16 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η τυποποίηση του Κρητικού ελαιολάδου διαβατήριο για την εξαγωγή του στη διεθνή αγορά

Με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Κρητικού ελαιολάδου, τη βελτίωση της τεχνογνωσίας των ελαιοπαραγωγών του νησιού γύρω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την αναγκαιότητα τυποποίησης του που αποτελεί μονόδρομο και «διαβατήριο» για την εξαγωγή του εκλεκτού προϊόντος της Κρήτης, διοργανώνεται από την Περιφέρεια ο 9ος διαγωνισμός τυποποιημένου ελαιολάδου που θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 12 Μαρτίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Το πλαίσιο, ο σκοπός καθώς και η αλλαγή ορισμένων κανονισμών του φετινού παγκρήτιου διαγωνισμού, παρουσιάστηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης μεταφορών-επικοινωνιών και θεμάτων Αγροδιατροφικής, Σταύρος Τζεδάκης, η Δ/ντρια Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης – κριτής σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιόλαδου – συντονίστρια του παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιόλαδου, Ελευθερία Γερμανάκη, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Μανόλης Καρπαδάκης, ο ερευνητής- υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ποιότητας Ελαιόλαδου Χανίων του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», Δρ. Γιώργος Καλαντζάκης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης.

Όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη: «Ο διαγωνισμός-θεσμός πλέον για το ελαιόλαδο, κύριο στόχο έχει την στήριξη και ανάδειξη του κύριου «πρεσβευτή» του Πρωτογενή Τομέα της Κρήτης, για την παραγωγή και τις εξαγωγές. Και αυτή τη χρονιά, με την στήριξη των αρμόδιων φορέων, θα αναδείξουμε τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ποιοτικού και επώνυμου Κρητικού ελαιόλαδου, θα ενισχύσουμε τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την ποιοτική αναβάθμισή του, στην ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και στην προβολή του στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Πάνω από όλα όμως, οι αρμόδιοι φορείς βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο των παραγωγών μας, στην εξέλιξη των επιχειρήσεων ελαιόλαδου, στη μεταλαμπάδευση της αγάπης και του πάθους για την καλλιέργεια αυτού του ευλογημένου καρπού στη συνείδηση της νέας γενιάς»

Η κ. Χουδετσανάκη, αναφερόμενη στην τροποποίηση του κανονισμού του φετινού διαγωνισμού είπε ότι:« Από φέτος ο κανονισμός του Παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιόλαδου τροποποιείται για να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες ετικέτες να διακριθούν.Προβλέπει ότι για κάθε εταιρεία που συμμετέχει ανεξαρτήτως αριθμού δειγμάτων και κατηγορίας, θα μπορεί να απονεμηθεί μέχρι ένα βραβείο».

Η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα καταληκτικά ευχαρίστησε τα έμπειρα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού,λέγοντας:«Ένα θερμό ευχαριστώ και από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στα μέλη της κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από Έλληνες εκπαιδευμένους δοκιμαστές από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα. Έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιόλαδου καθώς επίσης και διαπιστευμένους δοκιμαστές από τα πάνελ της Ιταλίας και της Ελβετίας. Καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες, και νικητής σε αυτό το διαγωνισμό να είναι και πάλι η Κρητική ελαιοκαλλιέργεια και το Κρητικό ελαιόλαδο».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη,αρμόδιο για θέματα Αγροδιατροφικής, Σταύρο Τζεδάκη: «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε και νa προωθήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Κρητικού ελαιολάδου, τα πλούσια οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, τη διατροφική του αξία. Επίσης δεύτερος στόχος είναι η τυποποίηση του ελαιολάδου, το προϊόν πρέπει να φεύγει από την Κρήτη τυποποιημένο, να μην πωλείται χύμα. Γιατί το τυποποιημένο προϊόν θα δώσει την υπεραξία που του αναλογεί προς όφελος των παραγωγών, των μεταποιητών, και εντέλει ο καταναλωτής να έχει ένα ποιοτικό προϊόν».

Η Δ/ντρια Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης και συντονίστρια του παγκρήτιου διαγωνισμού Ελαιόλαδου, Ελευθερία Γερμανάκη,επεσήμανε πως: «Η αξιοπιστία του διαγωνισμού θεσμού πλέον, είναι τόσο υψηλή που πραγματικά όσοι διακρίνονται στο Παγκρήτιο διαγωνισμό ελαιολάδου, και το λέω αυτό ως διεθνής κριτής, θα διακριθούν σε υψηλές θέσεις και στους διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι ένα διαβατήριο ποιότητας».

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Μανόλης Καρπαδάκης, ανέφερε: «Στηρίζουμε τον θεσμό που αναδεικνύει το εξαιρετικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο. Στόχος η αύξηση του τυποποιημένου ελαιολάδου και αν είναι δυνατόν να μην εξάγεται καθόλου χύμα ελαιόλαδο από την Κρήτη ώστε η προστιθέμενη αξία του να επιστρέφει σε εμάς και όχι στις άλλες χώρες με την εξαγωγή χύμα προϊόντος».

Ο Γιώργος Ανδρεαδάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, τόνισε ότι:«Θα πρέπει να εκπαιδευτούν περαιτέρω οι παραγωγοί μας πάνω στην ποιότητα του ελαιολάδου. Επίσης ο διαγωνισμός θα πρέπει να εξελιχθεί σε διεθνή και σε αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να είναι αρωγός».

Από την πλευρά του ο ερευνητής-υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ποιότητας Ελαιόλαδου Χανίων του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», Δρ. Γιώργος Καλαντζάκης ανέφερε πως το Ινστιτούτο συμμετέχει και στηρίζει τον διαγωνισμό διότι «συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παρθένου ελαιολάδου μας στη διεθνή αγορά».