Ο σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία» διοργανώνει Τριήμερες Εκδηλώσεις Μνήμης, οι οποίες πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο, εν όψει της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Κυριακή 17 Μαΐου, Ιερός Ναός Παναγίας Ελευθερώτριας, Άνω Καλλιθέα Ρεθύμνου
07:00-10:00, Όρθρος και Θεία Λειτουργία
10:00-10:30, Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Θα ακολουθήσει ομιλία επί των ιστορικών γεγονότων, χορωδιακά τραγούδια και παράθεση ποντιακής φιλοξενίας.
*συμμετέχει ο Παραδοσιακός Σύλλογος «Ερωφίλη».
Δευτέρα 18 Μαΐου, Κέντρο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Διακονίας «Θεομήτωρ»
18:30, Κεντρική Εκδήλωση
– Χαιρετισμός: Όλγα Παπαδοπούλου – Πρόεδρος.
– Ιστορική Εισήγηση με θέμα το Ποντιακό Ζήτημα από τον Νίκο Σιγάλα, Εντεταλμένο Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ειδικευόμενο στην Οθωμανική και Νεότερη Ελληνική Ιστορία.
– Απαγγελία του ποιήματος «Η Καμπάνα του Πόντου» του Φ. Κτενίδη, από την Ειρήνη Τσαχουρίδου.
– Προφορικές μαρτυρίες προγόνων: Παναγιώτα Ιωαννίδου – Αντιπρόεδρος, Άννα Σαρηγιαννίδου – Γενική Γραμματέας.
– Απαγγελία του ποιήματος «Πάρθεν» του Κ. Καβάφη από την Ρεβέκκα Γάσπαρη – Μέλος του Δ. Σ. και ερμηνεία του μελοποιημένου κομματιού από το Τμήμα Χορωδίας του Συλλόγου.
– Χορός Χαλάι από το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου.
Πομπή από το Κέντρο «Θεομήτωρ» προς την Πλατεία Μικρασιατών.
*συμμετέχει ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών
Σάββατο 30 Μαΐου, Κέντρο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Διακονίας «Θεομήτωρ»
18:30, Προβολή του ντοκιμαντέρ για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «Η Μπάντα», παρουσία του δημιουργού Νίκου Ασλανίδη, ερευνητή και δημοσιογράφου.
Θα προηγηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες … 100 χρόνια μετά», το οποίο περιέχει μαρτυρίες προσφύγων της πρώτης γενιάς, οι περισσότερες των οποίων αναφέρονται στις πορείες του «λευκού θανάτου» και τα τάγματα εργασίας.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ
Η πρόεδρος Παπαδοπούλου Όλγα
Η γενική γραμματέας Σαρηγιαννίδου Άννα










