γονέων, συζύγων και αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, οι οποίες καταργήθηκαν άδικα με το 3ο μνημόνιο.
– Θεσμοθέτηση της τιμητικής σύνταξης στη μητέρα παιδιού με βαριά αναπηρία (όπως τέκνο με βαριά νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, πολλαπλές βαριές αναπηρίες, βαριά κινητική αναπηρία, χρόνιες ψυχικές διαταραχές, χρόνιες παθήσεις), σε περίπτωση που δε θεμελιώνει η ίδια συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά της στην κοινωνία, στην πολιτεία και στο παιδί της και αναγνωρίζοντας ότι αυτή η γυναίκα στερήθηκε τη δυνατότητα να μετέχει στην εργασία όπως άλλοι πολίτες, λόγω της αναπηρίας του παιδιού της και η οποία, εξαιτίας της απουσίας δομών στήριξης αφιερώθηκε στη φροντίδα αυτού του ατόμου.
– Στρατηγική κοινωνικής στέγασης. Αδιανόητη η μη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στα μέτρα της στρατηγικής κοινωνικής στέγασης.
– Αύξηση συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στον ενεργό πληθυσμό της χώρας. Οργανωμένη προσπάθεια για την αύξηση της εργασιακής ένταξης, καθώς και της εργασιακής απορρόφησης των ατόμων με αναπηρία που αναζητούν εργασία. Πρέπει να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική μέσω μιας Εθνικής στρατηγικής για μια μεταρρύθμιση στην επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.
– Εθνικό σύστημα υγείας δημόσιο, δωρεάν και δίκαιο που θα διασφαλίζει την καθολικότητα των υπηρεσιών υγείας. Συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης σε όλες τις πολιτικές για την υγεία. Ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας και επέκταση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα. Αυξήσεις στην αποζημίωση των εξόδων μετακίνησης χρονίως πασχόντων από και προς τις μονάδες θεραπείας τους.
– Ομαλή μετάβαση από τη διαχωριστική/ειδική στη συμπεριληπτική εκπαίδευση. (ένα σχολείο για όλους) μέσω μιας Εθνικής Στρατηγικής για την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία/χρόνια πάθηση με διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και δια βίου μάθηση, Αξιολόγηση των θεσμών της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης.
– Εθνική στρατηγική για τη συμπερίληψη και διαβίωση στην κοινότητα. Να εγκαταλειφθεί το τωρινό αποτυχημένο μοντέλο αποϊδρυματοποίησης που επί σειρά ετών έχει τραγικές συνέπειες στις ζωές των ατόμων με αναπηρία. Άμεσα επάρκεια σε προσωπικό, ώστε να υπάρξει σοβαρή φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία που ζουν εσώκλειστα στα ιδρύματα ιδιωτικά και δημόσια και σταδιακή αποϊδρυματοποίηση με πρόγραμμα, με εποπτεία, με σωστή χρηματοδότηση, στήριξη της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία στη χώρα. Απαιτείται επίσης διασφάλιση της βιωσιμότητας των κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας (ΚΗΦ ΚΑΙ ΚΔΗΦ ΑμεΑ), των (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) και των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ) καθώς και δημιουργία στεγών αυξημένης προστασίας.
– Επέκταση με νόμο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και πέραν του τομέα της απασχόλησης, σε τομείς όπως, η κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, οι κοινωνικές παροχές και οι φορολογικές διευκολύνσεις, η εκπαίδευση κ.α.
– Λήψη μέτρων για την προστασία από την κάθε μορφής κακοποίηση των ατόμων με αναπηρία, ή με χρόνιες παθήσεις όλων των ηλικιών των ατόμων που διαβιούν στα ιδρύματα με αυστηροποίηση μέτρων και ποινών με προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
– Νόμος – πλαίσιο για φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα σε όλα τα περιβάλλοντα, φυσικό, δομημένο και ψηφιακό, ο οποίος θα ενοποιεί την Εθνική νομοθεσία με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ
Διεκδικούμε αξιοπρεπή διαβίωση, ποιότητα ζωής».