16 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΩΡΕΣ

Τουριστική προβολή της Κρήτης σε εκθέσεις του εξωτερικού

Σε πέντε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα, σύμφωνα με απολογιστικό ενημερωτικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας συμμετείχε:

α) Στην έκθεση F.R.E.E στο Μόναχο (22-26/02/2023) τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού, αναψυχής και κάμπινγκ στη Βαυαρία, και όπως σημειώνεται στο απολογιστικό σημείωμα, ήταν εντυπωσιακή η προσέλευση στο περίπτερο της Κρήτης κυρίως από επισκέπτες που προτιμούν εδώ και χρόνια την Κρήτη, εξ’ ου και αναφωνούσαν με χαμόγελο «mein Lieblingsort» (ο αγαπημένος μου τόπος). Την έκθεση, επισκέφτηκαν πάνω από 160.000 άτομα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Κρήτης ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, ενώ τα στελέχη Πανταζής Γεώργιος-Νικόλαος και Στεφανίδου Αναστασία, εξυπηρετούσαν και παρείχαν πληροφορίες στους επισκέπτες του περιπτέρου. Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Ρέα Τσιτσάνη και ο εμπορικός ακόλουθος Γεώργιος Λυμπέρης.

β) Στη διεθνή Τουριστική έκθεση IFT στο Βελιγράδι της Σερβίας (23-26/2/2023), όπου ήταν τιμώμενη η Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν 350 εκθέτες από 33 χώρες. Την έκθεση εγκαινίασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Κρήτης ήταν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης πλαισιωμένος από τους αντιπεριφερειάρχες Γιώργο Πιτσούλη και Νίκο Ξυλούρη καθώς και τον Μανώλη Μαρκαντωνάκη, προϊστάμενο του τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με επαγγελματίες της αγοράς με σκοπό την ισχυροποίηση των ελληνικών προορισμών και τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών.

γ) Στη διεθνή «Έκθεση Τουρισμού TTR στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε ως συνεκθέτης του ΕΟΤ και εκπροσωπήθηκε από τον προϊστάμενο του τμήματος Τουρισμού Χανίων, Μανόλη Βολικάκη και τον πρώην υπάλληλο του τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, Τάσο Διαμαντάκη. Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφτηκαν η πρέσβειρα της Ελλάδας στο Βουκουρέστι Σοφία Γραμματά και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και μέλους του Ρουμανικού Κοινοβουλίου καθηγητής κ. Ζησόπουλος, ενώ όπως αναφέρει η περιφέρεια ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βράβευση από την αντιπροσωπεία της Κρήτης του γνωστού στο Ρουμανικό κοινό ραδιοφωνικού παραγωγού και δημοσιογράφου Daniel Buzdugan, ο οποίος είναι μεγάλος φίλος της Κρήτης, διατηρεί μάλιστα και ιδιόκτητη κατοικία στο νησί, και αποτελεί ουσιαστικά πρεσβευτή της Κρήτης στη Ρουμανία. Από τις συνομιλίες με τους επισκέπτες του περιπτέρου διαπιστώθηκε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον τους να επισκεφτούν την Κρήτη, ιδίως σε αυτούς που ανήκουν στην υψηλότερη εισοδηματική τάξη.

δ) Στη 45η διεθνή έκθεση τουρισμού «TravelUtazas» στη Βουδαπέστη, ως συνεκθέτης του ΕΟΤ. Η Κρήτη, κατά την περιφέρεια, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ούγγρων ανάμεσα στους ελληνικούς προορισμούς, κυρίως για διακοπές ήλιου – θάλασσας και το 2022 την επισκέφθηκαν περίπου 40.000 Ούγγροι ενώ εκπρόσωπος ενός από τους μεγαλύτερους tour operators στην Ουγγαρία δήλωσε ότι για το 2023 υπάρχει αύξηση έως και 30% στις προκρατήσεις.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία, Εμμανουήλ Αποστολάκης, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, μαζί με τον εμπορικό ακόλουθο, Δούκα Μαρινόπουλο, και πλήθος επισκεπτών οι οποίοι ενημερώθηκαν για το τουριστικό της προϊόν και γεύθηκαν παραδοσιακά προϊόντα.

ε) Στη διεθνή έκθεση τουρισμού «Ferie For Alle», στο Χέρνινγκ της Δανίας, από 24-26/02/2023, ως συνεκθέτης του ΕΟΤ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Περιφέρειας, την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 55.000 Δανοί, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κρήτη, αποδεικνύοντας ότι το νησί μας συνεχίζει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις τους για διακοπές ήλιου και θάλασσας, τις φυσιολατρικές διαδρομές, τον πολιτισμό και την γαστρονομία. Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Δανία Φραγκίσκος Κωστελλένος, καθώς και ο πρέσβης της Κύπρου Ιάκωβος Κιρακοσιάν, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης έγιναν επαφές με tour operators και δημοσιογράφους, με τις πωλήσεις πακέτων διακοπών για το 2023 να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Όπως αναφέρει η Περιφέρεια, κατά τη διάρκεια της έκθεσης πωλήθηκαν πλέον των οκτώ χιλ. πακέτων διακοπών με μερίδιο πωλήσεων για την Ελλάδα άνω του 70%. Σημειώνεται ότι η Κρήτη συνδέεται την καλοκαιρινή περίοδο με απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και του Μπίλουντ.