Η Ελλάδα και η Κρήτη διατηρούν την θλιβερή πρωτιά στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα, καθώς σχεδόν καθημερινά η άσφαλτος βάφεται με αίμα. Άλλοτε με μικροτραυματισμούς, άλλοτε σοβαρότερους και πολλές φορές με θανατηφόρους τραυματισμούς.
Ένα τροχαίο ατύχημα έχει πάντοτε συνέπειες, όχι μόνο στους εμπλεκόμενους, αλλά και στις οικογένειές τους. Ο πόνος είναι βαρύς και πολλές φορές δυσβάσταχτος για τους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή ύστερα από τροχαίο ατύχημα, αλλά και για εκείνους που επιβιώνουν όμως, παραμένουν καθηλωμένοι σε αναπηρικά καρότσια ή κρεβάτια για μια ζωή. Υπάρχουν και εκείνοι που ταλαιπωρούνται για χρόνια σε γιατρούς με πόνους, θεραπείες αποκατάστασης και ό,τι άλλο μπορεί να συνεπάγεται ένας τραυματισμός από τροχαίο συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής οδύνης.
Το κακό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είναι μια παράμετρος του προβλήματος. Η δεύτερη και σημαντικότερη όμως είναι η οδηγική μας συμπεριφορά και αντίληψη. Είναι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στο δρόμο όταν οδηγούμε μηχανή ή αυτοκίνητο. Είναι ο τρόπος που μεταφέρουμε στα παιδιά μας τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Είναι η σημασία που δίνουμε στα όρια ταχύτητας, στην προσπέραση διαχωριστικών γραμμών, στη χρήση του κράνους. Είναι η σοβαρότητα με την οποία αντιλαμβανόμαστε την οδήγηση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η οδήγηση ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ, παράγοντας ο οποίος αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Είναι αυτά τα απλά τα οποία σώζουν ζωές και περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πιθανότητα εκδήλωσης τροχαίου ατυχήματος.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση με θέμα «Τροχαία Ατυχήματα και Οδική Ασφάλεια: Δεν είναι παιχνίδι!». Που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρινέ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Πρινέ με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο υποδιοικητής της Τροχαίας Ρεθύμνου, Μανώλης Κατσούγκρης, αναφέρθηκε στα αίτια εκδήλωσης των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και στο πως αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν σημειώνοντας μεταξύ άλλων.
«Δεν αρκεί η δική μας προσπάθεια και μόνο (της Τροχαίας), θέλουμε τη συνδρομή και τη συμβολή όλου του κόσμου, όλων όσων χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί, είτε ως επιβάτες. Πρέπει όλοι, να συμπεριφέρονται με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η δική τους σωματική ακεραιότητα, καθώς και των συμπολιτών μας. Εμείς σαν Τροχαία θα είμαστε επί ποδός όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες, όπως κάνουμε όλο τον χρόνο, λαμβάνοντας μέτρα οδικής ασφάλειας και πραγματοποιώντας εντατικούς ελέγχους στο οδικό δίκτυο».
Σημαντικός ο ρόλος των γονέων – Αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά
Στον σημαντικό ρόλο των γονέων αναφέρθηκε η Μαρία Παπαδακάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρος τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και διευθύντρια Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας στην ομιλία της με θέμα «Οι γονείς ως πρότυπα ασφαλούς μετακίνησης για τα παιδιά: Σκέψεις, προβληματισμοί και πρακτικές συμβουλές». Όπως ανέφερε, το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΕΛΜΕΠΑ έχει 20ετή και πλέον εμπειρία πάνω σε θέματα πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων και προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να συμβάλλει με παρεμβάσεις στην κοινότητα, προκειμένου οι νέοι μας να αλλάξουν συμπεριφορά, να μπορέσουν να υιοθετήσουν πιο ασφαλείς συμπεριφορές και να αποφύγουν τον κίνδυνο του τροχαίου. «Δυστυχώς, διατηρούμε για πολλές δεκαετίες μια θλιβερή πρωτιά σε θέματα που αφορούν στους τροχαίους θανάτους. Θανάτους νέων παιδιών, στον δρόμο. Το ζήτημα αυτό απαιτεί μια πιο συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας, από όλους τους φορείς που δουλεύουμε και εργαζόμαστε για αυτόν τον σκοπό» είπε.
Αναφερόμενη στους γονείς, η κ. Παπαδακάκη τόνισε ότι έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς λειτουργούν ως πρότυπα στα παιδιά τους. «Ενώ τα παιδιά αυτήν τη στιγμή δέχονται μια πλούσια πληροφορία μέσα από το σχολείο και μέσα από τα μαθήματα που έχουν ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα, δυστυχώς, αυτοί που είναι συχνά απόντες και αυτοί που είναι δυσεύρετοι και δυσπρόσιτοι είναι οι γονείς, οι οποίοι έχουν και τον πιο σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση. Μάλιστα και από πολύ νωρίς έχουν και τον κύριο ρόλο στην ανάπτυξη και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξακολουθούμε δυστυχώς να έχουμε αυτήν την καθημερινή, θλιβερή είδηση που μας συνοδεύει και οι προσπάθειές μας, παρόλο που έχουν ένα προσωρινό αποτέλεσμα, φαίνεται πραγματικά να αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσπαθούμε σε συνεργασία με την Τροχαία και με τους δήμους, μαζί με την ευαισθητοποίηση του κοινού και μαζί με την εκπαίδευση και την ενημέρωση των νέων ανθρώπων και των γονέων, να οργανωθούμε και να συντονιστούμε ακόμα και σε επίπεδο αστυνόμευσης, που και αυτή από την πλευρά της πρέπει να είναι πολύ πιο εντατική προκειμένου να είναι αποτελεσματική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα των πρώτων βοηθειών στον τόπο του ατυχήματος αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Μανώλης Ραπτάκης (ορθοπεδικός – τραυματιολόγος) θέτοντας δυο ερωτήματα. Πρέπει; Μπορούμε; Όπως είπε: «Και στα δυο αυτά ερωτήματα υπάρχει ενδιαφέρον. Τόσο στο πρέπει, που ασφαλώς πρέπει, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στο ότι μπορούμε», είπε. Ο κ. Ραπτάκης παρουσίασε το πρώτο τροχαίο ατύχημα στην Ελλάδα πριν από 117 χρόνια σημειώνοντας ότι οι συνθήκες έχουν πολλές ομοιότητες με τα σημερινά και πρόσθεσε ότι: «Εάν δεν αλλάξουμε πολλά πράγματα δυστυχώς θα συμβαίνουν πολύ περισσότερο. Για τα τροχαία φταίμε εμείς. Πρέπει όλοι να προσέχουμε. Ακολουθούμε αυστηρά τον ΚΟΚ, δεν οδηγούμε υπό την επήρεια οινοπνεύματος, έχουμε την υπομονή που χρειάζεται. Δυστυχώς έχουμε ένα κακό οδικό δίκτυο, αυτό όμως δεν μας επιτρέπει να παραβιάζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κατά κόρον για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Τελικά δεν φτάνουμε. Προσοχή λοιπόν, υπομονή και νηφάλιοι. Γιατί για να διασκεδάσουμε πρέπει να έχουμε κάνει μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος; Μπορούμε να διασκεδάσουμε και χωρίς να έχουμε πιει απολύτως τίποτα. Η διάθεση των ανθρώπων και η παρέα είναι αυτή η οποία κάνει τη διασκέδαση και το κέφι και όχι το οινόπνευμα. Το οινόπνευμα μάλλον οδηγεί στην καταστροφή».
Εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνου η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία τόνισε ότι: «Η εκδήλωση αφορά στα τροχαία ατυχήματα, στην πρόληψή τους και την προσεγγίσει από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνιές. Είναι γεγονός ότι σαν Κοινωνική Υπηρεσία προσπαθούμε σταθερά να αποκεντρώνουμε τη δραστηριότητά μας, πιστεύοντας ακράδαντα ότι δεν είναι μόνο οι δημότες της πόλης που έχουν ανάγκη από τέτοια ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αλλά όλο το πλέγμα των οικισμών και των χωριών μας. Πριν από ενάμιση μήνα έγινε κάτι αντίστοιχο στο Γεράνι που αφορούσε στην παραβατικότητα των παιδιών. Σειρά πήρε ο Πρίνες και συνεχίζουμε όπου οι τοπικοί πρόεδροι, τα τοπικά συμβούλια και οι πολιτιστικοί σύλλογοι μας το ζητάνε. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί και στην πράξη μας αφορά όλους. «Ένα οδικό δίκτυο τόσο άσχημο, με μια τάση των νέων οδηγών δυστυχώς να πίνουν και να οδηγούν, νομίζω ότι πρέπει να περάσουν ηχηρά μηνύματα και να τα πάρουμε σπίτι και μετά όλοι να προσπαθήσουμε να τα κοινωνήσουμε πιο έξω και ακόμα περισσότερο σε ανθρώπους».
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πρινέ, Βαγγέλης Μπεμπής, σημείωσε.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι νέοι να καταλάβουν και να εκπαιδευτούν σε θέματα τροχαίων ατυχημάτων. Ο βασικός παράγοντας για τα τροχαία ατυχήματα είναι η ελλιπής ενημέρωση και η μη τήρηση των κανόνων και των νόμων. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η απόκτηση υγειών συμπεριφορών και μιας σωστής παιδείας πάνω σε θέματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια. Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία και κουλτούρα για τις νέες γενιές, ώστε οι επόμενες γενιές να είναι με λιγότερα τροχαία ατυχήματα. Επιβάλλεται οι τοπικές κοινωνίες να ασχολούνται με κοινωνικά ζητήματα και ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα είναι αυτό των τροχαίων ατυχημάτων, γι’ αυτό πήραμε και αυτήν την πρωτοβουλία. Έχουμε πάρα πολλά νεαρά παιδιά, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν την κατάλληλη άδεια. Οι γονείς πολλές φορές λόγω της καθημερινότητάς τους τους δίνουν για παράδειγμα ένα μηχανάκι γιατί δεν έχουν τον χρόνο να τα πηγαινοφέρνουν από τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην έχουν ούτε τη γνώση, ούτε την κατάλληλη άδεια. Από την πολιτεία ζητάμε να υπάρχει περισσότερη αστυνόμευση και από τους γονείς κυρίως να είναι λίγο πιο κοντά στα παιδιά τους, διότι λειτουργούν ως πρότυπα».