Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εγκατάσταση των νέων ψηφιακών «έξυπνων» υδρομέτρων από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. στην νέα πόλη του Ρεθύμνου. Πρόκειται για το έργο με τίτλο τηλεέλεγχος – τηλεχειρισμός εσωτερικού δικτύου πόλεως Ρεθύμνου» που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Το έργο προβλέπει:
- εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 9.500 ηλεκτρονικών υδρομέτρων καταναλωτών στην πόλη του Ρεθύμνου, σε υφιστάμενα φρεάτια, με το σχετικό λογισμικό και εξοπλισμό τηλεμετρίας.
- Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 6.000 ασύρματων μεταδοτών παλμού τα οποία θα τοποθετηθούν σε υφιστάμενα υδρόμετρα στην πόλη του Ρεθύμνου, σε υφιστάμενα φρεάτια, με το σχετικό λογισμικό και εξοπλισμό τηλεμετρίας.
- Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ασύρματου δικτύου.
- Επέκταση του Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και ενσωμάτωση του υφιστάμενου σε ένα ενιαίο σύστημα Διαχείρισης Σταθμών Ελέγχου Εσωτερικού Δικτύου, με στόχο τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και τα υδρόμετρα και τη συνολική επεξεργασία τους.
- Τοποθέτηση του κατάλληλου εξοπλισμού για τον εξορθολογισμό και τη διαχείριση των πιέσεων του δικτύου της πόλης.
- Παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, τεκμηρίωσης.
Ήδη σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. έχουν τοποθετηθεί περίπου τα μισά ψηφιακά υδρόμετρα. Το έργο έχει διάρκεια 18 μήνες -η σύμβαση υπεγράφη τον Φλεβάρη- και προβλέπει δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος για διάστημα δύο μηνών, μετά την παράδοση και εγκατάσταση του συστήματος, με ταυτόχρονη τήρηση των προγραμμάτων ελέγχου, μετρήσεων και συντηρήσεων, τα οποία θα παραδίδονται στην Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.
Παράλληλα θα υπάρξει εκπαίδευση του προσωπικού της υπηρεσίας κατά το διάστημα της 2μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, ελάχιστης διάρκειας 50 ωρών, στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευές, τήρηση προγραμμάτων μετρήσεων κλπ. της προμήθειας και ο εφοδιασμός της με τα αντίστοιχα πλήρη ηλεκτρονικά και έγχαρτα προγράμματα, βιβλία, εγχειρίδια, καταλόγους ανταλλακτικών και οδηγίες για την σωστή, εύρυθμη και μακρόχρονη λειτουργία του συστήματος.
Επίσης στο έργο συμπεριλαμβάνεται περίοδος εγγυημένης λειτουργίας με ελάχιστη διάρκεια δύο έτη και μέγιστη τρία έτη, όπως περιγράφεται στις παραγράφους 2.3.1 και 6.6 της διακήρυξης.
Το έργο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α με το ποσό των 7.081.100 ευρώ, ενώ από ίδιους πόρους η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. θα διαθέσει 1.699.464 ευρώ.
Το έργο χαρακτηρίζεται μεγάλης σημασίας, καθώς αφορά στην προστασία του φυσικού πόρου, του πολύτιμου αγαθού του νερού, μέσα από τον έλεγχο των απωλειών, οι οποίες στατιστικά, υπερβαίνουν το 40% στη χώρα μας. Εξασφαλίζεται δηλαδή το ισοζύγιο του νερού από την πηγή μέχρι τον τελικό αποδέκτη που είναι ο καταναλωτής.
Παράλληλα με την προμήθεια των ψηφιακών υδρομέτρων θα γίνεται σωστή καταγραφή της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα τη δίκαιη χρέωση των καταναλωτών, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι το έργο συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τη χρηστή διαχείριση των υποδομών και τον έλεγχο των διαρροών και στην Ψηφιακή αναβάθμιση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Δημήτρη Λελεδάκη, ήδη έχουν εγκατασταθεί τα μισά ψηφιακά υδρόμετρα: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα βοηθήσει πολύ τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Μιλάμε για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 7.1 εκ. ευρώ που αφορά στην τοποθέτηση 9.000 νέων υδρομέτρων και την τοποθέτηση μηχανισμού, ψηφιακού μεταδότη μέτρησης σε 6.500 υπάρχοντα υδρόμετρα. Μέχρι στιγμής έχουμε φτάσει στο 50% τοποθέτησης, καθώς έχουμε εγκαταστήσει περίπου 8.000 υδρόμετρα στην νέα πόλη. Με το έργο αυτό η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται άμεσα για τις περιπτώσεις διαρροών και να μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς καθυστέρηση. Παράλληλα η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου συμβάλλει στην εξοικονόμηση του εργατικού προσωπικού, αλλά και στην εξοικονόμηση χρόνου, εργατοώρες, ενώ τα ψηφιακά υδρόμετρα διευκολύνουν τον εντοπισμό των διαρροών. Όταν κάποιος παρέμβει πάνω στο έξυπνο υδρόμετρο, κατευθείαν θα μας δώσει σήμα ότι κάτι έχει κάνει. Παράλληλα θα βοηθήσει στη διαχείριση και έλεγχο παροχής των πιέσεων του δικτύου ύδρευσης. Είναι υδρόμετρα που θα αναβαθμίσουν σημαντικά τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.».
Από την πλευρά της η διευθύντρια της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βέτα Γεωργιάδου, συμπληρώνει ότι: «Τη σύμβαση του έργου την υπογράψαμε τον Φλεβάρη του 2024 και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 18 μήνες. Μέσα στο 18μηνο είναι έξι μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας και εκπαίδευσης του προσωπικού της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. για το νέο σύστημα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να γίνουν και οι απαιτούμενες δοκιμαστικές λειτουργίες, για να δούμε ότι το σύστημα συνολικά λειτουργεί. Γιατί αυτό που κάνουμε με αυτό το έργο, δεν είναι μια απλή αντικατάσταση έξυπνων υδρομετρητών, είναι και ένα σύστημα συλλογής και μετάβασης δεδομένων με ψηφιακό τρόπο, έτσι ώστε αυτόματα να έρχονται οι ενδείξεις στο σύστημα παραγωγής των λογαριασμών μας.
Η πρώτη φάση που είναι η αλλαγή των υδρομετρητών, μέχρι και τον Ιούλιο θα έχουν αλλάξει όλοι οι υδρομετρητές. Όμως για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της εφαρμογής πρέπει να κάνουμε 33 σταθμούς ενδιάμεσους, συλλογής και μετάδοσης των δεδομένων. Αυτό είναι ένα ολόκληρο σύστημα τηλεματικής. Δηλαδή μία προγραμματική εφαρμογή, για να μαζεύει αυτά τα δεδομένα με αυτόματο τρόπο και να τα μεταδίδει αυτόματα και να έρχονται στα εσωτερικά μας συστήματα χωρίς να μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι. Δηλαδή και το περιθώριο λάθους του ανθρώπινου παράγοντα με την ανάπτυξη αυτού του συστήματος περιορίζεται.
Το υδρόμετρο από τη στιγμή που έχει τοποθετηθεί -οι αλλαγές ξεκίνησαν από τον Μάρτη- κάθε ένα αρχίζει και καταγράφει και το κρατάει. Η μετάδοση θα γίνει με τους σταθμούς. Εμείς δηλαδή έχουμε μνήμη των 8.000 υδρομέτρων που έχουμε ήδη αλλάξει. Έχουν μνήμη και καταγραφή από την ημέρα της αλλαγής τους. Για να γίνει η πλήρης λειτουργία του συστήματος θα πρέπει να γίνουν και οι ενδιάμεσοι αυτοί σταθμοί».