Η απεικόνιση μιας στιγμής και η λήψη μιας φωτογραφίας, που όμως δεν έχει σκοπό να εντυπωσιάσει μόνο εξαιτίας της καλλιτεχνικής διάθεσης του δημιουργού, αλλά και λόγω της οπτικής γωνίας και της φωτογραφικής ματιάς του στα τεκταινόμενα αποτελεί το αντικείμενο της έκθεσης «Uncesored Books», η οποία εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 2ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας – Medphoto Festival 2017, με τίτλο «Ευρώπη: τα πρόσωπα και ο τόπος», που θα φιλοξενείται στο Ρέθυμνο μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου.
Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από φωτογραφικά βιβλία, συνοδευόμενα από εγκαταστάσεις, τα οποία επιχειρούν μέσω της τέχνης της φωτογραφίας να θέσουν κριτικά ερωτήματα σε σχέση με ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας. Οι δημιουργοί της έκθεσης δεν είναι μόνο επαγγελματίες φωτογράφοι, αλλά και εκδότες και ακτιβιστές, ενώ στόχος τους είναι να μετατρέψουν τη φωτογραφία σε μέσω έκφρασης των απόψεών τους για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό ζήτημα, τη χρήση των social media στις μέρες μας και άλλα. Επιπλέον, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του θεατή ως συνεργού στην επικύρωση και διάδοση του τελικού μηνύματος, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να δείξουν την χειραγώγηση της εικόνας ως εργαλεία επιρροής των κυρίαρχων εξουσιών προς την κοινή γνώμη.
Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από 17:00 έως 22:00.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Νατάσσα Χριστιά, μιλώντας για το περιεχόμενο των φωτογραφικών έργων της έκθεσης, λέει: «Τα βιβλία είναι το έναυσμα αυτής της έκθεσης, αλλά η έκθεση αυτή δεν είναι μια φωτογραφική έκθεση με τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν απευθύνεται σε ανθρώπους για να θαυμάσουν το έργο ενός καλλιτέχνη και δημιουργού. Οι εικαστικές εγκαταστάσεις συνοδεύουν τα βιβλία και τα συμπληρώνουν, βρίσκονται σε ένα διάλογο μεταξύ τους. Προβάλλουν κάποια στοιχεία που θέλουν να εκφράσουν οι συμμετέχοντες. Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε μια σειρά δημιουργών, οι οποίοι είναι φωτογράφοι, στοχαστές της εικόνας, εκδότες, μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το μέσο του φωτογραφικού βιβλίου για να προβάλλουν τα έργα τους και ουσιαστικά να ασκήσουν κριτική προσέγγιση στον κόσμο που μας περιβάλλει στη συγκεκριμένη εποχή. Άλλοι την ονομάζουν κρίση, το τέλος μιας εποχής, άλλοι την ονομάζουν μια εποχή μεταβατική και επίσης κυρίως οι περισσότεροι εκθέτουν με τη δουλειά τους τον τρόπο, με τον οποίο οι εικόνες γίνονται εργαλεία των κυρίαρχων ιδεολογιών στον κόσμο μαζικής κουλτούρας που ζούμε σήμερα».
Η ίδια, αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι δημιουργοί της συγκεκριμένης έκθεσης επιχειρούν να θέσουν κριτικά ερωτήματα στους θεατές σε σχέση με τη χρήση της εικόνας και την προσέγγιση της πραγματικότητας, εξηγεί: «Οι περισσότεροι από τους δημιουργούς δεν προσπαθούν να μας δώσουν μια απάντηση, οι περισσότεροι προσπαθούν να θέσουν ερωτήματα που να βοηθήσουν το κοινό να προσεγγίσει την πραγματικότητα από μια νέα οπτική γωνία. Δεν έχουν τον σκοπό να μας πείσουν για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα, για το πώς πρέπει να λειτουργούμε ή όχι. Για μένα προσωπικά και για όσους είναι παρόντες σε αυτήν την έκθεση είναι σημαντικότερο να απευθύνουμε ερώτηση και όχι απαραίτητα να δίνουμε απαντήσεις».
Η έκθεση «Uncesored Books» και το 2ο Μεσογειακό φεστιβάλ φωτογραφίας
Η έκθεση «Uncesored Books» που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, άνοιξε ουσιαστικά την αυλαία του 2ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας- Medphoto Festival 2017, με τίτλο «Ευρώπη: τα πρόσωπα και ο τόπος», το οποίο φιλοξενείται στο Ρέθυμνο, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου, διοργανώνεται από την KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου. Με πρώτη του δράση τη συγκεκριμένη φωτογραφική έκθεση, το MedPhoto Festival θα συνεχίσει την παρουσία του με εκθέσεις, προβολές, workshops και δρώμενα που θα διαρκέσουν μέχρι και τον Μάρτιο 2018.
Σύμφωνα με το φωτογράφο και υπεύθυνο του φεστιβάλ, Παύλο Φυσάκη, ο χαρακτήρας της έκθεσης αλλά και του φεστιβάλ άπτεται περισσότερο της σφαίρας του πολιτικού, με τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες να επιχειρούν να «ανοιχτούν» σε χώρο και χρόνο και να δημιουργήσουν κάτι το ουσιαστικό.
«Κάθε καλλιτέχνης κάνει κάτι διαφορετικό, για εμάς που επιμελούμαστε το φεστιβάλ και ασχολούμαστε με τη φωτογραφία, το κυρίαρχο δεν είναι να βαθμολογήσουμε τους καλλιτέχνες και το έργο τους. Το καλό και το κακό δεν έχουν τόση μεγάλη σημασία για εμάς. Θέλουμε άλλα πράγματα, ενδιαφερόμαστε για το αν κάνει κάτι ενδιαφέρον κανείς. Ένα κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο καταφέρνει να ενώσει τις φωτογραφίες μεταξύ τους είναι κατά πόσο ασχολούνται με το ειδικό φορτίο όπως λέω εγώ. Αυτό το ειδικό φορτίο, μέσα από τις συζητήσεις μας με τους καλλιτέχνες και όπως το βλέπουμε εμείς και πέρυσι και φέτος καταλήγει να είναι στη σφαίρα του πολιτικού. Αυτό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό και στο φεστιβάλ και χαιρόμαστε πολύ για αυτό, γιατί δύσκολα βλέπουμε δουλειές που να έχουν πολιτικό περιεχόμενο και να μπορούν να σταθούν σε ένα εκθεσιακό χώρο. Μέσω του φεστιβάλ αυτού, ανοιγόμαστε στο χώρο και στο χρόνο. Αυτό το πράγμα το θέλουμε, δε θέλουμε να είμαστε για μια εβδομάδα ή δύο, αλλά να κάνουμε πράγματα ουσιαστικά που να μπορεί ο κόσμος να τα δει, να τα κάνει δικά του, να τα συζητήσει και να φερθεί σε αυτά ανάλογα κάθε φορά», τονίζει χαρακτηριστικά.
Για το ρόλο και τη σπουδαιότητα του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας μίλησε και η πρόεδρος της ΚΕ.Δ.Η.Ρ., Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία επεσήμανε ότι το σημαντικότερο στοιχείο σε φεστιβάλ, όπως το συγκεκριμένο, είναι να καταφέρνουμε όλοι μας να λαμβάνουμε τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από το φακό ενός φωτογράφου, αλλά και να καλλιεργείται μέσω της τέχνης και της επιμόρφωσης μια πιο σκεπτόμενη και ευαίσθητη κοινωνία.
«Το Μεσογειακό φεστιβάλ φωτογραφίας είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να φιλοξενούμε ένα παγκοσμίου επιπέδου φεστιβάλ, με επιμελητές και καλλιτέχνες, με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το δικό του επίπεδο δίνει σε όλο το Ρέθυμνο μια άνοδο στην τέχνη της φωτογραφίας. Η φωτογραφία είναι εικόνα και η τέχνη της φωτογραφίας ξεχωρίζει την εικόνα από την καθημερινότητα σε ποιοτικό μήνυμα. Θέλει τους ανθρώπους της να κοιτάνε με άλλο μάτι πίσω από το φακό. Να βλέπουν άλλα πράγματα μέσα από το φακό. Πιστεύουμε ότι η καλλιέργεια που ένας φωτογράφος παίρνει από τα σεμινάρια και την ενασχόλησή του με την πιο ειδική φωτογραφία, συγκεντρωμένος σε ένα θέμα κάθε φορά, κάνει μια κοινωνία ακόμα πιο σκεπτόμενη, πιο ευαίσθητη και δότη στο μήνυμα που εισπράττει και σε αυτό που θέλει να βελτιώσει. Εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε πάντα στο πλάι αυτών των καλλιτεχνών που μοιράζονται τον χώρο μαζί μας, που θέλουν κάτι να μας πουν. Τους δίνουμε τους χώρους του Δήμου, για να μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους, την τέχνη και τις δημιουργίες τους».