«Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας» ισχυρίζεται ο Ιπποκράτης ο οποίος υποστήριζε ότι η διατροφή μας είναι μεγάλης σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία. Έπρεπε να περάσουν 2500 περίπου έτη, ώστε η συγκεκριμένη άποψη να επιβεβαιώνεται από πολλούς σύγχρονους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι αναφέρουν τη σπουδαιότητα των θρεπτικών ουσιών για εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού. Οι τροφές που καταναλώνουμε είναι η μοναδική πηγή πρόσληψης θρεπτικών ουσιών όπως γνωρίζουμε όλοι, για τη σωστή λειτουργία του κάθε οργανισμού.
Η ισορροπημένη διατροφή συντελεί στην πρόληψη εκδήλωσης διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, νοσήματα στομάχου, παχέος εντέρου κ.ά. Η υγεία των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού εξασφαλίζεται με την πλήρη και σωστή διατροφή.
Σχέση της διατροφής με διάφορες παθολογικές καταστάσεις και πολλαπλά νοσήματα
Έχει αποδειχθεί ότι η κακή διατροφή σχετίζεται ολοένα και περισσότερο με την εμφάνιση χρόνιων και αυτοάνοσων παθήσεων. Οι σπουδαιότερη λόγοι που οφείλονται στην εκδήλωση τέτοιου είδους νοσημάτων σχετίζονται με τη μειωμένη παραγωγή ή την ανεπάρκεια ενζύμων, ορμονών.
Δυστυχώς η πλειάδα προβλημάτων υγείας του μέσου Έλληνα τα τελευταία χρόνια οφείλονται στον κακό τρόπο διατροφής του, όπως επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τεχνητά γλυκαντικά, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, διάφορα κρεατοσκευάσματα (αλλαντικά, λουκάνικα), καπνιστά ζωικά προϊόντα, fast food, παραμέληση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Προβλήματα υγείας από την κακή διατροφή
– Δημιουργία χρόνιων φλεγμονών οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη απορρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να πυροδοτήσουν την αυτοάμυνα.
– Διατάραξη της υγείας του εντερικού μικρο βιώματος.
Τα μικρο βίωμα του εντέρου αποτελείται από δισεκατομμύρια μικρόβια, το οποίο διαταράσσεται από την κακή διατροφή και κατ επέκταση του70-80% προβληματικού ανοσοποιητικού μας συστήματος.
– Ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες προκαλούνται επίσης από την κακή διατροφή.
– Αύξηση του γλυκεμικού δείκτη(σακχάρου) του οργανισμού, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης τροφών πλουσίων σε σάκχαρα, όπως διάφορα γλυκίσματα και γλυκαντικές ύλες και περιορισμό της σωματικής άσκησης.
Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία νοσημάτων
Η ποσότητα και η ποιότητα των τροφών, εξασφαλίζει την υγεία του ανθρώπου, μέσω των θρεπτικών συστατικών των (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία,λιπαρές ύλες), τα οποία διαδραματίζουν σοβαρότατο ρόλο στην ορμονική και κυτταρική λειτουργία -ισορροπία.
Οι ανάγκες του ανθρώπου σε σωστά διατροφικά μέσα, εξαρτώνται από το είδος της εργασίας του και της εν γένει δραστηριότητας του, εάν δηλαδή εργάζεται σωματικά ή πνευματικά ή ευρίσκεται σε κατάσταση ανάρρωσης ή είναι ασθενής. Συγκεκριμένα ο εργαζόμενος σωματικά και χειρονακτικά, θα πρέπει να καταναλώνει από όλες τις βασικές τροφές, αλλά κατά παρέκκλιση μεγαλύτερη ποσότητα σε σάκχαρα και υδατάνθρακες, διότι παράγουν την αναγκαία επιπλέον απαιτούμενη ενέργεια, ενώ ο πνευματικά εργαζόμενος, αρκετά φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με σωματική άσκηση.
Σήμερα οι προοδευμένες επιστήμες της διατροφολογίας και ιατρικής, παρέχουν σχετικές οδηγίες σίτισης, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ανθρώπου.
Οι ιατροί, οι διαιτολόγοι και κάθε σχετικός επιστήμονας, θα πρέπει να είναι κοντά στον κάθε άνθρωπο και να του παρέχουν οδηγίες σωστής διατροφής, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση υγείας και το είδος της εργασίας του.
Πηγές
– Functional Medical System







