Μέσα σε ένα μήνα δήμος και φορείς μέσα από διαβούλευση καλούνται να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση, για την οποία θα γνωμοδοτήσει στα μέσα Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να προχωρήσει η μελέτη
Τα πρώτα στοιχεία της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του μητροπολιτικού δήμου παρουσίασαν χθες οι μελετητές, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ρεθύμνου παρουσία των δημοτικών συμβούλων, των προέδρων των κοινοτήτων και φορέων του τόπου.
Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια μεταξύ των οποίων και αυτό του δήμου Ρεθύμνης, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ και εντάσσονται στο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Ρεθύμνου ανέρχεται σε 1.372.461.90 (χωρίς Φ.Π.Α.) και αφορά σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά).
Αναλυτικά τα ποσά ανά μελέτες του ΤΠΣ του δήμου έχουν ως εξής:
– Για μελέτη κατηγορίας (1) χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες: 284.344,62 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (2) πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες: 426.516,94 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (27) περιβαλλοντικές μελέτες: 58.401,00 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (20) γεωλογικές υδρογεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και έρευνες: 197.556,94 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (13) μελέτες υδραυλικών έργων: 92.513,83 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (16) μελέτες τοπογραφίας: 93.996,00 ευρώ.
Καθώς και: 172.999,40 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες και 46.133,17 ευρώ για την πρόσθετη καταβολή.
Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 36 μηνών.
Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, καθώς θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, θα καταγραφούν τα αγροτικά δίκτυα, θα οριοθετηθούν τα ρέματα και θα χωροθετηθούν μεγάλης κλίμακας έργα και δραστηριότητας (σχολεία, νοσοκομείο, ΚΤΕΛ, λιμάνι κ.τλ.) καθορίζοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την οργάνωση του δήμου για την επόμενη 30ετία.
Μέχρι σήμερα υπάρχει το ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων, το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) του δήμου Ρεθύμνου, ενώ τα ΣΧΟΑΠ στις δημοτικές ενότητες Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου είναι ημιτελή.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωσή τους στους φορείς του τόπου, οι μελετητές αναφέρθηκαν στην υφιστάμενη κατάσταση και στην αποτύπωση που οι ίδιοι έκαναν και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, καθώς και την αξιολόγηση στην οποία προχώρησαν ενώ παρουσίασαν τρία εναλλακτικά σενάρια προκειμένου το Δημοτικοί Συμβούλιο μέσα στον επόμενο μήνα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα να αποφασίσει ποιο από τα τρία επιθυμεί να ακολουθήσει ή ποια στοιχεία από κάθε σενάριο μπορούν να ενσωματωθούν στην τελική πρόταση βάση της οποίας θα κινηθούν οι μελετητές στο επόμενο στάδιο.
Όπως ανάφεραν στο σύνολο του δήμου έχει ως εξής:
– Οικισμοί <2000.
– 41 Μη Οριοθετημένοι Οικισμοί.
– 6 οικισμοί με ακυρωμένα όρια σύμφωνα με την απ. ΣΤΕ 56/2017.
– 14 οικισμοί με ακυρωμένα όρια (κύκλοι) Νομάρχη σύμφωνα με την απ. ΣΤΕ 57/2017.
– 80 προ του ‘23.
– 35 Παραδοσιακοί Οικισμοί (ΦΕΚ 728/Δ’/21-9-1995).
Εναλλακτικά σενάρια
Τα εναλλακτικά σενάρια, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τους μελετητές, είναι τα εξής:
– Σενάριο τάσεων, το οποίο αφορά στη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη με τη διατήρηση των υφιστάμενων εξελίξεων και την υλοποίηση του υπάρχοντος σχεδιασμού όπως απορρέει από τα ισχύοντα σχέδια χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
– Σενάριο ενίσχυσης υφιστάμενης αναπτυξιακής φυσιογνωμίας, κατά το οποίο η ρύθμιση της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης της εδαφικής έκτασης του δήμου, επιτυγχάνεται με παρεμβάσεις με τις οποίες ενδυναμώνονται περαιτέρω ορισμένες αναπτυξιακές παράμετροι των επιμέρους χωρικών ενοτήτων, που αφορούν τον μετασχηματισμό του χώρους και την ελκυστικότητά του με την άσκηση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.
– Σενάριο αναδιάρθρωσης ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, στο οποίο προωθείται η βιώσιμη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη στην εδαφική έκταση του δήμου με ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που απόσκεπων στην πολυκεντρική ανάπτυξη και στην ενδυνάμωση των σχέσεων αστικού, εξωαστικού και αγροτικού χώρου με μικτές χρήσεις γης στις επιμέρους χωρικές ενότητες με στόχο την αύξηση της συνέργειας και των σχέσεων αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.
Και τα τρία εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για:
– Τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.
– Τη διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
– Την ανάδειξη και προστασία πολιτιστικών τόπων και πολιτιστικής κληρονομιάς.
– Την προστασία των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών όπως του ορεινού χώρου, των παράκτιων περιοχών και των πεδινών περιοχών (γεωργική γη).
– Την εναρμόνιση και την επανεξέταση των χρήσεων γης εντός των οικιστικών περιοχών.
– Την οριοθέτηση των οικισμών.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γιώργος Τσακούμης, μόνιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της εταιρείας Δικτύου που είναι μια εκ των δυο εταιρειών που συμμετέχουν στη σύμπραξη που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου δήμου Ρεθύμνης: ανέφερε: «Η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου δήμου Ρεθύμνης εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που είναι η πολεοδομική χωροταξική μεταρρύθμιση της χώρα που εκτελείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Φορέας ανάθεσης είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Βέβαια, ο τελικός αποδέκτης είναι ο δήμος Ρεθύμνης. Είμαστε στο τέλος του πρώτου κύκλου από τους δύο κύκλους που έχει η μελέτη, αφού κάναμε την ανάλυση του δήμου Ρεθύμνης από την οποία προκύπτουν κάποια σενάρια, τα οποία παρουσιάσαμε στους φορείς. Εφόσον υποβληθεί αρχές Ιουλίου και επίσημα η μελέτη πλέον, με τα σενάρια κ.λπ., ο δήμος θα έχει γύρω στον έναν μήνα για να γνωμοδοτήσει και να πάμε πλέον στο δεύτερο στάδιο, το οποίο είναι το στάδιο της πρότασης και που θα χτιστεί πλέον η πρόταση και το τελικό σχέδιο της ανάπτυξης του δήμου Ρεθύμνης».
Σίγουρα, όπως σημείωσε, από την πρώτη εικόνα προκύπτει ανάγκη χωρικής οργάνωσης στον δήμο Ρεθύμνου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Σίγουρα στον δήμο Ρεθύμνης υπάρχει η ανάγκη χωρικής οργάνωσης, υπάρχει εκτός σχεδίου δόμηση, υπάρχει μεγάλη διάχυση χρήσεων. Πρέπει να γίνουν κάποια «συμμαζέματα», τα οποία όμως πρέπει να είναι και προς την επιθυμία της δημοτικής αρχής και των κατοίκων του δήμου. Σίγουρα, από εμάς θα προταθούν αρκετά όσον αφορά στο τι τουρισμός θα αναπτυχθεί, εάν θα πρέπει να γίνει περιορισμός σε εκτός σχεδίου δόμησης ή όχι, το που πρέπει να πάνε οι επαγγελματικές χρήσεις, εάν θα πρέπει να υπάρχει διάχυση και «ανακάτεμα» των χρήσεων κτλ.».
Μαζι με τον κ. Γιώργο Τσακούμη είναι η Χαρούλα Κυριακίδου αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακό στον χωρικό σχεδιασμό και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία Δίκτυο χωροτάκτης – πολεοδόμος.
Γιώργος Μαρινάκης: Το ΤΠΣ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, στην εισαγωγική τοποθέτηση στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, τόνισε ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο, ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι μια καλή μέρα θεσμικά για το Ρέθυμνο. Ξεκινάμε και νομίζω ότι είμαστε από τους πρώτους δήμους που είμαστε στην ευχάριστη θέση να περάσουμε και να κατοχυρώσουμε την πρώτη φάση για τη δημιουργία Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Οι μελετητές θα μας πουν τα όρια και τα περιθώρια βάσει των οποίων ήταν υποχρεωμένοι να εργαστούν. Ό,τι ειπωθεί είναι η άποψη των μελετητών και όχι οποιουδήποτε φορέα, δήμου, ιδιώτη ή οτιδήποτε άλλου. Από σήμερα και μετά που αναλαμβάνουμε δουλειά εμείς για το σπίτι για να κάνουμε τις παρεμβάσεις, τις διορθώσεις ή τις αλλαγές, έχοντας πάντα κατά νου πάντα ότι αυτή δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται σε λευκό σεντόνι. Υπάρχουν νόμοι, προδιαγραφές, προαπαιτούμενα και έλεγχος σε τρία επίπεδα, στο ΣΥΠΟΘΑ, στο υπουργείο και τελικά στο Συμβούλιο Επικρατείας για να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ό,τι τελικά ρυθμιστεί και αφορά στον δήμο μας, θα είναι κατοχυρωμένο κατά τρόπο νομικά αναμφισβήτητο, οπότε θα αποκτήσει και ο δήμος μας ένα εργαλείο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου, αλλά και τη συντόμευση της ταλαιπωρίας των πολιτών που θέλουν να δημιουργήσουν συγκεκριμένες υποδομές και είτε πάνε σε σημεία που δεν γίνεται, είτε υπάρχει μια πολύ μεγάλη χρονοκαθυστέρηση λόγω της γραφειοκρατίας και των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Επίσης, σήμερα ούτε σχέδια πόλης φτιάχνουμε, ούτε δρόμους, ούτε πλατείες δημιουργούμε. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει άλλα χαρακτηριστικά Δεν νομοθετούμε σήμερα, αλλά ακούμε, παραλαμβάνουμε και μετά διαβουλευόμαστε εσωτερικά. Άλλωστε ό,τι γίνει θα περάσει από όλα τα όργανα, όπως και από το δημοτικό συμβούλιο».
Ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού δήμου Ρεθύμνου Στέλιος Ξεζωνάκης από την πλευρά του, σημείωσε ότι το πρώτο στάδιο της μελέτης που αφορούσε την καταγραφή των δεδομένων του δήμου και των χρήσεων γης, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στη φαρέτρα του δήμου. Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που παρουσιάστηκαν όπως είπε: «Προσέγγισαν την ανάπτυξη του δήμου μέσα από τρία διαφορετικά σενάρια, δηλαδή με αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, άλλα πιο δυναμικά με προτάσεις για πολεοδόμηση σε μεγαλύτερη έκταση και άλλα με λιγότερη. Πρέπει εμείς ο δήμος και οι φορείς να εκφράσουμε την άποψη μας για το που θέλουμε να κατευθυνθούμε. Εμείς ήδη από αύριο θα ξεκινήσουμε τη διαβούλευση ώστε μέσα από τις προτάσεις που θα γίνουν, αν είναι δυνατόν, να καταλήξουμε σε μια κοινή πρόταση, σε ένα σενάριο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του δήμου».