Το χειμώνα οι ποσότητες των απορριμμάτων ημερησίως δεν ξεπερνούν τους 120 τόνους και τον Αύγουστο φτάνουν τους 300
Αποδεκατισμένη η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνης
Τριπλάσια αύξηση καταγράφεται τους καλοκαιρινούς μήνες στις ποσότητες απορριμμάτων του νομού Ρεθύμνου, που φτάνουν στη Μονάδα Επεξεργασίας του Αμαρίου με τον Αύγουστο να είναι ο μήνας αιχμής λόγω της τεράστιας τουριστικής κίνησης από Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Όπως είναι φυσικό το 70% των ποσοτήτων αφορά στο μεγαλύτερο δήμο του νομού, αυτόν του δήμου Ρεθύμνης.
Χαρακτηριστικά, ενώ τη χειμερινή περίοδο τα απορρίμματα στο νομό δεν ξεπερνούν τους 120 τόνους ημερησίως, ο αριθμός αυτός ανάλογα την τουριστική σεζόν μπορεί να φτάσει και τους 300 τόνους ημερησίως τον Αύγουστο.
Ειδικότερα μέχρι στιγμής στη ΜΕΑ Αμαρίου φτάνουν περί τους 220-230 τόνους την ημέρα, ο αριθμός αυτός την περίοδο του Δεκαπενταύγουστο μπορεί να φτάσει και τους 300 τόνους.
Από αυτούς το 70% χειμώνα – καλοκαίρι αφορά στον Δήμο Ρεθύμνου, το 16% στον Δήμο Μυλοποτάμου, το 10% στον δήμο Αγίου Βασιλείου, το 2,5% στον δήμο Αμαρίου και το 1,5% στον δήμο Ανωγείων.
Αποδεκατισμένη η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνης -Δύσκολος μήνας ο Αύγουστος
Ο δήμος Ρεθύμνης παρότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων του νομού, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της αποδεκατισμένης υπηρεσίας καθαριότητας. Το λιγοστό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, κάτι που είναι φανερό και στην εικόνα της πόλης, το τελευταίο διάστημα. Κάδοι υπερχειλίζουν από γειτονιά σε γειτονιά και οι δύο φορές ημερησίως που γίνεται η αποκομιδή μέσα στην πόλη (ξημερώματα και μεσημέρι) φαίνεται πως δεν επαρκούν. Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν αυτό τον μήνα, οπότε και θα κορυφωθεί η τουριστική κίνηση.
Όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας του δήμου Ρεθύμνου, Στέλιος Σπανουδάκης, οι μόνιμοι οδηγοί της υπηρεσίας καθαριότητας είναι 23 με πενθήμερη εργασία. Καθημερινά απαιτούνται να εκτελούν 20 δρομολόγια προς τη μονάδα του Αμαρίου, που σημαίνει τρεις βάρδιες. Παρά τις προσπάθειες για στελέχωση της υπηρεσίας αυτές είναι άκαρπες. «Οι 20 είναι μόνιμοι και οι τρεις είναι συμβασιούχοι, που έληξε η σύμβαση του ενός και έφυγε. Ο δήμος κάνει προκηρύξεις αλλά δεν έρχεται προσωπικό. Πριν από έναν μήνα βγήκε προκήρυξη για πέντε θέσεις οδηγού, ήρθε μόλις ένας. Επίσης χρειαζόμαστε 40 συνοδούς, αφού έχουμε 20 δρομολόγια την ημέρα, διότι είναι δύο από πίσω. Έχουμε 20 συνοδούς, οι άλλοι είναι συμβασιούχοι. Έφυγαν τώρα 13. Δυστυχώς πάνω από το 45% του προσωπικού της καθαριότητας είναι συμβασιούχοι, οκτώ μήνες με δικαστικές αποφάσεις, φεύγουν και έρχονται. Την Πέμπτη έληξαν οι συμβάσεις 13 ατόμων, ενός οδηγού και 12 εργατών. Έχουμε στείλει αίτημα για να βγει ξανά έγκριση για να πάρουμε προσωπικό. Αυτό όμως θα γίνει μετά από 25 μέρες, οπότε θα υπάρξει ένα κενό. Πολλοί είναι με ασφαλιστικά μέτρα. Τα παιδιά από την εποχή του Covid είναι ακόμη με δικαστική απόφαση που λήγει 4 Δεκεμβρίου. Αυτοί όμως είναι 22 άτομα. Θα φύγουν τον Δεκέμβρη 22 άτομα μαζεμένοι, θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Οπότε υπάρχει δυσκολία λόγω έλλειψης προσωπικού», τονίζει ο κ. Σπανουδάκης και προσθέτει: «Ο κόσμος έχει δίκιο που λέει ότι θέλει μια καθαρή πόλη. Η υποχρέωσή μας είναι να φροντίσουμε να καθαρίσει ο τόπος».
Η δε μονάδα του Αμαρίου λειτουργεί και αυτή πενθήμερο. Ανοίγει όμως τις πύλες της και το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αδειάσουν τα απορριμματοφόρα τα σκουπίδια στο χώρο του κυττάρου και να τα επεξεργαστούν από Δευτέρα.
Στα ύψη το κόστος ταφής
Μαζί με την αύξηση των ποσοτήτων απορριμμάτων αυξάνεται και το τέλος ταφής. Τέλος που καταβάλλουν οι δήμοι όμως επιβαρύνει και τους δημότες από τα δημοτικά τέλη.
Μαζί με το τέλος ταφής που σήμερα είναι στα 30 ευρώ προστίθεται και το εισιτήριο εισόδου στη ΜΕΑ Αμαρίου που είναι στα 50 ευρώ, δηλαδή σύνολο 90 ευρώ ανά των απορριμμάτων.
«Για το 2025 το τέλος ταφής θα είναι 35 ευρώ ο τόνος, με επιπλέον κόστος την είσοδο στο εργοστάσιο, που αναμένεται να είναι 70 ευρώ τουλάχιστον. Άρα τα 90 ευρώ που δίναμε φέτος θα πάνε σίγουρα 110-120 του χρόνου. Το τέλος ταφής είναι ένα ποσό που έχει βγάλει το κράτος και χρεώνει τους δήμου. Ξεκίνησε από 20 ευρώ και ανεβαίνει μέχρι 55 ευρώ. Εάν ανακυκλώνουμε σωστά, εάν μαζεύουμε οργανικά κ.λπ., δηλαδή όλα αυτά δεν πετιόνται και δεν θάβονται, τότε σίγουρα θα πληρώσουμε λιγότερο. Άλλο να πληρώσουμε 35 ευρώ επί 20 χιλιάδες τόνους, κι άλλο να πληρώσουμε 35 ευρώ για κάθε 5.000 τόνους. Όσα λιγότερα απορρίμματα φτάνουν για ταφή, τόσο λιγότερα θα πληρώσουμε τέλος ταφής», κατέληξε ο κ. Σπανουδάκης.