Τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις θάλασσες της Κρήτης μέσα σε δυο μέρες.
Ειδικότερα, το βραδύ της Παρασκευής ένας 56χρονος υπήκοος Πολωνίας, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη θαλάσσια περιοχή των Μισσιρίων. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Την προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.
Λίγο νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής μία 80χρονη Ελληνίδα εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της στην παραλία των εκβολών του ποταμού Αναποδάρη στον δήμο Βιάννου. Η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Βιάννου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η Λιμενική Αρχή Καλών Λιμένων διενεργεί προανάκριση, ενώ έχει παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Το πρωί του Σαββάτου στην Αμμουδάρα Ηρακλείου 73χρονη τουρίστρια υπήκοος Ουκρανίας, ανασύρθηκε επίσης χωρίς τις αισθήσεις της από τη θάλασσα. Η σορός της μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης για νεκροψία – νεκροτομή. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.
Οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στη θάλασσα από τον Ερυθρό Σταυρό
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή την καλοκαιρινή περίοδο και τη μαζική παρουσία πολιτών και τουριστών στις παραλίες της Ελλάδας αλλά και τα περιστατικά πνιγμών που καταγράφονται στη χώρα, απευθύνει έκκληση για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών.
Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο πνιγμός στη θάλασσα, αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά. Πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι πολλά από τα θύματα πνιγμού μπορούν να επιβιώσουν και να αναρρώσουν πλήρως με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση στα κρίσιμα πρώτα λεπτά που εκτυλίσσεται το περιστατικό.
Ο Τομέας Σαμαρειτών-Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. παρέχει τις παρακάτω οδηγίες προς τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στη θάλασσα:
1. Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.
2. Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσης.
3. Όχι κολύμπι σε βαθιά νερά.
4. Όχι βουτιές.
5. Όχι κολύμπι εάν δεν περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες από το γεύμα.
6. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι όσο το δυνατόν νωρίτερα.
7. Μη μπαίνετε στην θάλασσα αν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ρεύματα.