26 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις

Πριν, κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η Τουρκία έχει εντείνει  τις επιθετικές ενέργειες της σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας με υπερπτήσεις και παραβιάσεις της , κατά τρόπο ώστε  το μισό Αιγαίο να είναι καθημερινώς απροσπέλαστο λόγω της υπερδραστηριότητας των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών και των UAV που συμμετέχουν στις τουρκικές ασκήσεις με πυρά στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση  ισχυρίζεται ότι αυτές οι κινήσεις του Ερντογάν γίνονται επειδή «έχει θυμώσει» με τις επιτυχίες της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτων.

Πρόκειται περί παιδαριώδους , πρόχειρης και απρόσεκτης αντίδρασης και το κυριότερο λανθασμένης εκτίμησης  για τις επιθετικές προθέσεις της Άγκυρας εναντίον της Αθήνας , χωρίς ποτέ ο Ερντογάν να έχει αναφερθεί «σε ήσυχο καλοκαίρι» όπως επιθυμεί και κατονομάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Άγκυρα ούτε θύμωσε, ούτε θορυβήθηκε ούτε «απομονώθηκε διεθνώς» από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτων.

Και τούτο διότι καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ΔΕΝ υπήρξε ούτε μια λέξη ούτε μια αναφορά της κυβέρνησης Μπάιντεν και των ανώτατων αξιωματούχων της για την Τουρκία ,  για την επιθετική στάση της απέναντι στην Ελλάδα για τις παρανομίες που διαπράττει με συνεχείς υπερπτήσεις και παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου. Το  ελληνικό επιχείρημα ότι η ελληνική αντιπροσωπία παρουσίασε στον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους αξιωματούχους του την παράνομο χάρτη της « Γαλάζιας Πατρίδας» του Ερντογάν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι αδύναμο και αναποτελεσματικό . Και τούτο διότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο δεν περίμεναν να τους παρουσιαστεί το ελληνικό αντίγραφο του χάρτη της « Γαλάζιας Πατρίδας « του Ερντογάν. Το θέμα το ξέρουν πολύ καλά ευθύς εξ αρχής και φυσικά δεν έχουν κάνει τίποτα , ούτε έχουν αντιδράσει καθόλου…

Ο πρωθυπουργός προθύμως ανακοίνωσε στο Λευκό Οίκο την απόφαση αγοράς μιας μοίρας αμερικανικών αεροσκαφών F-35, κάτι που ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την αμερικανική κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ κ Μπλίνκεν. Ο οποίος δύο ημέρες μετά, συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογο του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους μαλακούς τρόπους που θα ακολουθηθούν για δύο θέματα:

  • Την αγορά νέων F-16 BLOCK-70 και
  • την αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16 στην Τουρκία.

Και αυτά με τη σύμφωνη γνώμη του «τουρκοκρατούμενου» τμήματος Νομικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι « δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα» σε καμιά αγορά από την Τουρκία…

Αντιθέτως, η ελληνική απόφαση για νέα αγορά αμερικανικών αεροσκαφών έδωσε την αφορμή στην Τουρκία για νέους έωλους ισχυρισμούς ότι πλέον «Τουρκία  απειλείται από την Ελλάδα», που εξοπλίζεται και εξοπλίζει και τα νησιά εναντίον της Τουρκίας.

Το πρόσφατο περιστατικό  παράνομης  εισόδου τουρκικών μαχητικών στο FIR  Αθηνών και η υπέρπτηση ελληνικού εδάφους στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης  ως τουρκικά «αντίποινα»(;) όπως αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση στο ελληνικό διάβημα, είναι εξόχως σοβαρό και διόλου τυχαίο.

Και τούτο διότι το σύστημα ελέγχου του εναερίου χώρου  πάνω από την αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης, ούτε ενεργοποιήθηκε ούτε ενημέρωση και τις ελληνικές αρχές για το συμβάν με τα τουρκικά αεροσκάφη.

Το γεγονός αυτό εγείρει πολλά και δύσκολα ερωτηματικά για το αν οι ΗΠΑ τηρούν κατά γράμμα τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους από τη πρόσφατη ελληνο/αμερικανική Συμφωνία..