19 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η τραγωδία στα Τέμπη στο επίκεντρο της γενικής πανελλαδικής απεργίας της Πέμπτης

• Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 16 Μαρτίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών, με βασικά αιτήματα την πλήρη διερεύνηση σε βάθος του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, την απόδοση ευθυνών καθώς και τη λήψη μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 11:00 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, περνώντας από το Δημαρχείο οι διαδηλωτές όπου θα βρίσκονται φοιτητές και θα ενωθούν μαζί τους.

Η συμμετοχή στην απεργία αναμένεται να είναι καθολική με κλειστές δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία. Στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γιατροί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και όλες οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, ωστόσο για να είναι εφικτή η κάλυψη τω αυριανών κινητοποιήσεων οι δημοσιογράφοι απεργούν μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή σήμερα Τετάρτη.

Το τοπικό νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, Ενώσεις, φορείς, συνδικάτα, καλούν τα μέλη τους και όλη την κοινωνία του Ρεθύμνου, να συμμετέχουν στην αυριανή απεργία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ρεθύμνου σε ανακοίνωση – πρόσκλησή της αναφέρει:

«Το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ρεθύμνου καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα να συμμετέχουν μαζικά στη γενική πανελλαδική απεργία της 16ης Μαρτίου ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε:

να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Όλες και όλοι στην απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου και στην συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, ώρα 11:00 π.μ.».

– Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, σε ανακοίνωση – πρόσκληση προς εργαζόμενους και συνταξιούχους, αναφέρει:

«Η χώρα συγκλονίστηκε από την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο έχασαν άδικα τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι και κυρίως νέα παιδιά. Καθήκον μας είναι να μην επιτρέψουμε να συμβούν ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη: ασφάλεια στους χώρους εργασίας και στις μετακινήσεις, ποιότητα υπηρεσιών, άμεση απόδοση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους φοιτητές, καλώντας τους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αγωνιστικά μεταξύ άλλων για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες:

1. άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

2. σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

3. μέτρα αυστηροί έλεγχου των κανόνων ασφάλειας.

4. συνευθήνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας.

5. άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

6. ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου έλεγχου.

7. αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγειά και την ασφάλεια στις μεταφορές.

8. άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών πρότυπων ασφαλείας».

– Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, που συμμετέχει στην απεργία, σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Απεργούμε και διεκδικούμε:

Να σταματήσει η δολοφονική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να επανακρατικοποιηθούν όλες οι δομές, αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν κοινωνικές ανάγκες και κατακτήσεις. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του νερού. Να ακυρωθεί το ξεπούλημα του Ογκολογικού Παίδων και των άλλων δομών Δημόσιας Υγείας στις οποίες επιφυλάσσεται παρόμοια τύχη.

Να ενισχυθούν άμεσα με προσλήψεις και υλικοτεχνικές υποδομές η Υγεία, η Παιδεία, οι Μεταφορές, η Δασική Υπηρεσία, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και όλες οι κοινωφελείς δομές.

Να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους ενόχους του εγκλήματος στα Τέμπη. Να σταματήσει επιτέλους η διαπλοκή Δικαιοσύνης, Μ.Μ.Ε. και πολιτικής εξουσίας.

Να πάψει η αστυνομοκρατία και οι οικονομικοί – κοινωνικοί φραγμοί σε εργασία και εκπαίδευση απέναντι στη νέα γενιά. Να μπορέσουν να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, να εργαστούν και να δημιουργήσουν. Να αποσυρθεί ο νόμος 5029, που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν θα ανεχτούμε τους υπεύθυνους και τις πολιτικές που γεννάνε τέτοια εγκλήματα.

Την Πέμπτη τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά.

Όλοι στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 11:00 με κατεύθυνση στο Δημαρχείο για κοινή πορεία με τους φοιτητές».

– Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις της, όπως αναφέρει, την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου την Πέμπτη 16-3-2023 για την ανείπωτη τραγωδία του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών απαιτώντας την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να αποτραπούν παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον.

«Η ασφάλεια στους χώρους εργασίας και στις μετακινήσεις, η ποιότητα υπηρεσιών και η άμεση απόδοση ευθυνών είναι αδιαπραγμάτευτη απαίτηση των συνταξιούχων του Ρεθύμνου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση.

– Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνης συμμετέχει στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία, για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους και για να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών.

«Καλούμε όλα τα μέλη μας αλλά και τους πολίτες του Ρεθύμνου στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 11:00 π.μ.», αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωση-πρόσκληση.

-Το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔEΔΥ για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023. «Διεκδικούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης των δημόσιων υποδομών, και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.

Στο ίδιο πνεύμα, σε μια περίοδο που η εκχώρηση των δημόσιων αγαθών αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών δηλώνει ότι αποτελεί βασική του προτεραιότητα η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου και δεν θα πάψει να διεκδικεί την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των ΑΕΙ και τη βελτίωση των μισθολογικών απολαβών των μελών του«αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και στην ανακοίνωση της αναφέρει:»Οι μαζικοί,ενωτικοί αποφασιστικοί αγώνες του λαού είναι ο μόνος δρόμος για να μη συγκαλυφθεί, να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη.Οι πραγματικοί ένοχοι δε μπορούν πια να συγκαλυφθούν.Είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.Είναι η πολιτική που εμπορεύεται την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή μας, τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί για το έγκλημα στα Τέμπη! Για τα δεκάδες εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά σε βάρος μας.Αυτοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τους χιλιάδες νεκρούς και την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας την περίοδο της πανδημίας.Αυτοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την διάλυση του ΕΣΥ, την απαξίωση των εργαζομένων του και την οικονομική εξόντωση των ασθενών για να βρουν την υγειά τους.Την ίδια ώρα που είναι νωπό το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιούν το μοναδικό Παιδοογκολογικό κέντρο σε όλη την Ελλάδα!Μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση του νερού!Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!Οι ζωές μας πάνω απο τα κέρδη τους!Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη πανεργατική απεργία την Πέμπτη. 16/3 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.Καλούμε σε συγκέντρωση στις 11 στο Εργατικό Κέντρο με σκοπό την κοινή πορεία με τους φοιτητές και τα σωματεία στο Δημαρχείο».

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

Σημειώνεται ότι λόγω συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, από 00:01 έως 24:00 τοπική ώρα, η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου.

Οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους.

Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)