• Καμπανάκι για τις επιπτώσεις στον τουρισμό εξαιτίας της οριακής λειτουργίας του νοσοκομείου
Και ενώ η τουριστική σεζόν έχει για τα καλά ξεκινήσει στο νησί με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία και του Ρεθύμνου να είναι υψηλές και τις αφίξεις να καταγράφουν αύξηση σε σχέση με την περυσινή χρονιά γεμίζοντας ικανοποίηση τους εμπλεκόμενους του κλάδου, οι ανεπαρκείς και παρωχημένες υποδομές στο νησί έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.
Ξενοδοχειακές μονάδες, βίλες και καταλύματα πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο στον νομό και στο νησί γενικότερα, μιας και στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι επενδύσεις που γίνονται τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στην ενδοχώρα αφορούν σε τουριστικές δραστηριότητες.
Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη από πλευράς υποδομών είναι δυσανάλογη. Κακό εθνικό δίκτυο, ανεπαρκείς υποδομές αεροδρομίων και λιμένων.
Και στις δυο περιπτώσεις σχεδιασμός υπάρχει με την κατασκευή του νέου Β.Ο.Α.Κ., αλλά και του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Ωστόσο η ανησυχία κυριαρχεί, αφού οι δυο νέες υποδομές, όταν ολοκληρωθούν και λειτουργήσουν, θα πρέπει να συνοδευτούν και από μια σειρά μικρότερων ή μεγαλύτερων έργων που θα αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, των λυμάτων, την επάρκεια υδάτινων πόρων και φυσικά σε δράσεις και παρεμβάσεις που θα θωρακίζουν το περιβάλλον και θα εξυπηρετούν τον πληθυσμό σε όλα τα επίπεδα.
Τα παραπάνω απασχολούν έντονα τους ξενοδόχους, που βλέπουν τα τελευταία χρόνια την τουριστική ανάπτυξη στο νησί να εξελίσσεται με υψηλούς ρυθμούς, δίχως όμως αυτή να συνοδεύεται και από τα αναγκαία έργα.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, οι υποδομές έχουν εξαντλήσει τη φέρουσα ικανότητά τους: «Τα προβλήματα είναι διαχρονικά. Τα έχουμε τονίσει επανειλημμένα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μεγάλο πρόβλημα για εμάς είναι οι υποδομές, οι οποίες έχουν ξεπεραστεί. Έχουν υπερβεί τη φέρουσα ικανότητά τους, όπως είναι τα αεροδρόμια, δρόμοι, λιμάνια, πάρκινγκ και ένα σωρό άλλα πράγματα που αφορούν σε δημόσιες υποδομές. Από την άλλη πλευρά, προβλήματα που θα υπάρξουν και προβλήματα που θα ανακύψουν ακόμα περισσότερα στο μέλλον είναι η βιωσιμότητα των προορισμών. Με το που θα ανοίξει το αεροδρόμιο Ηρακλείου αυτομάτως οι επισκέπτες του νησιού θα αυξηθούν από έξι σε οκτώ εκατομμύρια και όταν θα ολοκληρωθεί και ο Β.Ο.Α.Κ. θα πάμε στα διπλάσια: στα 12.000.000. Πώς θα εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι; Υπάρχουν οι δυνατότητες από πλευράς δήμων για συλλογή στερεών και υγρών αποβλήτων; Υπάρχουν οι δρόμοι που θα κινηθούν; Υπάρχουν τα πάρκινγκ που θα παρκάρουν τα αυτοκίνητα που θα νοικιάσουν; Οι παραλίες, όπου πάνε, από ποιους θα εξυπηρετηθούν; Υπάρχει το προσωπικό που θα τους εξυπηρετήσει; Και λέμε να κάνουμε εισαγωγή προσωπικού. Πού θα μείνουν όλοι αυτοί; Έχουμε δυστυχώς πάρα πολλά μπροστά μας και θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να τα μεθοδεύουμε, μαζί επιχειρηματίες με την πολιτεία, για να βρούμε κάποια άκρη. Ορισμένα θέματα άπτονται καθαρά της πολιτείας που πρέπει να νομοθετήσει, διότι όπως σας είπα ο βιώσιμος προορισμός γίνεται με κάποιο σχέδιο. Το σχέδιο δουλεύει μόνο από πάνω προς τα κάτω, δε μπορεί να δουλέψει ανάποδα».
Αντίκτυπο στον τουρισμό από την υποστελέχωση του νοσοκομείου
Ιδιαίτερη αναφορά στην προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου κάνουν οι ξενοδόχοι του νομού επισημαίνοντας πως η υποστελέχωσή του έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τουρισμό του Ρεθύμνου. Η παροχή αξιοπρεπούς και ασφαλούς υγειονομικής περίθαλψης για έναν επισκέπτη είναι μια σημαντική παράμετρος για την επιλογή ενός προορισμού. Δεν είναι δυνατόν σε ένα νομό, που επί έξι μήνες φιλοξενεί τεράστιο αριθμό επισκεπτών να λειτουργεί ένα Νοσηλευτικό Ίδρυμα, το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ντόπιων, τονίζουν μεταφέροντας την έντονη ανησυχία τους. Ήδη ο Σύλλογος Ξενοδόχων συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Ρεθεμνιώτικη Hospital-ity».
Αυτό το πρόγραμμα θα ισχύσει για ένα χρόνο και περιλαμβάνει:
- Επιδότηση ενοικίου 120€ – το μήνα
– Ένωση Ξενοδόχων και Σύλλογος φίλων της Παθολογικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
- Εκπτώσεις στην εστίαση 15% (προσωπικής κατανάλωσης)
– Σε 140 καταστήματα (εστιατόρια, καφετέριες, ένα πλυντήριο αυτοκινήτων, τρεις κάβες)
– Σωματείο Εστίασης.
- Εκπτώσεις 10% (σε Super Market Παυλάκη – Παπαδάκη – Χαμογεωργάκη)
– Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου
- Ακόμη θα γίνεται προσπάθεια διευκόλυνσης εύρεσης στέγης (σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους). Υπενθυμίζουμε ότι το παραπάνω πρόγραμμα υποστηρίζεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου, τον Σύλλογο Ξενοδόχων νομού Ρεθύμνης, τον Σύλλογο Φίλων Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου, τον Εμπορικό Σύλλογο και Σωματείο Εστίασης δήμου Ρεθύμνου και Συναφών Επαγγελμάτων.
«Εμείς εδώ στο Ρέθυμνο έχουμε άλλο ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει και είναι πολύ σοβαρό. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο έχει υποστελεχωθεί. Όταν θέλουμε να μιλάμε και να σχεδιάζουμε επέκταση της τουριστικής περιόδου και προσέλευση επισκεπτών όλο τον χρόνο, το οποίο είναι η ευχή όλων μας, θα πρέπει να έχουμε ως προορισμός και δομές, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την άριστη και ασφαλή υγειονομική περίθαλψης στους επισκέπτες» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανόλης Τσακαλάκης.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μπάμπης Μπιρλιράκης, ανάφερε ότι σε τοπικό επίπεδο η αγωνία του τουριστικού κλάδου επικεντρώνεται και στην προβληματική – οριακή λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Όπως τονίζει δεν μπορεί ένας τουριστικός προορισμός να μην παρέχει αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης στους επισκέπτες του. Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Μπιρλιράκης τόνισε: «το θέμα του νοσοκομείου και της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό για το Ρέθυμνο και είναι πολύ σοβαρό το ότι από τη μία μεριά αναπτύσσονται υψηλές προσδοκίες όσον αφορά το αεροδρόμιο και τον Β.Ο.Α.Κ. στην Κρήτη και από την άλλη μεριά παλεύουμε για να κρατήσουμε ένα νοσοκομείο που ήδη ήταν μικρό για τις δυνατότητες του Ρεθύμνου. Να πω ότι ο Σύλλογος Ξενοδόχων σε συνδυασμό με άλλους παραγωγικούς φορείς και συλλόγους, από την 1η Μαΐου χρηματοδοτεί – επιδοτεί την παρουσία ειδικευόμενων γιατρών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με επιδότηση στέγης και με εκπτώσεις σε καταστήματα του Εμπορικού Συλλόγου, Εστίασης και άλλες εκπτώσεις σε σουπερ μάρκετ, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει μια ελκυστικότητα στο νοσοκομείο και να προσπαθήσει να σώσει την τελευταία στιγμή την πατρίδα. Και επίσης να πω ότι το νοσοκομείο έχει φτάσει στα όριά του, έχει ξεπεράσει τα όριά του προς τα κάτω και δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει αυτή τη στιγμή στις δυνατότητες και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η σεζόν και αυτό δυστυχώς περνάει από τους ντόπιους προς τους ξένους, διότι οι ντόπιοι φοβούνται να στείλουν τους ξένους στο νοσοκομείο και φοβούνται πλέον και οι ίδιοι να πάνε, οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα αυτό.
Αναγκαστικά φεύγουν από την πόλη, κάτι που δεν είναι πάρα πολύ καλό, γιατί είμαστε πλέον ένας μεγάλος νομός και νομίζω ότι αν μη τι άλλο, το μόνο που ζητάμε είναι μία αξιοπρέπεια στη δημόσια υγεία».
Παραμένει σοβαρό το πρόβλημα με τις ελλείψεις εργαζομένων στο κλάδο
Την ίδια στιγμή σοβαρό παραμένει το πρόβλημα στον τουριστικό κλάδο αναφορικά με τις ελλείψεις εργαζομένων. Όπως λένε οι ξενοδόχοι, παρά τη γενναία αύξηση των μισθών που έχει δοθεί, η κατάσταση βελτιώνεται μεν όχι όμως εξολοκλήρου, όπως λέει ο κ. Τσακαλάκης.
«Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα σοβαρές ελλείψεις. Οι ξενοδόχοι έχουν αυξήσει πάρα πολύ τους μισθούς, όχι στο επίπεδο που επιβάλλουν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά πολύ παραπάνω, δηλαδή φτάνουμε σε σημεία και 40% αυξήσεων επιπλέον των κανονικών. Με όλα αυτά λοιπόν έχουμε δει ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν ορισμένοι, οι οποίοι είχαν φύγει από τον κλάδο χωρίς όμως το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί. Έχουμε αυτή τη στιγμή και τη δυνατότητα να φέρουμε και μετακλητούς εργαζόμενους, κάτι όμως που δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Είναι όμως μία λύση».
Ο κ. Μπιρλιράκης τονίζει ότι τα σοβαρότερα προβλήματα, με ελλείψεις προσωπικού καταγράφονται στα ξενοδοχεία που είναι εκτός πόλης, ωστόσο όπως είπε η πληθώρα θέσεων δίνει πολλές επιλογές στους λιγοστούς ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα ξενοδόχοι να κλείνουν συμφωνίες με το προσωπικό, το οποίο ωστόσο την τελευταία στιγμή θα αλλάξει γνώμη επιλέγοντας κάποιο άλλο. «Τα ξενοδοχεία εντός πόλης έχουν ένα προβάδισμα στο να καλύπτουν ευκολότερα τις θέσεις τους -παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μία συνεχής εναλλαγή και ένα κλίμα αοριστίας σε σχέση με τους ανθρώπους που εργάζονται, γιατί υπάρχει ένα συνεχές ψάξιμο στην αγορά, με δεδομένο ότι υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις, γίνεται ένα συνεχές παζάρι στις θέσεις εργασίας, οπότε εκεί που θεωρείς ότι έχεις καλύψει τις θέσεις σου, τις βασικές θέσεις σου τουλάχιστον, για να λειτουργήσεις σωστά και με αξιοπρέπεια στις θέσεις σου, στο ξενοδοχείο σου, στην επιχείρησή σου, την επόμενη μέρα βρίσκεσαι να γυρεύεις πέντε άτομα, γιατί για τον α ή β λόγο δεν προσήλθαν στο χώρο εργασίας. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει στραφεί στους μετακλητούς υπαλλήλους, που έρχονται μετά από πρόσκληση από διάφορες χώρες της Ευρώπης και σαφώς και στους μετανάστες, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις κενές θέσεις. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο για εμάς. Νομίζω ότι το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που μπορεί να προσφέρει ότι θέλει ένας εργαζόμενος και έχει μία αξιοπρέπεια στο χώρο εργασίας. Ελέγχονται οι όροι και οι συνθήκες εργασίας στους χώρους εργασίας, οπότε θεωρώ ότι είναι καλός χώρος εργασίας το Ρέθυμνο για τους εργαζόμενους που θέλουν να έρθουν από άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο».